Un trib din SUA a dat in judecata marii producatori de bere

Autor: Ana Ilie
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 09:37
3362 citiri
Un trib din SUA a dat in judecata marii producatori de bere

Un trib amerindian din Dakota de Sud, SUA, a dat in judecata unele din cele mai mari firme producatoare de bere din lume, invocand probleme serioase cu alcoolismul in comunitate.

Tribul Oglala Sioux cere 500 de milioane de dolari pentru ingrijiri medicale, servicii sociale si reabilitarea copiilor, scrie BBC. Procesul a fost intentat impotriva firmelor Anheuser-Busch InBev Worldwide, SAB Miller, Molson Coors Brewing Company, MillerCoors LLC si Pabst Brewing Company.

Batranii tribului sustin ca procesul este ultima solutie in eforturile intreprinse pentru a reduce abuzul de alcool, dupa ce au esuat protestele si politicile comunitare.

In rezervatia Pine Ridge, unul din patru copii sufera de afectiuni fetale, din cauza abuzului de alcool al mamelor in timpul sarcinii.

In documentele depuse de membrii tribului se arata ca in orasul invecinat, Whiteclay, din statul Nebraska, patru magazine care comercializeaza bere au vandut aproape cinci milioane de cutii de bere in 2010, cu toate ca orasul nu are decat cateva zeci de locuitori. In plus, vanzarea de alcool in oras este ilegala.

Alcoolul este interzis in rezervatie si cel mai apropiat oras ce permite alcoolul se afla la 32 de kilometri departare, a spus Mark Vasina, presedintele organizatiei Nebraskans for Peace. In concluzie, spun batranii tribului, producatorii de bere si proprietarii de magazine ce comercializeaza alcoolul stiau ca licoarea va fi traficata in rezervatie, fie pentru consum, fie pentru a fi revanduta.

Tom White, avocatul tribului, spune si el ca "nu poti vinde 4,9 milioane de cutii de bere si sa te speli pe maini ca Pontiu Pilat, spunand ca nu ai nimic de-a face cu traficul de alcool".

In rezervatie, cam de dimensiuna statului Connecticut, se afla a treia cea mai saraca zona din SUA, unde localnicii se lupta cu dependenta de alcool si saracia. Speranta de viata in comunitate este intre 45 si 52 de ani, cea mai scazuta din America de Nord cu exceptia Haiti, si mult sub media nationala de 77,5 ani.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#trib indieni SUA, #trib amerindieni alcool, #trib amerindieni proces bere, #trib indieni dependenta alcool , #America