Valiza nucleara care poate distruge lumea

Sambata, 27 August 2016, ora 17:15
15601 citiri
Valiza nucleara care poate distruge lumea
Foto: Arhiva Ziare.com

Hillary Clinton intreba recent, intr-un discurs tinut in San Diego: "Vrem degetul lui (Donald Trump - n.red.) in apropierea butonului?". Se indoia ca adversarul sau republican este omul potrivit sa controleze arsenalul nuclear al Americii, de mii de ori mai puternic decat bombele care au distrus Hiroshima si Nagasaki acum 71 de ani.

De ce? Pentru ca strategia nucleara a contracandidatului sau este cel putin nonconformista, dupa cum relateaza The Guardian.

"Daca cineva din ISIL ne loveste, voi nu ati riposta cu o arma nucleara?", intreba Donald Trump in martie.

Mai mult, intr-un interviu acordat MSNBC in aceeasi luna, un jurnalist i-a zis lui Trump ca nimeni nu vrea sa auda "un candidat la presedintia Statelor Unite spunand ca ar putea folosi arme nucleare". "Atunci de ce le facem? De ce le avem, daca nu le putem folosi?", a raspuns miliardarul.

Lumea nucleara a lui Donald Trump: Ce-ar fi daca toti ar avea bombe atomice?

Aceste declaratii au fost prea mult pentru unii republicani. Unul dintre ei este John Noonan, expert pe probleme de securitate nationala, care multi ani a fost ofiter la testele de lansare a rachetelor balistice intercontinentale Minuteman III ale SUA. Noonan a fost si consilier pe securitate nationala al lui Jeb Bush in timpul campaniei prezidentiale.

A sperat mereu sa nu primeasca vreun telefon urgent de la presedintii George W. Bush sau Barack Obama. Nu voteaza cu Trump, pentru ca este de parere ca acesta este prea irational si nu intelege strategia de descurajare nucleara, care, in opinia lui Noonan, salveaza lumea de la distrugere inca din 1945.

"Ideea armelor nucleare este tocmai ca acestea sa nu fie folosite niciodata. Le avem ca sa descurajam puteri ostile sa ne atace si invers", a scris specialistul intr-un articol publicat de LA Times.

"Stateam la post - atat in timpul Administratiei Bush, cat si in timpul Administratiei Obama - crezand ca presedintele este un om rational si ca nu mi-ar cere niciodata sa-mi fac datoria teribila (...). Cu Trump presedinte, tinerii care lucreaza in fortele nucleare nu vor avea aceasta garantie", a precizat el.

Intrebat la CBS cand ar trebui SUA sa folosesca bomba nucleara, Trump a admis totusi ca ar da acest ordin "absolut in ultima instanta", dar ca ii place sa fie imprevizibil.

"Si folosesc cuvantul imprevizibil. Vrei sa fii imprevizibil", a spus Trump. Asta pentru ca, daca esti previzibil, adversarul te poate lovi primul cu arma nucleara.

Intr-un alt interviu, Trump a fost intrebat daca ar ataca nuclear Europa. "Europa este mare. Nu voi exclude aceasta posibilitate", a raspuns relaxat candidatul republican in cursa pentru Casa Alba.

Trump nu exclude un atac nuclear asupra Europei: Atunci de ce mai facem bombe?

Butonul nuclear al presedintelui, o figura de stil

Ceea ce Hillary Clinton poate ca stia mai bine decat majoritatea, cand a sustinut discursul din San Diego, este ca Donald Trump nu va apasa niciodata cu degetul pe butonul nuclear. Nu pentru ca sondajele sugereaza ca il va invinge la alegerile din noiembrie, ci pentru ca expresia este mai degraba o figura de stil.

Intr-o emisiunea britanica de satira din anii '80, fostul lider american Ronald Reagan avea doua butoane la capataiul patului sau. Pe unul scria "asistenta", iar pe altul - "arme nucleare". In realitate, nu exista butonul nuclear al presedintelui.

Fiecare presedinte american de la John F. Kennedy incoace a primit doua lucruri: un "biscuit nuclear" si "o minge de fotbal nucleara" (nuclear football - n.red.). In functie de ce se gandeste presedintele sa faca cu ele, lumea poate sa isi faca planuri fie pentru ceai, fie pentru apocalipsa.

Asa-zisul "biscuit nuclear" este o bucata de plastic de dimensiunile unui card bancar, care contine codurile de care are nevoie un presedinte pentru a ordona lansarea unui atac nuclear. Presedintele trebuie sa aiba mereu la el cartela, insa exista zvonuri potrivit carora, in anii '70, Jimmy Carter l-a pierdut cand costumul in care il avea a fost trimis la curatatorie.

Cel mai rau lucru avea sa se intample 20 de ani mai tarziu, cand presedinte era Bill Clinton. Atunci, Clinton a ratacit codurile "timp de cateva luni", potrivit generalului Hugh Shelton, care era la acea vreme seful Statului Major General al Armatei SUA.

De asemenea, unul dintre consilierii militari ai lui Bill Clinton, locotenent-colonelul Robert Patterson, a dezvaluit ca, dupa ce a izbucnit scandalul sexual cu Monica Lewinsky, l-a rugat pe presedinte sa-i dea cardul, pentru a fi inlocuit cu o versiune updatata. Insa Clinton nu l-a mai gasit si nici nu-si aducea aminte unde l-a vazut ultima data.

Ne putem da seama cat de grav a fost incidentul din simplul fapt ca Pentagonul si ofiterii de lansare a armelor nucleare doar cand aud aceste coduri stiu cu siguranta ca persoana care le dicteza este chiar presedintele si nu vreun impostor care lucreaza, de exemplu, pentru dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un.

Poate ca exista unii oameni care se gandesc deja ca singurele sanse ca omenirea sa supravietuiasca presedintiei lui Donald Trump ar fi ca acesta sa-si trimita costumele la spalatorie dupa ce-si verifica buzunarele sau sa ascunda biscuitul in spatele canapelei din Biroul Oval in timp ce este ocupat sa-si aranjeze parul, scrie jurnalistul The Guardian Stuart Jeffries, autorul articolului.

Masinaria care poate distruge lumea

In ceea ce priveste "mingea de fotbal nucleara", aceasta este o valiza care contine niste echipamente ce pot fi folosite de presedinte pentru a autoriza un atac nuclear, atunci cand nu se afla la centrele de comanda fixe, cum ar fi Situation Room din subsolul Casei Albe. Este ca un fel de centru de comanda mobil al liderului SUA.

Geanta din piele cu rama de aluminiu cantareste 20 de kilograme si este carata de un consilier militar care il insoteste mereu pe presedinte.

Este "cel mai puternic accesoriu, o masinarie apocaliptica ce poate distruge intreaga lume", dupa cum a numit-o fostul reporter Washington Post Michael Dobbs.

Bill Gulley, fost director al Biroului Militar de la Casa Alba, a descris in memoriile sale din anii '80 ce continea valiza: o lista neagra cu variantele de represalii existente, o carte cu locuri clasificate, un plic cu 8-10 pagini in care sunt descrise procedurile de urgenta si un card cu coduri de autentificare.

Dispozitivul are o antena, ceea ce sugereaza ca in interior exista un sistem de comunicatii prin care presedintele poate pastra legatura cu centrul de comanda al Pentagonului, care monitorizeaza amenintarile nucleare din intreaga lume si care poate ordona un raspuns nuclear instant.

"Mai contine o lista cu variantele de atacuri nucleare, ceea ce ii permite presedintelui sa decida, de exemplu, daca distruge toti inamicii Americii dintr-o lovitura sau daca se limiteaza la Moscova, Phenian sau Beijing", sustine jurnalistul Michael Dobbs.

Mingea nucleara prin Piata Rosie

Unul dintre consilierii lui Ronald Reagan a carat valiza nucleara prin Piata Rosie, chiar in timpul unei vizite prezidentiale la Moscova. In principiu, Reagan ar fi putut ordona, chiar in acel moment, o prima lovitura nucleara undeva in Uniunea Sovietica.

Dar si omologul sovietic al lui Reagan, Mihail Gorbaciov, era acompaniat in timpul vizitei de un consilier militar care avea o geanta foarte similara, cunoscuta in Rusia sub numele de "mica valiza".

De-a lungul anilor au existat mai multe valize nucleare, toate fabricate pentru Casa Alba de Zero Halliburton, o companie din Utah care a furnizat valize cu aluminiu si pentru filme precum "Men in Black II", "Air Force One", "Dude, Where's My Car?" si "Spy Kids".

Astazi, cei care viziteaza Muzeul National de Istorie a Americii din Washington pot admira o valiza nucleara scoasa din uz si, de ce nu, pot saluta contributia sa la securitatea globala.

Consilierii care transporta dispozitivul sunt supusi unor evaluari psihologice dure, care stabilesc daca sunt oamenii potriviti pentru aceasta sarcina. Viitorul presedinte american, fie el Donald Trump sau Hillary Clinton, nu va da astfel de teste care sa ii verifice stabilitatea psihica. Exista, insa, o consolare. Chiar daca Trump va ataca nuclear Europa, probabil va cruta regiunea Aberdeenshire din Scotia. N-ar vrea sa distruga terenul sau preferat de golf, conchide autorul articolului.

Donald Trump, o amenintare pentru intreaga lume - Raport Economist Intelligence Unit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#minge fotbal nucleara, #Trump buton nuclear, #arme nucleare SUA , #America