The Intercept: Aproape 90% dintre victimele raidurilor cu drone americane nu erau tintele vizate

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 06:53
4159 citiri
The Intercept: Aproape 90% dintre victimele raidurilor cu drone americane nu erau tintele vizate
Foto: Captura Youtube/AMTV

Aproape 90 la suta dintre persoanele decedate in raidurile antiteroriste cu avioane fara pilot efectuate de Statele Unite in Afganistan, Yemen si Somalia sunt victime colaterale, in principal civili, conform unor documente secrete obtinute de publicatia online The Intercept.

"Casa Alba si Pentagonul se lauda ca programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel ca rata deceselor in randul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care contin detalii despre raidurile speciale efectuate in nord-estul Afganistanului in cadrul Operatiunii Haymaker releva ca, in perioada ianuarie 2012 - februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morti. Dintre acestia, doar 35 erau tintele vizate", scrie The Intercept.

Potrivit documentelor militare, intr-o perioada esantion de cinci luni din acest interval, 90 la suta dintre persoanele decedate in raidurile aeriene americane nu erau tintele vizate.

In Yemen si in Somalia, unde serviciile secrete americane au capacitati mai limitate de colectare a informatiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniaza jurnalistii de la The Intercept.

"Orice persoana surprinsa in apropierea suspectului vizat este considerata vinovata prin complicitate... Atunci cand un raid efectuat cu o drona omoara mai mult de o persoana, nu exista nicio garantie ca acei oameni meritau sa moara. Practic, este vorba de o tragere la sorti cu vietile oamenilor", admite o sursa militara citata de publicatia online.

Administratia George W. Bush a inceput sa practice operatiunile punctuale de eliminare a teroristilor dupa atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizati in principal membri ai retelei teroriste Al-Qaida si lideri talibani afgani. Numerosi civili au murit, incepand cu anul 2009, in raiduri efectuate cu drone americane in Afganistan, Pakistan, Yemen si Somalia. Administratia Barack Obama a continuat aceasta latura a programului antiterorist, folosind in principal drone militare si ignorand criticile referitoare la numarul mare de civili omorati, inclusiv cetateni americani.

"Teroristii ataca frecvent civili, iar numarul civililor decedati in atentate care vizeaza musulmani depaseste cu mult orice estimari privind victimele colaterale ale atacurilor cu drone", argumenta Barack Obama in 2013.

Spre exemplu, in decembrie 2013, o drona americana a omorat 14 civili care se intorceau de la o nunta, in Yemen, desi tinta vizata era un convoi al unor lideri ai filialei locale a retelei teroriste al Qaida.

Aprobarea pentru eliminarea unui presupus terorist este data personal de presedintele Statelor Unite, la finalul unei proceduri care incepe prin colectarea informatiilor primare si continua pana la nivelul cel mai inalt al serviciilor secrete si Administratiei de la Washington, releva documentele militare secrete.

Potrivit analizei realizate de publicatia The Intercept, operatiunile efectuate de Washington in zone de conflict in care armata SUA nu este implicata oficial se bazeaza de cele mai multe ori pe informatii inexacte, de categorie inferioara. "In documente se recunoaste faptul ca folosirea metadatelor telefonice si computerizate, precum si a celor din interceptari reprezinta metode inferioare de identificare, localizare si neutralizare a suspectilor", observa The Intercept.

Materialul realizat de publicatia online The Intercept, preluat si de cotidianul The Huffington Post se bazeaza pe documente folosite intr-un studiu al Pentagonului elaborat in anul 2013, care analiza valoarea informatiilor si tehnologiilor de monitorizare folosite in campania de raiduri din Yemen si Somalia.

Studiul, realizat de Directia pentru Informatii, Supraveghere si Recunoastere din cadrul Departamentului Apararii din SUA, ajunge la concluzii care in unele cazuri intra in contradictie cu pozitiile oficiale ale Washingtonului despre campania de eliminare a liderilor organizatiilor teroriste.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#drone americani ratat tinte, #morti drone Afganistan greseli , #America