Criza din Golf continua: Arabia Saudita a suspendat orice dialog cu Qatarul

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 12:19
3197 citiri
Criza din Golf continua: Arabia Saudita a suspendat orice dialog cu Qatarul
Foto: Arhiva Pixabay

Arabia Saudita a suspendat, sambata, orice dialog cu Qatarul, acuzand statul vecin de "distorsionarea faptelor", imediat dupa o discutie telefonica intre liderii ambelor tari in urma careia era asteptat un progres in disputa din Golf.

Printul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a vorbit cu emirul Qatarului, Sheikh Tamir bin Hamad al-Thani, potrivit presei de stat din ambele tari, fiind primul contact intre cei doi lideri de la inceputul crizei.

"In timpul apelului, emirul Qatarului si-a exprimat dorinta de a sta la masa dialogului si de a discuta despre cerintele celor patru tari, pentru a asigura interesele tuturor. Detaliile vor fi anuntate mai tarziu, dupa ce Regatul Arabiei Saudite incheie o intelegere cu Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain si Republica Araba Egipt", a precizat agentia saudita SPA.

Ulterior, Arabia Saudita a anuntat "suspendarea oricarui dialog sau comunicare cu autoritatea din Qatar pana cand va fi emisa o declaratie care sa clarifice pozitia acesteia in mod public".

Agentia de stiri a Qatarului, QNA, a precizat ca apelul telefonic s-a bazat doar pe coordonarea presedintelui american Donald Trump, care s-a intalnit vineri cu emirul Qatarului.

"Ceea ce a fost publicat de catre agentia de stiri din Qatar este o continuare a distorsionarii faptelor din partea autoritatii din Qatar", a fost replica ministerului saudit de Externe.

Donald Trump a declarat, joi, ca este dispus sa intervina si sa medieze cea mai grava disputa din ultimele decenii intre patru state arabe din Golf si Qatar, fiind de parere ca o intelegere ar putea fi obtinuta rapid.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Bahrain au taiat legaturile diplomatice si comerciale cu Qatar la 5 iunie, suspendand rutele aeriene si maritime catre cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume si care gazduieste cea mai mare baza militara americana din regiune.

Aceste tari sustin ca regimul de la Doha destabilizeaza regiunea prin sprijinirea unor retele teroriste precum Stat Islamic si al Qaida si printr-o relatie apropiata cu Iranul. Qatar a respins aceste acuzatii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#criza Golf Qatar Arabia Saudita , #Arabia Saudita