Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri istorice in Arabia Saudita: Cel putin 19 femei alese in consiliile municipale

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 16:45
1427 citiri
Alegeri istorice in Arabia Saudita: Cel putin 19 femei alese in consiliile municipale
Foto: Hepta.ro

Cel putin 19 femei saudite au castigat locuri in consiliile municipale locale, potrivit rezultatelor preliminare facute publice la o zi dupa prima data in istoria Arabiei Saudite cand femeile au putut candida si vota in alegeri.

Femeile care au castigat provin din colturi diferite ale tarii, de la cele mai mari orase pana la un satuc din apropierea celor mai sfinte locuri ale islamului, scrie cbc.ca.

Desi nu era de asteptat ca multe femei sa castige mandate, chiar si acest numar, relativ limitat, este considerat un pas inainte pentru femei, care pana acum nu au avut acces in alegeri.

Alergeri istorice in Arabia Saudita: O femeie a castigat in orasul sfant Mecca (Video)

Purtatorul de cuvant al Comisiei Electorale, Hamad Al-Omar, a aratat ca din 130.000 femei inscrise ca votanti, 106.000 au si votat - o prezenta la vot de aproximativ 82%.

Comparativ, din peste 1,35 milioane de barbati inscrisi ca votanti, aproape 600.000, adica 44%, s-au prezentat efectiv la urne.

Al-Omar a mai aratat ca 19 femei au castigat mandate in 10 regiuni ale tarii si au ramas de anuntat rezultatele in alte cateva regiuni, deci numarul acestora ar putea creste.

In capitala Riyadh au fost alese cele mai multe femei - patru la numar. In provincia de est, unde este concentrata minoritatea siita, au fost alese trei.

Alegeri istorice in Arabia Saudita: Faceti cunostinta cu primele femei care au dreptul sa candideze

Primarul din orasul Mecca a anuntat ca o femeie a castigat intr-un sat numit Madrakah, aflat la 150 de kilometri de locul sfant al islamului.

In cel mai cosmopolit oras al Arabiei Saudite, Jiddah, au fost alese doua femei, iar in una din cele mai conservatoare regiuni, Qassim, a fost aleasa una.

Aproximativ 7000 de candidati, inclusiv 979 de femei, s-au inscris pe liste pentru 2100 de mandate in consiliile municipale din intreaga tara. Consiliile sunt singurul organism guvernamental ales direct de cetatenii sauditi.

Multe femei au candidat cu o platforma promitand mai multe crese cu orar prelungit pentru mamele care lucreaza, dezvoltarea de centre pentru tineri, imbunatatirea drumurilor, o mai buna colectare a gunoiului si orase mai putin poluate.

Consiliile nu au puteri legislative insa emit recomandari pentru autoritati si ajuta la supravegherea bugetelor locale.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Arabia Saudita femei alegeri, #Arabia Saudita alegeri femei vot , #Arabia Saudita