Arabia Saudita a executat un lider religios, Iranul reactioneaza ferm: Va plati un pret mare

Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 17:28
4372 citiri
Arabia Saudita a executat un lider religios, Iranul reactioneaza ferm: Va plati un pret mare
Foto: Twitter/ Sadae-Mazlomeen Qta

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudita ca sustine terorismul si elimina opozantii regimului dupa executarea de sambata a seicului siit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare in intrega comunitate siita din Orientul Mijlociu, transmite agentia de presa Reuters.

"Guvernul saudit sustine teroristii si extremistii takfiri (sunniti radicali) prin executarea si suprimarea celor din tara care ii critica", a declarat Hossein Jaber Ansari, purtatorul de cuvant al Ministrului iranian al Afacerilor Externe.

Lider religios executat in Arabia Saudita: Acest sange pur va manji Casa Saud. Ne asteptam ca musulmanii sa se revolte

Iranul a amenintat ca Arabia Saudita va plati "un pret mare" pentru aceasta executie a seicului siit Nimr al-Nimr, figura proeminenta care s-a opus regimului saudit.

Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinte negative asupra familiei regale din Arabia Saudita, contribuind la decaderea acesteia, a estimat un inalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.

Calificand declaratiile Teheranului drept "iresponsabile", purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne din Iran, Mansour al-Turki, a subliniat faptul ca tara sa "crede in ceea ce face si nu se preocupa de parerile altora" in privinta acestui subiect.

Zeci de suspecti de terorism, executati in Arabia Saudita

Ministerul saudit de Interne a anuntat ca 47 de persoane care au fost condamnate pentru planuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili si forte ale securitatii, au fost executate sambata in Arabia Saudita. Cei 47 de barbati, printre care s-a aflat si clericul siit Nimr al-Nimr, au fost condamnati pentru ca au adoptat ideologia radicala "takfiri", s-au alaturat organizatiilor teroriste si au fost implicati in acte criminale comise in Arabia Saudita si in statele din vecinatate.

Nimr si alti trei siiti au fost condamnati la moarte pentru incitarea la violenta intr-o comunitate saudita de care apartin. "Crima executarii clericului Nimr face parte din functionarea criminala a acestei familii. Lumea islamica isi va exprima indignarea si va denunta acest regim infam cat mai mult posibil", a completat Ahmad Khatami.

Al-Nimr, in varsta de 56 de ani, a fost condamnat la moarte in octombrie 2014 pentru "port de arme" si "lipsa de obedienta fata de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat in iulie 2012, iar doi dintre sustinatorii sai au murit in confruntarile generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanti ai conducerii saudite din orasul Qatif, pledand in repetate randuri pentru alegeri libere.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Nimr al Nimr executat, #Nimr al Nimr reactie Israel , #Arabia Saudita