SUA refac planurile de razboi cu Rusia: Tarile baltice nu pot fi salvate. Cel mult vor fi recucerite

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 22:35
24188 citiri
SUA refac planurile de razboi cu Rusia: Tarile baltice nu pot fi salvate. Cel mult vor fi recucerite
Foto: U.S. Air Force

Pentru prima data de la caderea Uniunii Sovietice, Departamentul american al Apararii isi revizuieste si modernizeaza planurile pentru un conflict armat cu Rusia. Iar toate simularile de pana acum arata ca americanii nu vor reusi sa apere tarile baltice.

Pentagonul genereaza planuri in continuu, planificandu-si strategia pentru orice scenariu posibil - de la o confruntare cu Coreea de Nord pana la atacul zombilor.

Dupa 1991, planurile militare pentru o confruntare cu Rusia au trecut pe un plan secund la Pentagon, insa acum, potrivit mai multor oficiali, prezenti si fosti, ai Departamentului Apararii, aceste planuri sunt reevaluate, arata Foreign Policy.

Planurile trebuie adaptate pentru a reflecta noua realitate, de dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, care nu mai e un potential partener, ci o potentiala amenintare.

"Avand in vedere mediul de securitate, avand in vedere actiunile Rusiei, a devenit evident ca trebuie sa aducem la zi planurile pe care le avem drept raspuns la orice potentiala agresiune impotriva aliatilor NATO", a explicat un inalt oficial din Apararea SUA.

Noile planuri au doua abordari. Unul se concentreaza pe ce pot face SUA ca parte a NATO daca Rusia ataca un stat membru al Aliantei. Celalalt ia in considerare actiunea Americii in afara NATO.

Ambele versiuni se concentreaza pe incursiunile Rusiei in tarile baltice, un scenariu privit drept cel mai probabil.

Planurile se concentreaza pe tacticile hibride folosite de Rusia in Crimeea si estul Ucrainei: omuletii verzi, protestele manipulate si razboiul cibernetic.

In ambele situatii, dupa ce au simulat in repetate randuri, specialistii Pentagonului au ajuns la concluzia ca tarile baltice nu vor putea fi aparate.

Pur si simplu, Pentagonul nu are un scenariu in care Rusia nu reuseste mai intai sa puna mana pe teritoriile baltice.

Scopul SUA ar fi, in aceasta situatie, sa previna o asemenea evolutie. Si chiar daca nu vor reusi sa evite o invazie, americanii sunt totusi siguri ca vor elibera ulterior teritoriile ocupate.

Acesta este si motivul pentru care SUA au inceput deja sa trimita tancuri, transportoare blindate si alte echipamente in zona baltica si in estul Europei. Preventiv.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Pentagon planuri lupta Rusia, #Pentagon confruntare Rusia tari baltice , #America