Arabia Saudita, o tara in care pana acum nu existau cinematografe, participa la Festivalul de Film de la Cannes

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 17:30
3230 citiri
Arabia Saudita, o tara in care pana acum nu existau cinematografe, participa la Festivalul de Film de la Cannes
Foto: Hepta.ro

Arabia Saudita a anuntat ca va participa pentru prima data la Festivalul de Film de la Cannes, urmand sa prezinte, la editia din acest an a evenimentului, o selectie de scurtmetraje.

Tara araba va avea un pavilion in cadrul festivalului si va organiza paneluri pe teme din industria cinematografica.

Consiliul saudit de Film, o noua autoritate infiintata pentru industria cinematografica din regat, se va lansa la nivel international, la Cannes Marche du Film.

Potrivit unui anunt facut luni de acest consiliu si de Autoritatea Generala pentru Cultura (General Culture Authority - GCA), mai multe paneluri vor oferi oportunitati pentru ca delegatii sa interactioneze cu cineasti sauditi si sa inteleaga ambitiile regatului in aceasta industrie.

"Suntem nerabdatori sa debutam in cadrul acestui festival, celebrand si sprijinind diversitatea talentului si oportunitatilor din industria de film saudita", a spus Awwad Alawwad, ministrul culturii saudit si presedintele consiliului GCA.

"Arabia Saudita se dedica dezvoltarii unei industrii dinamice si sustenabile care sprijina si incurajeaza toate etapele din realizarea filmelor si care ofera o gama incredibila de locatii pe care cineastii le vor putea descoperi", a adaugat el.

Nu se stie daca din selectia oficiala a festivalului vor face parte si lungmetraje saudite, desi a fost inscris cel putin un film.

O selectie de 9 scurtmetraje regizate de tineri sauditi vor fi proiectate pe 14 si 15 mai in cadrul festivalului.

In decembrie, GCA a anuntat ca a anulat interdictia de 35 de ani impusa asupra cinematografelor, demersul facand parte din reforma sociala si economica condusa de printul mostenitor Mohammed bin Salman.

Luna trecuta, a fost lansat Consiliul saudit de Film, a carui misiune este de a conduce industria de film a tarii, aflata la inceput de drum.

Thierry Fremaux, director artistic al festivalului, a spus ca este "incantat" ca Arabia Saudita a lansat acest Consiliu, cu scopul de a pune in valoare talentul din cinematografie si de a impartasi povesti saudite cu restul lumii.

Despre participarea Arabiei Saudite la Festivalul de Film de la Cannes 2018, Fremaux a spus ca reprezinta "un mod excelent de a crea oportunitati la nivel global pentru talentele tarii".

Arabia Saudita a inceput recent sa emita licente pentru operarea unor cinematografe in regat, dupa ce mai multe lanturi cinematografice si-au exprimat interesul de a construi multiplexuri in aceasta tara, precum AMC Entertainment, Vue International si iPic Entertainment.

Primul film care va fi proiectat in Arabia Saudita va fi "Black Panther", pe 18 aprilie, intr-un nou cinematograf AMC din Riad.

Lineup-ul complet pentru editia de anul acesta a festivalului, care va avea loc intre 8 si 19 mai, va fi anuntat pe 12 aprilie.

Cate Blanchett, Benicio Del Toro, Bertrand Bonello si Ursula Meier vor prezida juriile competitiei, sectiunilor Un Certain Regard, Cinefondation si de scurtmetraje, respectiv Camera d'or.

Joi a fost anuntat ca filmul care va deschide competitia oficiala, pe 8 mai, va fi lungmetrajul "Todos lo saben", prima pelicula 100% spaniola a regizorului iranian Asghar Farhadi, care ii are in rolurile principale pe Javier Bardem, Penelope Cruz si Ricardo Darin.

Actorul Edouard Baer va fi gazda ceremoniilor de deschidere si inchidere ale celei de-a 71-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Arabia Saudita cinematografe, #Arabia Saudita Cannes , #Arabia Saudita
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"o tara in care pana acum nu existau cinematografe"
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
arabia saudita participa la Festivalul de Film de la Cannes: