SUA nu au prezentat inca Romaniei o noua oferta pentru avioanele F16

Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:12
1862 citiri
SUA nu au prezentat inca Romaniei o noua oferta pentru avioanele F16
Foto: Arhiva

Washingtonul inca nu a trimis Romaniei un nou document cu esalonarea platilor in cazul achizitiei de avioane F-16, dar SUA continua colaborarea cu partea romana pe tema modernizarii flotei aeriene a armatei.

"Continuam sa lucram indeaproape cu Guvernul Romaniei in privinta eforturilor acestuia de a moderniza forta aeriana a tarii, dar deocamdata nu au fost inaintate oferte si nu au fost incheiate acorduri" pe aceasta tema, mentioneaza Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, raspunzand unei solicitari NewsIn referitoare la stadiul demersurilor pentru achizitionarea celor 24 de avioane second-hand de tip F-16.

Statele Unite ale Americii urmau sa trimita Romaniei pana la sfarsitul lunii aprilie sau in luna mai un nou calendar de plati privind achizitia de avioane F-16 second-hand, declarau, pentru NewsIn, in luna martie, surse militare.

In functie de negocierile cu partea romana, Congresul SUA urma sa aprobe noua oferta. Potrivit acelorasi surse, negocierea prealabila a desfasuratorului de plati intre cele doua parti este necesara pentru ca viitoarea oferta, transmisa spre aprobare Congresului SUA, sa fie una ferma si pusa in aplicare.

La inceputul lunii august 2010, a expirat cel de-al doilea termen convenit de SUA si Romania pentru plata primei transe din achizitia avioanelor F 16 in uz, in valoare de 750 de milioane de dolari. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie, dar SUA au acordat Romaniei o prelungire de doua luni.

Premierul Emil Boc a declarat, la acel moment, ca nu exista bani pentru cele 24 de avioane F-16 second hand, afirmatie intarita si de fostul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, care a spus ca achizitia avioanelor multirol ar fi "de neacceptat", pentru ca Romania nu isi permite sa aloce 1% din PIB pentru achizitii militare.

Vanghelie le-a promis americanilor sprijin pentru achizitionarea de avioane militare F16

Dupa anuntul premierului Boc, Ambasada SUA a declarat ca Romania este si va ramane un aliat de nadejde al SUA indiferent de ce decizie se va lua cu privire la contractul de achizitionare de avioane F-16.

Intrebat, in octombrie anul trecut, la o emisiune TV, despre achizitia de avioane, ambasadorul Mark Gitenstein spunea ca SUA au inteles motivatia economica ce a facut Bucurestiul sa renunte la acest proiect, dar a spus ca in ca in cadrul actualei oferte - aprobate de Congresul SUA - guvernul Romaniei ar putea face o reevaluare peste sase luni, daca, bineinteles, conditiile economice i-o vor permite.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sua F16 romania, #sua avioane romania, #ambasada sua avioane romania , #America