America si armele: Cum se compara SUA cu restul lumii - 5 factori de luat in seama

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 18:51
16159 citiri
America si armele: Cum se compara SUA cu restul lumii - 5 factori de luat in seama
Foto: Arhiva Pixabay

Noaptea de duminica spre luni trebuia sa fie sfarsitul in forta, apogeul unui festival de country de trei zile, care se desfasura in Las Vegas. Spectacolul era unul sold-out, asa explicandu-se dimensiunile impresionante ale multimii: 22.000 de oameni. Insa concertul a fost violent intrerupt de mai multe tiruri de gloante, care au ucis 59 de oameni si au ranit peste 500.

Atacul armat in masa, cel mai sangeros din istoria Americii moderne, a reaprins in SUA discutii vii legate de armele detinute de civili. Iata cum se compara cultura armelor din SUA fata de cea din alte tari ale lumii, conform CNN:

1. Din cele 650 de milioane de arme detinute de civili la nivel mondial, 48% sunt in SUA

Conform unui raport din 2009, al Institutului National de Justitie din SUA, numarul armelor de foc detinute de civilii din America ajunge la 310 milioane.

Pe locul doi in acest clasament e India, cu 46 de milioane de arme detinute de civili.

E drept, insa, ca e vorba despre o statistica veche.

Un alt raport, Small Arms Survey, arata ca, incepand cu 2007, tot mai multi civili au inceput sa aiba arme. E totusi imposibil ca aceste arme sa fie cuantificate, din mai multe cauze: multe arme sunt neinregistrate, comertul ilegal fiind in floare. Apoi, in lume sunt inca multe zone de conflict.

2. Americanii au mai multe arme pe cap de locuitor decat cetatenii din oricare alta tara din lume

Dupa cum arata statisticile Pew Center, americanii au cele mai multe arme pe cap de locuitor din intreaga lume. Circa 4 din 10 americani spun ori ca detin o arma, ori ca traiesc intr-o casa in care exista arme. 48% dintre americani declara ca au crescut intr-o casa in care existau arme.

Sondajul mai arata ca majoritatea americanilor care detin arme (66%) au mai mult de una. Aproape doua treimi dintre detinatori spun ca nu si-ar putea imagina viata fara a avea o arma.

Pe locul doi in acest top e Yemenul, o tara aflata in plin conflict civil, inceput in urma cu doi ani si jumatate.

Topul tarilor cu cele mai multe arme la suta de locuitori:

  1. SUA - 89
  2. Yemen - 55
  3. Elvetia - 46
  4. Finlanda - 45
  5. Serbia - 38
  6. Cipru - 36
  7. Arabia Saudita - 35
  8. Irak - 34
  9. Uruguay - 32
  10. Suedia - 32

La polul opus, cu cele mai putine arme la 100 de locuitori, sunt Tunisia, Timorul de Est, Insulele Solomon, Ghana, Etiopia, Singapore, Indonezia, Eritreea, Fiji si Bangladesh.

3. Cele mai multe atacuri in masa sunt in SUA

Cand vine insa vorba de atacuri in masa, asa cum a fost cel din Las Vegas, SUA se deosebeste clar de restul lumii. Aici sunt de departe cele mai multe atacuri de acest fel, arata CNN.

Desi SUA au doar 5% din populatia lumii, aici au loc 31% dintre atacurile in masa.

Inainte de duminica, cel mai sangeros astfel de atac a fost cel din clubul Pulse din Orlando, cand au fost ucise 49 de persoane. In 2007, 32 de oameni au murit in masacrul de la Universitatea Virginia Tech.

Astfel de masacre, desi starnesc dezbateri legate de controlul armelor, fac si ca vanzarile de arme sa creasca. Atacul recent nu a anulat targul de arme de la Las Vegas, care va avea loc in ianuarie 2018, cel mai mare din lume.

In februarie, la o luna de la preluarea mandatului, presedintele Donald Trump a facut sa dispara o reglementare din era Barack Obama, menita sa nu permita ca armele sa ajunga in mainile unor persoane bolnave mintal.

La nivel global, legile aspre in ceea ce priveste armele au efect, tarile in care acestea exista avand putine cazuri de atacuri in masa. In Australia, de exemplu, au existat patru atacuri in masa in perioada 1987 - 1996. Dupa aceste incidente, cetatenii au cerut sa se ia masuri, asa ca au aparut si legi mai dure cu privire la detinerea unei arme. Din 1996 nici nu a mai avut loc vreun astfel de atac.

Topul tarilor cu cele mai multe atacuri in masa, in perioada 1966 - 2012:

  1. SUA - 90
  2. Filipine - 18
  3. Rusia - 15
  4. Yemen - 11
  5. Franta - 10

4. In SUA, sunt cele mai multe decese survenite in urma impuscarii, din toate tarile dezvoltate

In SUA mor cei mai multi oameni in urma impuscarii, atat cand vine vorba de acte neintentionate, cat si de sinucideri sau acte intentionate, raportat la toate tarile dezvoltate din lume.

Mor in urma impuscarii, de orice fel ar fi acest act, cu 25,2% mai multi oameni decat in alte tari dezvoltate, arata statisticile.

O astfel de statistica din 2010 atata ca americanii prezinta un risc cu 51% mai mare de a muri astfel, comparativ cu britanicii. E drept insa ca cele mai multe decese provocate de arme sunt sinucideri - de 8 ori mai multe decat in alte state dezvoltate.

Topul tarilor dezvoltate cu decese provocate de arme, la un milion de oameni, statistica pe 2010:

  1. SUA - total decese 66 (sinucideri, acte neintentionate, cazuri neclarificate), din care 36 de oameni impuscati de altcineva
  2. Finlanda - 33 - 3
  3. Austria - 28 - 2
  4. Franta - 26 - 2
  5. Canada - 18 - 5
  6. Belgia - 15 - 3
  7. Cehia - 17 - 1
  8. Norvegia - 18 - 0
  9. Portugalia - 13 - 5
  10. Slovacia - 16 - 2

Coreea de Sud si Japonia se afla la polul opus, cu niciun astfel de caz.

5. SUA nu conduc in ceea ce priveste cele mai multe decese provocate de arme, la nivel global

La nivel mondial, insa, cele mai multe decese provocate de arme sunt in America Centrala si de Sud, exceptand zonele de razboi.

America este intrecuta de tari ca El Salvador, Honduras sau Venezuela, cel putin in perioada 2010 - 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SUA arme populatie, #civili arme SUA statistici, #atacuri masa lume, #top tari atacuri masa, #top tari oameni impuscati statistici , #atac armat SUA