Alegeri istorice in Arabia Saudita: Faceti cunostinta cu primele femei care au dreptul sa candideze

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 11:25
4230 citiri
Alegeri istorice in Arabia Saudita: Faceti cunostinta cu primele femei care au dreptul sa candideze
Foto: Facebook/Karema A Bokhary

Arabia Saudita se pregateste pentru primele alegeri din istoria sa in care femeile au dreptul nu doar sa voteze, ci chiar sa candideze.

Jurnalistul Brian Murphy s-a intalnit cu cateva dintre ele in capitala Riad si au discutat despre ambitiile lor, intr-o tara in care pana acum nu au avut prea multe drepturi, potrivit The Independent.

Femeile pot vota si candida, pentru prima data, in Arabia Saudita

Una dintre ele vrea mai multa reciclare. O rivala se gandeste la centre de ingrijire. "Ce spuneti despre crearea unor biblioteci publice ca in Occident?", propune alta candidata.

Nu sunt nici pe departe niste voci revolutionare. Insa, intr-un context politic ultra-conservator ca cel din Arabia Saudita, asemenea propuneri din partea unor femei reprezinta ceva cu totul nou.

Ele se numara printre cele 900 de candidate la alegerile nationale de anul acesta, primele in care femeile au voie sa voteze si sa se inscrie in competitiile electorale.

In Arabia Saudita, schimbarea vine foarte greu. Femeilor inca nu le este permis sa conduca masini. Trebuie sa primeasca acordul unui barbat pentru a putea calatori singure in strainatate si, in fiecare zi, se confrunta cu numeroase reguli stricte ale religiei islamice.

Arabia Saudita, deschidere surpriza: In ce conditii pot femeile sa devina soferite

"Arabia Saudita a avut o campanie buna de PR pentru prezentarea acestor alegeri ca parte a unor ample reforme. Dar realitatea este ca nu schimba prea multe", a declarat Ali al-Ahmed, director al Institutului pentru Relatii in Golf.

Femeile au voie sa candideze doar la consiliile municipale, iar scrutinul incepe vineri. Intr-adevar, consiliile municipale au puteri limitate. Se ocupa mai mult de, sa spunem, semafoare si trotuare, decat de probleme mai importante.

Chiar si asa, deschiderea chiar si acestei usi pentru femei redefineste politica din Arabia Saudita intr-o perioada cu provocari uriase, printre care razboiul impotriva rebelilor din Yemen si prabusirea pretului petrolului.

In total, aproape 7.000 de persoane candideaza pentru cele 3.100 de locuri in consiliile municipale. Aproximativ 900 sunt femei.

Femei cu burqa, acuzate in Arabia Saudita ca erau "seducatoare"

"Doar barbati!", a cerut un imam conservator, Abdulaziz Alfawzan, intr-o inregistrare video in care avertizeaza ca alegerile reprezinta un nou pas in importarea valorilor occidentale.

"Ne asteptam ca mai mult barbati sa stea in calea noastra", a raspuns una dintre candidate, Karema Bokhary, profesoara de stiinte ale naturii, in varsta de 50 de ani.

"Au vociferat cativa. Dar ce era mai rau nu s-a intamplat. Asta spune ceva", a continuat ea.

"Incerc sa le spunem femeilor sa nu stea deoparte. Implicati-va. Miscati-va fundurile! Faceti ceva!", a indemnat Bokhary.

O alta candidata este profesoara de arhitectura Haifa Alhababi, care militeaza pentru mai multa reciclare in Arabia Saudita.

"Chiar daca nu voi castiga alegerile, tot voi castiga. Motivul este ca voi putea sa stresez persoana care va castiga in legatura cu o planificare urbana ma buna. Asta este doar inceputului. Tineti mine cuvintele mele", a spus Alhababi, de 37 de ani, care a studiat in Marea Britanie si a crescut in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#femei alegeri Arabia Saudita, #drepturi femei Arabia Saudita, #Arabia Saudita femei candidate , #Arabia Saudita