Un ministru saudit confirma uciderea jurnalistului Khashoggi: O greseala ingrozitoare agravata de tentativa de a o musamaliza (Video)

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 20:36
10267 citiri
Un ministru saudit confirma uciderea jurnalistului Khashoggi: O greseala ingrozitoare agravata de tentativa de a o musamaliza (Video)
Foto: Facebook/ Ministry of Foreign Affairs - Saudi Arabia

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a declarat duminica, intr-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, ca uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi in interiorul consulatului saudit in Istanbul a fost "o greseala imensa si grava" si a promis familiei ziaristului ca persoanele raspunzatoare vor fi pedepsite, transmit Reuters, dpa si AFP.

"Aceasta este o greseala ingrozitoare. Aceasta este o tragedie ingrozitoare. Le transmitem condoleante. Le simtim durerea", a declarat Al-Jubeir. "Din nefericire, a fost comisa o greseala imensa si grava si va asigur ca cei raspunzatori vor plati pentru asta", a adaugat seful diplomatiei saudite.

"Relatia cu SUA va supravietui"

Relatia Washington-Riad va supravietui acestui incident, a mai mentionat Al-Jubeir din Riad, si a dat asigurari ca printul mostenitor Mohammed bin Salman nu a fost informat despre operatiune, care nu a fost autorizata de putere. Regele Salman, a adaugat Al-Jubeir, "este hotarat" ca cei responsabili de moartea jurnalistului "sa dea socoteala".

"A fost facuta in mod evident o greseala imensa si ceea ce a agravat greseala a fost tentativa de a o musamaliza. Acest fapt este inacceptabil pentru orice guvernare. Aceste lucruri se intampla din nefericire", a adaugat Al-Jubeir.

Unde este cadavrul?

Intrebat unde se afla cadavrul si daca a fost transat, Al-Jubeir s-a limitat sa spuna ca "lucram la asta" cu Turcia. "Nu suntem un guvern autoritar, suntem o monarhie", a insistat el, care a calificat moartea lui Khashoggi "un act criminal" si o "aberatie".

Al-Jubeir a spus ca autoritatile saudite nu cunosc detalii legate de modul in care a fost ucis Khashoggi in interiorul consulatului sau unde se afla cadavrul acestuia. El a declarat la Fox News ca Jamal Khashoggi a fost abordat de "echipa de securitate saudita" atunci cand a intrat in consulat si marturia agentilor sauditi in legatura cu ceea ce s-a intamplat dupa aceea difera de informatiile furnizate de oficialitatile turce, fapt ce a determinat autoritatile saudite sa inceapa o ancheta.

"Nu cunoastem cum a fost ucis"

"A fost ucis in interiorul consulatului. Nu cunoastem in detaliu cum anume (a fost ucis) . Nu stim unde este cadavrul. Suntem hotarati sa nu lasam nicio piatra neintoarsa... Suntem hotarati sa-i pedepsim pe cei raspunzatori de aceasta crima", a insistat seful diplomatiei saudite, potrivit Reuters.

Versiuni diferite

Jubeir este primul dintre inaltii demnitari sauditi care a facut o declaratie oficiala pe aceasta tema, dupa ce sambata sauditii au recunoscut ca Jamal Khashoggi nu mai este in viata. Sauditii au furnizat versiuni diferite ale circumstantelor mortii lui Khashoggi. Printul mostenitor a respins orice fel de implicare in moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului american The Washington Post si critic vocal al regimului saudit condus de printul Mohammed bin Salman, a fost vazut ultima data pe 2 octombrie atunci cand a intrat in consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a ridica documente necesare casatoriei cu logodnica sa, care are cetatenia turca. Jurnalistul mai are rude care locuiesc in Arabia Saudita si trei copii care detin cetatenie americana.

Pe pagina de facebook a Ministerului de Externe al Arabiei Saudite au fost preluate mai multe declaratii facute de Adel al-Jubeir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Arabia saudita crima, #crima sua arabia saudita , #Arabia Saudita