Ultimul membru al echipajului care a aruncat bomba de la Hiroshima a murit

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 22:07
3600 citiri
Ultimul membru al echipajului care a aruncat bomba de la Hiroshima a murit
Foto: The Guardian

Ultimul membru al echipajului avionului Enola Gay, care a aruncat prima bomba nucleara peste orasul japonez Hiroshima, in 1945, a murit la varsta de 93 de ani.

Theodore Van Kirk a murit luni de cauza naturale, in casa sa din statul american Georgia, a declarat fiul sau, Tom Van Kirk, potrivit The Guardian.

Van Kirk a fost ofiterul navigator al aeronavei Enola Gay, un bombardier B-29 Superfortress, care a aruncat peste Hiroshima bomba atomica numita 'Little Boy' - 'Baietasul' - prima bomba nucleara din lume, pe data de 6 august 1945. Bomba a ucis 140.000 de oameni in Hiroshima. La acea vreme, Van Kirk avea 24 de ani.

"Stiu ca era socotit un erou de razboi, dar pentru noi a fost doar tatal nostru", a spus Tom Van Kirk.

Intr-un interviu din 2005, Van Kirk a spus ca experienta celui de Al Doilea Razboi Mondial arata ca razboaiele si bombele nucleare nu hotarasc nimic si ca el si-ar dori ca armele sa dispara.

"Dar, daca cineva are totusi o arma nucleara, as vrea sa am cu una mai mult decat adversarul", a spus Kirk.

Van Kirk a mai ramas in cadrul armatei un an dupa terminarea razboiului. Ulterior, a urmat scoala, a obtinut o diploma ca inginer chimist si a fost angajat la compania DuPont, unde a ramas pana s-a retras la pensie, in 1985. In ultimii ani, el se mutase din California in Atlanta, pentru a fi mai aproape de o fiica a sa.

https://ziare.com/cultura/documentar/imagine-in-premiera-a-exploziei-bombei-de-la-hiroshima-galerie-foto-1211430

Asemeni multora dintre veteranii din razboi, Van Kirk nu vorbea prea mult despre misiunea sa, insa in ultimii ani a tinut mai multe conferinte pentru elevi. "Nu am stiut ca a facut parte din acea misiune pana la varsta de 10 ani, cand am citit niste ziare vechi in casa bunicii mele", a povestit fiul sau.

Inmormantarea lui Van Kirk urmeaza sa aiba loc pe data de 5 august, in orasul sau natal, Northumberland, in Pennsylvania. El va fi inmormantat alaturi de sotia sa, care a murit in 1975, intr-o ceremonie privata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Hiroshima nucleara membru decedat, #Hiroshima ultimul aviator decedat, #Hiroshima avion bomba mort , #America