SUA spune Turciei sa rupa legaturile economice cu Iran

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 12:52
1820 citiri
SUA spune Turciei sa rupa legaturile economice cu Iran
foto: Arhiva

Amiralul american Mike Mullen (foto) someaza Turcia sa se alature coalitiei internationale pentru a izola Iranul.

In cadrul unui discurs tinut in Ankara, Mullen a declarat "ca scopul este oprirea Iranului de a construi arme nucleare, lucru deja hotarat, doar ca trebuie sa ne reintarim", potrivit FoxNews.

Declaratia lui Mullen vine dupa ce o delegatie a Trezoreriei SUA s-a deplasat la Ankara, in urma cu doua saptamani, pentru a avertiza bancile si companiile din Turcia sa nu mai faca afaceri cu Iranul.

Avertismentul a venit in contextul in care tot mai multe banci iraniene s-au indreptat spre Turcia, atunci cand ONU, UE si SUA au impus Iranului noi sanctiuni economice si le-a inghetat conturile bancare din strainatate. Dupa vizita delegatiei Trezoreriei SUA, multe banci au incetat deja sa mai coopereze cu Iran.

Intre SUA si Turcia exista o relatie de interdependenta militara, deoarece turcii au nevoie de SUA pentru vanzarile de arme, in timp ce americanii vad in Turcia un aliat cheie in Afganistan si un membru NATO cu una din cele mai numeroase armate.

De asemenea, armata americana trebuie sa foloseasca spatiul suveran al Turciei pentru transporturile sale de armament si provizii.

In aceste conditii, presedintele Barack Obama l-a avertizat personal pe premierul turc Tayyip Erdogan ca va anula vanzarea de drone spre Turcia, daca nu renunta la relatiile cu Iran si reconsidera intelegerea pentru schimbul de combustibil nuclear, incheiata cu Iran in luna mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE va extinde sancțiunile împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noaptea asupra Israelului
UE va extinde sancțiunile împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noaptea asupra Israelului
Ca reacţie la atacul iranian de sâmbătă noaptea asupra Israelului, unele state membre ale UE au cerut extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, a anunțat marți, 16 aprilie, șeful...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#sanctiuni Iran, #turcia sanctiuni iran, #sua turcia sanctiuni , #America