Iranul acuza ca Arabia Saudita a bombardat zone adiacente ambasadei sale din Yemen

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 19:41
2440 citiri
Iranul acuza ca Arabia Saudita a bombardat zone adiacente ambasadei sale din Yemen
Foto: Arhiva Hepta.ro

Avioane saudite au bombardat intentionat zone situate foarte aproape de ambasada Iranului din capitala Yemenului, Sanaa, acuza Administratia de la Teheran, pe fondul tensiunilor bilaterale.

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe, avioane ale coalitiei internationale coordonate de Arabia Saudita au lansat o bomba la doar 700 de metri de ambasada Iranului din orasul Sanaa, iar unele schije au lovit cladirea misiunii diplomatice, informeaza BBC News online.

Conflictul Iran-Arabia Saudita se adanceste - Inca o tara isi retrage ambasadorul

Surse citate de Corriere della Sera au afirmat ca unii angajati ai ambasadei Iranului din Yemen au fost raniti in bombardamente. Conform unor martori citati de Associated Press, sediul reprezentantei diplomatice iraniene nu prezinta avarii vizibile.

"Este vorba de o actiune deliberata a Arabiei Saudite care incalca toate conventiile internationale privind protejarea misiunilor diplomatice. Guvernul saudit este responsabil de daunele provocate si de ranirea unor membri ai personalului diplomatic iranian", a acuzat Hussein Jaber Ansari, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe.

Coalitia internationala coordonata de Arabia Saudita a anuntat ca va verifica acuzatiile Teheranului. Ahmed Asseri, purtatorul de cuvant al coalitiei, a declarat, potrivit Reuters, ca insurgenti huthi s-au adapostit in cladiri abandonate din Yemen, inclusiv in sedii ale misiunilor diplomatice.

O coalitie internationala coordonata de Arabia Saudita efectueaza din martie 2015 raiduri aeriene in Yemen, pentru sustinerea serviciilor de securitate care lupta impotriva insurgentilor siiti huthi, sustinuti de Iran.

Criza Iran-Arabia Saudita, cea mai periculoasa din ultimele decenii

Incidentul produs joi dimineata intervine pe fondul crizei dintre Iran si Arabia Saudita. Tensiunile dintre Riyad si Teheran s-au amplificat dupa ce Arabia Saudita, o monarhie preponderent sunnita, a executat un cleric siit, Nimr al-Nimr. In replica, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudita ca risca "razbunarea divina", numindu-l pe Nimr al-Nimr "martir". Dupa proteste violente organizate in fata ambasadei saudite din Teheran, Guvernul de la Riyad a dispus retragerea personalului diplomatic din Iran. Decizii similare au luat Bahrainul, Sudanul, Djibouti, Qatar si Emiratele Arabe Unite.

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a cerut autoritatilor judiciare sa ii judece urgent pe autorii atacurilor comise in cursul protestelor organizate la ambasada Arabiei Saudite din Teheran, in tentativa de a diminua tensiunile cu principalul adversar regional.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Iran aviane saudite bombardat, #Iran acuzatii Arabia Saudita, #Iran avioane bombardat Yemen , #Arabia Saudita