Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atac armat la un liceu din Florida: 17 persoane au fost ucise de un elev exmatriculat

Joi, 15 Februarie 2018, ora 06:22
13437 citiri
Atac armat la un liceu din Florida: 17 persoane au fost ucise de un elev exmatriculat
Foto: Arhiva Ziare.com

17 persoane si-au pierdut viata in urma unui atac ce a avut loc la un liceu din statul american Florida. Acesta este unul dintre cele mai grave 10 atacuri armate din istoria SUA.

Atacul a avut la Marjory Stoneman Douglas High School, marti, in jurul orei locale 15:00, potrivit CNN.

Autoritatile au anuntat ca 12 victime au murit in scoala, iar restul ulterior. CNN scrie ca printre cele 17 sunt atat adulti, cat si copii, dar momentan nu se stie cu exactitate cati elevi au murit.

Atacatorul are 19 ani, se numeste Nikolas Cruz, a fost retinut deja de politisti si este un elev exmatriculat din motive disciplinare.

El a atacat cu o arma de tip AR-15, purta o masca de gaze si avea si grenade. Cruz a fost arestat si este audiat de politie.

Potrivit unui elev de la acest liceu, Cruz a fost exmatriculat in clasa a opta, deoarece suna alarma de incendiu in fiecare zi. Acelasi elev a spus ca s-a intalnit recent cu Cruz in interiorul liceului si acesta avea o multime de reviste cu continut despre arme, potrivit ABC.

Conform martorilor, Cruz a intrat in liceu, a tras alarma de incendiu si a asteptat ca toti elevii sa iasa pe hol. Acela a fost momentul in care a inceput sa traga la intamplare si s-a produs un adevarat carnagiu.

Elevii care au supravietuit s-au ascuns in clase si au parasit liceul doar dupa ce politistii au inspectat zona, de teama sa nu existe si dispozitive explozive.

Dupa ce atacul s-a incheiat, Cruz a incercat sa se ascunda printre elevii care au supravietuit, insa a fost recunoscut de politisti si capturat.

Atacatorul era un fost elev cu multe probleme

"Era innebunit dupa arme. Era genul de om care nu avea multi prieteni. Facea orice ca sa se distreze, era un tip problematic", a afirmat Chad Williams, un fost coleg, despre Nikolas Cruz.

Un alt coleg a marturisit ca atacatorul obisnuia sa publice poze cu arme pe retelele de socializare si ca a fost exmatriculat si de la doua scoli private.

De asemenea, fostul profesor al lui Cruz a spus ca acestuia i s-a interzis la un moment dat accesul in campus.

"Au fost probleme cu el si anul trecut cand a amenintat studenti, iar atunci i s-a cerut sa paraseasca zona", a afirmat profesorul Jim Gard.

Totodata, primarul localitatii Broward County, Beam Furr, a dezvaluit intr-un interviu la CNN ca atacatorul a fost internat intr-o clinica pentru oameni cu probleme mentale, dar nu a mai fost sub supravegherea medicilor in ultimul an, informeaza The Telegraph.

Colegii au prevazut ca va face un gest extrem

Fostii colegi de scoala ai atacatorului au spus ca "toata lumea a prezis" ca Nikolas ar putea "face ceva" asemanator cu ce s-a intamplat miercuri dupa-amiaza.

Unii dintre copii chiar se temeau de el, scrie The Guardian.

Dakota Mutchler, in varsta de 17 ani, a spus ca era prieten cu atacatorul, dar ca la un moment dat Cruz a inceput "sa devina din ce in ce mai ciudat, asa ca a taiat orice legatura cu el". Mutchler a spus ca atacatorul posta pe retelele sociale despre uciderea animalelor si vorbea despre arme si antrenamente de tras la tinta.

"Toata lumea din liceu care il stia il banuia de lucruri de acest gen. Cand cineva este exmatriculat, nu te astepti sa se mai intoarca. Daca sunt exmatriculati, nu ii mai vezi. Dar bineinteles, el s-a intors", a spus Mutchler.

Victoria Olvera, alta eleva in cadrul liceului, isi aminteste ca "la inceput, era dragut, dar mai tarziu, s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, era exact ca un viitor atacator".

Joshua Charo, un fost coleg in varsta de 16 ani, a relatat ca singurul subiect despre care vorbea Cruz erau "armele, cutitele si vanatoarea", adaugand: "Nu pot sa spun ca sunt socat. Daca ne uitam la trecutul lui, pare genul de copil care ar face asa ceva".

Atacul de la liceul din Florida ocupa locul 9 intr-un top al celor mai grave atacuri armate ce au avut loc in istoria SUA, raportat la numarul de victime.

Cel mai grav este cel de anul trecut, de la un concert din Las Vegas, in care si-au pierdut viata 58 de persoane.

C.S.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#atac armat liceu Florida , #atac armat SUA