Ea este Rosa Parks a Arabiei Saudite: Nu renunta la lupta, in ciuda amenintarilor cu moartea

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 12:43
4760 citiri
Ea este Rosa Parks a Arabiei Saudite: Nu renunta la lupta, in ciuda amenintarilor cu moartea
Foto: Twitter/Nawal al-Hawsawi

O femeie supranumita "Rosa Parks a Arabiei Saudite" sustine ca isi va infrunta criticii si ca va continua sa fie un avocat al tolerantei si diversitatii, in ciuda faptului ca a primit amenintati cu moartea.

Nawal al-Hawsawi a devenit cunoscuta in Arabia Saudita pentru lupta sa impotriva rarismului si a sexismului, la fel cum Rosa Parks, o afroamericana militanta pentru drepturile omului, s-a remarcat mai ales dupa ce a fost arestata in Alabama, in 1955, dupa ce a refuzat sa cedeze locul sau in autobuz unui calator alb.

Al-Hawsawi - care este consilier psihologic si matrimonial, dar si pilot calificat - refuza sa se conformeze prejudecatilor legate de ce poate face si ce nu poate face o femeie de culoare. A devenit un fenomen pe retelele de socializare, avand peste 50.000 de fani pe Twitter, arata The Independent.

Femei cu burqa, acuzate in Arabia Saudita ca erau "seducatoare"

Femeia a crescut in Mecca, apoi s-a mutat in Statele Unite si s-a casatorit cu un american alb. Abia cand s-a intors in Arabia Saudita a simtit tensiunile sociale din cauza casatoriei sale interrasiale.

Nawal al-Hawsawi sustine ca a fost insultata pe motiv de rasa de o femeie, la o ceremonie de ziua nationala a sauditilor. A depus plangere la Politie, insa pana la urma a renuntat, dupa ce femeia care a jignit-o i-a cerut scuze. Acum sunt prietene bune.

Cazul a ajuns pe prima pagina a ziarelor din Arabia Saudita, iar al-Hawsawi a devenit un simbol national impotriva rasismului si hartuirii, dupa ce presa locala a comparat-o cu activista pentru drepturile omului Rosa Parks.

A fost arestata pentru ca a indraznit sa se urce la volan

Al-Hawsawi a lansat si o campania anti-risism pe Twitter, unde a primit si mai multe insulte rasiale, sexiste si chiar amenintari cu moartea. Ea a declarat ca nu se va lasa afectata de reactiile de pe Twitter si ca are "doar dragoste" pentru trollii ei.

"Nu le-au placut postarile mele despre casatorie, egalitate si unitate. Au inceput o campanie prin publicarea unei fotografii cu sotul si copiii, rugandu-i pe altii sa o redistribuie. A fost socant.

Reprezint tot ceea ce ei urasc. Sunt o femeie saudita care s-a maritat cu un strain. Ei sunt antiamericani. Sotul meu este alb, eu sunt neagra. Ei condamna casatoriile interrasiale. Spun ca femeile nu are trebui sa aiba joburi, asa ca sa vada o femeie care nu poate conduce o masina, dar are licenta de pilot este inacceptabil pentru ei. Si nu le place ca mesajul meu este sustinut de multa lume", a declarat femeia.

Al-Hawsawi spune ca a "invatat de la Mandela, Martin Luther King si Gandhi" ca nu trebuie sa lupti cu ura, ci sa ramai pozitiv. "Te fac mai puternic (abuzurile - n.red.) ", a aratat ea.

Arabia Saudita este o tara extrem de conservatoare cand vine vorba de drepturile femeilor. Ele nu au voie sa iasa din casa fara insotitor, sa conduca o masina sau sa deschida un cont bancar fara permisiunea sotului.

O portita catre egalitate a fost deschisa luna trecuta, cand femeile au avut voie pentru prima data in istorie sa voteze si sa candideze la alegerile pentru consiliile minicipale.

Alegeri istorice in Arabia Saudita: Faceti cunostinta cu primele femei care au dreptul sa candideze

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#femeie Arabia Saudita, #femeie Arabia Saudita drepturi, #femeie Arabia Saudita pilor, #femeie Arabia Saudita egalitate , #Arabia Saudita