Un congresman american a demisionat dintr-un post cheie dupa acuzatii de hartuire sexuala

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 09:24
2390 citiri
Un congresman american a demisionat dintr-un post cheie dupa acuzatii de hartuire sexuala
Foto: Twitter/@RepJohnConyers

Decanul Camerei Reprezentantilor, John Conyers, si-a anuntat, duminica, demisia din postul de lider al minoritatii democrate din cadrul Comisiei Juridice, in urma unor acuzatii de hartuire sexuala formulate de colaboratoare ale sale.

O ancheta interna a fost lansata marti de Congres in privinta acestui erou al luptei pentru drepturile civice ale negrilor, ale carui mandate de parlamentar incep din anul 1965, scrie AFP.

Alesul, in varsta de 88 de ani, a negat, intr-un comunicat, acuzatiile si a afirmat ca este "nerabdator sa se justifice" in fata Comisiei de etica a Camerei.

"Dar cred ca prezenta mea in calitate de democrat cu pozitia cea mai inalta in cadrul Comisiei Juridice nu ar servi eforturilor acesteia, atat timp cat ancheta Comisiei de etica este in curs", a precizat John Conyers, pentru a-si explica demisia.

El a recunoscut ca i-a dat putin peste 27.000 de dolari, in 2015, unei foste colaboratoare parlamentare care il acuza ca a concediat-o pentru ca i-a respins avansurile.

Aceasta informatie a fost difuzata luni de site-ul Buzzfeed, care a obtinut de asemenea declaratii sub juramant ale unor fosti colaboratori si colaboratoare, semnate in 2014, in care descriu modul in care parlamentarul le facea avansuri sexuale unor femei ce lucrau pentru el, inclusiv atingandu-le de o maniera sexuala.

Sefa opozitiei democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a afirmat duminica, intr-un comunicat in care ia act de demisia lui Conyers, ca ia "foarte in serios orice acuzatie de hartuire sexuala".

"Oricat de mare ar fi contributia personala a cuiva, aceasta nu este o autorizatie pentru hartuire", a subliniat Pelosi, intr-un tweet.

Valul de denunturi de hartuire sexuala, declansat de dezvaluirile despre producatorul Harvey Weinstein, a ajuns si in sfera politica americana, atingand deopotriva democrati si republicani.

In randurile opozitiei din Congres, un coleg al lui John Conyers, Al Franken, care reprezinta Minnesota in Senat, este de asemenea acuzat de doua femei care reclama gesturi deplasate ale acestuia. Comisia de etica a Senatului a fost chemata atat de seful acestei Camere, cat si de Al Franken insusi, sa deschida o ancheta interna preliminara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#demisie Congres SUA hartuire sexuala , #America