USA Today: Dezvaluirile NSA amintesc de Romania din perioada Razboiului Rece

Luni, 12 August 2013, ora 14:45
4390 citiri
USA Today: Dezvaluirile NSA amintesc de Romania din perioada Razboiului Rece

Dezvaluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din Statele Unite, evoca o veche cultura a fricii, din spatele Cortinei de Fier, care s-a facut simtita si in Romania regimului Ceausescu, relateaza una dintre cele mai titrate publicatii americane.

"Am crescut in Romania atunci cand toti romanii erau urmariti si ascultati de Guvernul lor. Sentimentul pe care il aveam era acela ca Guvernul era ceva ce avea mare putere asupra noastra, dar asupra caruia nu aveam aproape nicio putere sau control, ceva cu care trebuia doar sa traim - precum vremea", scrie Irina Raicu, director al Programului de Etica pe Internet, la Centrul Markkula pentru Etici Aplicate de la Universitatea Santa Clara, pentru USA Today.

Aceasta aminteste in context despre revelatiile legate de programul NSA de colectare a informatiilor, cele care i-au reamintit intamplarile despre supravegheri din copilarie.

"Ne-am adaptat, dupa nevoi. Am gasit recent scrisori pe care diversi membri ai familiei le-au trimis mamei mele dupa ce a fugit din tara. Acesta sunt pline de aluzii si sugestii voalate, vagi referinte ale unor lucruri care trebuia sa fie comunicate, insa pe care autorii in mod evident nu vroiau 'sa le impartaseasca' cu cenzorii guvernamentali despre care se presupunea ca ar deschide orice scrisoare trimisa in strainatate. Cu totii stiam cum sa scriem si sa citim astfel de scrisori", subliniaza editorul USA Today.

Ea povesteste despre o imigranta cubaneza care, folosind ochelarii Google Glass, a spus ca acestia "nu sunt diferiti de acel tip de mediu".

"Am crescut obisnuita sa stiu ca Guvernul cunoaste mai multe decat probabil stiam eu despre mine si despre familia mea. Cred ca acolo (in Statele Unite) este alegerea noastra cat de mult vrem sa impartasim", a mai spus aceasta.

Irina Raicu se intreaba insa daca imigranta cubaneza se simte la fel dupa dezvaluirile pe care Snowden le-a facut in legatura cu colectarea de informatii a NSA si modul relativ usor prin care Guvernul poate obtine acces la informatie colectata de companii precum Google, fara sa ne dea "o alegere asupra cat de mult vrem sa impartasim".

"Guvernul nostru (american - n.red.) nu seamana deloc cu cele ale Romaniei si Cubei, care isi monteaza serviciile secrete impotriva propriilor cetateni. Si multi dintre noi suntem perfect disponibili sa aprobam extragerea de informatii de catre NSA, pe motivul ca pretinsele sale beneficii pentru securitatea nationala furnizeaza cel mai mare bine pentru cei mai multi", mai scrie jurnalista de origine romana.

"Nu vreau sa exagerez pretentia ca, din cauza copilariei mele, am unele intelegeri speciale ale impactului pe care supravegherea guvernamentala il are asupra vietilor celor care traiesc sub protectia sa - mai ales ca atunci nu existau telefoane mobile, camere care sa inregistreze in spatiile publice, tehnologie de recunoastere faciala, fara cititoare de placute de inmatriculare, fara drone. Insa imi amintesc cum era sa traiesc printre oameni care se simteau urmariti. Din cauza copilariei mele, stiu ca 'drepturile' pot fi luate", incheie articolul USA Today.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezvaluiri NSA Snowden, #NSA Romania comunism, #Romania telefoane ascultate comunism , #America