Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un cineast american care i-a salvat pe orfanii romani in anii '90 a fost impuscat mortal

Sambata, 30 Martie 2013, ora 13:15
4479 citiri
Un cineast american care i-a salvat pe orfanii romani in anii '90 a fost impuscat mortal

Un producator american de filme documentare, care a ajutat la salvarea copiilor din orfelinatele murdare ale Romaniei, la inceputul anilor '90, a fost impuscat mortal in urma unei aparente dispute legate de tunderea unor arbusti, in afara casei sale din sudul Californiei.

Informatia a fost facuta publica de autoritatile americane, vineri, transmite agentia Associated Press.

John Charles Upton Jr, in varsta de 56 de ani, a fost gasit mort joi, pe o alee din gradina casei sale din Encinitas, din sud-vestul Californiei, de pe malul Oceanului Pacific.

Potrivit autoritatilor din San Diego, detectivii l-au arestat pe Michael Vilkin, in varsta de 61 de ani, sub suspiciunea de crima, fiind retinut fara posibilitata de a fi eliberat pe cautiune, in asteptarea trimiterii in judecata de marti.

Vilkin a spus ca a tras in autoaparare, dupa ce Upton l-a amenintat cu o arma in timpul unei dispute pe seama tunderii unor arbusti, Vilkin detinand o proprietate de langa casa cineastului.

"Nu m-am dus la el. El a venit la mine amenintand si scotand un pistol la mine", a spus autorul crimei.

Fratele lui Upton, Michael, a declarat pentru U-T San Diego ca fratele sau si Vilkin se certasera anterior din cauza unor copaci.

Un aparator al orfanilor din Romania

Dupa ce a aflat despre starea proasta a orfanilor din Romania, Upton a publicat conditiile brutale in care traiau acestia si a adus peste 20 de copii in America, pentru ingrijire medicala si adoptie.

Munca cineastului in Romania a intrat de asemenea in atentia unor activisti influenti, inspirand filantropul miliardar Richard Branson si actrita Jessica Lange sa ii salveze pe tinerii orfani din Romania. Upton a creat o retea online de filme despre cauze caritabile.

Americanul a castigat un premiu Emmy in anul 1990, iar dupa ce a vazut un reportaj despre orfanii din Romanai, in acelasi an, pe postul ABC, a decis sa ajute la mediatizarea situatiei brutale a orfanilor si sa-i aduca pe cat mai multi dintre acestia in SUA. Patru zile mai tarziu, el se afla la Bucuresti si discuta cu oficialii guvernamentali, scrie Los Angeles Times.

"Am mers acolo cu atitudinea americanului furios, a cuiva care vroia sa indrepte neregulile pe care le-a gasit. Ma asteptam la oficiali insensibili si la coruptie. Insa nu am gasit deloc asta. Am gasit oameni care vroiau sa actioneze, insa erau impiedicati de lipsa resurselor", a spus Upton, in acea perioda, intr-o declaratie pentru Los Angeles Times.

In ultimii ani, cineastul s-a concentrat pe problemele sociale din SUA, inclusiv cele ale batranilor, ale celor abuzati sau cu dizabilitati, dar si asupra oamenilor care munceau pentru a rezolva aceste probleme.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cineast orfani impuscat, #cineast american orfani Romania , #America