Suedia, dupa Norvergia si Danemarca, spionata de Ambasada SUA

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 23:26
2337 citiri
Suedia, dupa Norvergia si Danemarca, spionata de Ambasada SUA

Suedia a confirmat sambata, dupa Norvegia si Danemarca, existenta pe teritoriul sau a unui program american de supraveghere a populatiei, spunand ca procurorii vor trebui sa verifice daca a fost incalcata legislatia tarii, desi sunt de inteles motivele legate de securitate.

Ministrul suedez al Justitiei, Beatrice Ask, a declarat sambata intr-o conferinta de presa ca Ambasada SUA in Suedia a luat masuri de monitorizare similare cu cele luate in Norvegia in ultimii zece ani, relateaza cotidianul The Local.

"Acceptam ca tarile cu riscuri mai mari de securitate sa-si ia propriile masuri pentru a reduce riscul atacurilor", a declarat Ask. Ea a spus ca acest tip de monitorizare, cum ar fi fotografierea, a fost aplicat si in Norvegia, si in Suedia. Totusi, ministrul suedez nu s-a putut pronunta in privinta legalitatii acestor demersuri si a precizat ca procurorii vor trebui sa examineze conformitatea cu legile suedeze.

"Presupun ca autoritatile americane vor furniza asistenta in legatura cu activitatile desfasurate", a punctat Ask.

Ea a adaugat ca Departamentul Justitiei nu a fost informat in prealabil despre programul de monitorizare si nu cunoaste amploarea acestuia. in plus, ministrul a precizat ca nu a luat legatura cu Ambasada SUA, pentru ca subiectul nu este de jurisdictia ei. "Este o chestiune pe care o va administra Ministerul de Externe", a spus ministrul Justitiei.

In ultimii zece ani, SUA au monitorizat cetatenii norvegieni de pe teritoriul norvegian. Unitatea SDU a operat din amplasamente secrete, iar cativa dintre cei angajati sa spioneze cetateni norvegieni erau fosti agenti ai politiei norvegiene de securitate.

Indivizii suspecti erau inregistrati si fotografiati, iar datele erau trimise Ambasadei SUA din Oslo, care le analiza si le adauga in baza de date SIMAS (Security Incident Management Analysis System). Sute de norvegieni ar fi fost inregistrati in aceasta baza de date.

Imediat dupa dezvaluirile presei din Norvegia, presa din Danemarca a anuntat ca reprezentanta diplomatica americana la Copenhaga a intreprins masuri similare.

Potrivit presei, unitati similare SDU ar exista in toate ambasadele americane.

Un purtator de cuvant al Ambasadei americane la Oslo a dat asigurari sambata ca "unitatea de supraveghere a ambasadei (SDU) nu este indreptata impotriva tarii-gazda sau a locuitorilor ei", obiectivul ei fiind de a descoperi "eventuale activitati suspecte in jurul ambasadei".

Ministrul danez al Justitiei, Lars Barfoed, spune, la randul sau, ca nu a avut cunostinta de "nicio activitate ilegala" din partea ambasadei americane din tara sa si a precizat ca daca asemenea operatiuni au avut loc, au fost fara stiinta sa. El a convocat o audiere parlamentara cu usile inchise care se va derula in urmatoarele doua saptamani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#spionaj Suedia Ambasada SUA, #spionaj SUA Danemarca, #spionaj SUA Norvegia , #America