Arabia Saudita dezincrimineaza mersul la cinema

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 06:02
3411 citiri
Arabia Saudita dezincrimineaza mersul la cinema
Foto: Hepta.ro

Arabia Saudita va autoriza deschiderea salilor de cinema de la inceputul anului 2018, punand astfel capat unei interdictii aflate in vigoare de peste 35 de ani impotriva acestor locuri de divertisment, a anuntat luni Ministerul Culturii din aceasta tara, citat de AFP.

Autoritatile vor incepe sa elibereze permise de operare, potrivit aceleiasi surse.

"Este un moment-cheie in dezvoltarea economiei culturale din tara", a subliniat ministrul culturii Awad al-Awad in comunicatul dat publicitatii de minister.

In cadrul unui ambitios plan de reforme sustinut de printul mostenitor Mohammad bin Salman, guvernul incearca sa promoveze mai multe forme de divertisment (concerte, spectacole, cinematografe), in pofida opozitiei cercurilor ultra-conservatoare.

In luna ianuarie, muftiul Arabiei Saudite s-a pronuntat impotriva unei posibile deschideri a cinematografelor, precizand ca acestea vor fi surse de "depravare", deoarece favorizeaza interactiunea dintre cele doua sexe.

Chiar daca salile de cinematograf erau interzise, cinematografia saudita a inceput sa fie recunoscuta pe plan international. Comedia romantica "Barakah se intalneste cu Barakah", in regia lui Mahmoud Sabbagh, a fost proiectata la Berlinala, iar pelicula "Wadjda", de Haifaa Al-Mansour, a fost, in 2013, primul film saudit care a concurat la Oscaruri pentru categoria "cel mai bun film strain".

Saptamana trecuta, in aceasta tara cunoscuta pentru regulile sale foarte stricte, executiile cu sabiile si aplicarea cu rigurozitate a legii islamice Sharia, a avut loc un rar festival de comedie, organizat de Autoritatea Generala de Divertisment, principalul motor al reformelor sociale din acest regat ultra-conservator. De la un festival Comic-Con pana la concerte sustinute inclusiv de artisti de sex feminin, acest organism si-a stabilit ca obiectiv eliminarea reputatiei austere a regatului si familiarizarea sauditilor cu un concept novator: amuzamentul in public.

Printre alte reforme, Riadul a anuntat, in luna septembrie, incheierea interdictiei pentru femei de a conduce automobile din iunie 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#arabia saudita cinema , #Arabia Saudita