The Guardian: Va supravietui "marele reformator" al Arabiei Saudite presupusului asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi?

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 20:55
14782 citiri
The Guardian: Va supravietui "marele reformator" al Arabiei Saudite presupusului asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Disparitia jurnalistului Jamal Khashoggi in Turcia a zdruncinat increderea in regimul de la Riad chiar si printre aliatii sai cei mai apropiati, scrie jurnalistul Martin Chulov in publicatia britanica The Guardian.

In 2016, Mohammed bin Salman a convocat in capitala tarii sale mai multi oficiali britanici. Doi dintre acestia au dezvaluit ulterior ca cel care este astazi printul mostenitor al Arabiei Saudite aveaatunci o singura preocupare: Vladimir Putin, noteaza sursa citata.

Printul de 30 de ani parea curios in legatura cu ultimele "ispravi" ale presedintelui rus, al carui rol in Orientul Mijlociu cunoscuse o expansiune brusca. De asemenea, Putin se afla intr-un conflixt mocnit cu SUA si UE. Astfel, in discutiile sale cu liderul rus, Mohammed bin Salman a abordat subiecte precum intimidare, deviere, negarea faptelor evidente. Insa marea lui curiozitate era, in fapt, cum reuseste acesta sa scape nepedepsit.

"Era fascinat de Putin. Parea sa il admire. Ii placea ce facea", isi aminteste unul dintre oficialii prezenti la Riad acum trei ani, potrivit lui Chulov.

Doi ani mai tarziu, printul mostenitor se confrunta cu cea mai serioasa criza de pana acum, acuzat fiind ca a ordonat uciderea cu brutalitate, intr-o tara straina, a unui cunoscut critic al regimului sau - o practica nu tocmai necunoscuta in Rusia.

Moartea jurnalistului Khashoggi a reusit sa zguduie increderea in printul mostenitor chiar si printre aliatii sai apropiati, care pana in urma cu o saptamana au sprijinit cu fermitate programul ambitios de reforma pentru Arabia Saudita al acestuia.

Serviciile secrete turce si oficiali de rang inalt insista ca jurnalistul saudist Jamal Khashoggi a fost ucis in consulatul Arabiei Saudite din Istanbul de un grup de 15 barbati sositi de la Riad in aceeasi zi, toti cu conexiuni cu aparatul securitatii statului.

Cu dovezile in fata - printre care inregistrari audio si o inregistrare video partiala cu momentul in care jurnalistul saudit a fost ucis - oficialii din Regat, care initial sustinusera ca acesta a iesit pe picioarele lui din consulat, au acuzat o conspiratie pusa la cale de Qatar-ul rival, sprijinit de aliatii sai de la Ankara.

Incidentul l-a fortat pe Trump sa adopte un limbaj precaut, precizand totusi ca va exista "o pedeapsa severa" pentru Riad daca se va dovedi ca Khashoggi a fost intr-adevar ucis in consulat, continua Chulov.

Totusi, in conditiile in care Arabia Saudita constituie pentru SUA un fel de parapet in regiune impotriva Iranului, acuzatiile sunt mai mult un incovenient pentru liderii americani, decat ceva de natura sa schimbe fundamental raporturile, opineaza Chulov, care aminteste si de relatiile stranse stabilite cu regimul de la Riad de ginerele lui Trump, Jared Kushner, precum si de secretarul de stat Mike Pompeo.

Cu dovezile pe care Turcia le detine impotriva Arabiei Saudite, Ankara, dar si Riadul, se indreapta spre Washington pentru a gasi o solutie la aceasta criza ale carei dimensiuni par nesfarsite.

Turcia a acceptat vineri sa deruleze o investigatie comuna cu Arabia Saudia, nu pentru ca ar avea nevoie de ajutor, ci de acoperire politica pentru a solutiona aceasta problema, care poate avea implicatii serioase in ceea ce priveste comertul si investitiile.

Riadul se confrunta in prezent cu amenintarea unei lovituri la adresa agendei sale comerciale, in contextul in care o conferinta pe tema investitiilor, care va avea loc pe 23 octombrie, risca sa fie boicotata de partenerii media si de companii internationale mari.

"Au realizat cu intarziere care este miza. Si (Mohammed bin Salman - n.red.) a fost socat sa afle ca puterea absoluta pe care o are acasa nu o are si peste hotare. Chiar si in Turcia exista reguli. Putin a invatat acelasi lucru in Marea Britanie. Si daca acest tip va supravietui crizei, va ramane indatorat Ankarei si Turciei pentru ca nu au dezvaluit adevarul socant", crede unul dintre oficialii prezenti la intalnirea din 2016 cu printul mostenitor, citat de Martin Chulov.

Citeste si:

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mohammed bin Salman ucis jurnalist, #Jamal Khashoggi asasinat , #Arabia Saudita
Comentarii