Masacrul din Las Vegas: Povestile de eroism din spatele mortii. Anonimii care au salvat sute sau mii de vieti

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 19:12
9556 citiri
Masacrul din Las Vegas: Povestile de eroism din spatele mortii. Anonimii care au salvat sute sau mii de vieti
Foto: Twitter/Kathleen Sweeney

Noaptea de duminica spre luni a fost cea mai tragica din istoria SUA de dupa 11 septembrie 2001. E incarcata de moarte, de sange, de mutilari, durere, de furie mocnita sau nu, de neputinta. Sunt sute de oameni inca in spital, unde multi dintre ei urmeaza sa ramana pentru multa vreme. Greu de vazut ceva bun, pozitiv in asta. Insa exista.

Datorita curajului, chiar eroismului unora dintre cei aflati in public la concert, alti oameni sunt in viata. Dincolo de moarte si ploaia de gloante, au existat oameni care pur si simplu s-au aruncat peste cei dragi, pentru a-i feri de tirul ucigas care venea de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, relateaza BBC.

Mike McGarry, unul dintre supravietuitorii iadului din Las Vegas, a fost una dintre persoanele care a pus viata altora mai presus decat a sa. S-a asezat peste copiii sai, ferindu-i de gloante.

"Ei au 20 de ani, eu am 53. Am trait o viata buna", a povestit el pentru Reuters.

Barbatul isi aminteste cum pe spatele sau calcau alti oameni ingroziti, in fuga lor de a scapa cu viata. Urmele lasate pe tricoul sau dovedesc asta.

La fel a procedat si Carly Krieger, care si-a pus la adapost fiica pazind-o cu propriul trup. "Toata lumea incepususe se strige 'la pamant', asa ca am pus copilul jos si m-am asezat peste", isi aminteste femeia. Si ea si fiica ei au scapat cu viata.

Kurt Fowler, un pompier din Arizona, si-a pazit sotia cu propriul trup. A fost operat intre timp, dupa ce un glont l-a nimerit in picior. Nu se va mai putea intoarce la munca timp de mai multe luni.

"Vreau sa stie toata lumea ce inima generoasa avea, ce om iubitor era"

Sonny Melton, din Tennessee, un tanar de numai 29 de ani, a fost impuscat mortal in timp ce incerca sa-si salveze sotia, pe Heather.

"M-a insfacat, am inceput sa alergam, cand am simtit ca a fost impuscat in spate", a declarat femeia pentru postul TV WMV-TV. "Vreau sa stie toata lumea ce inima generoasa avea, ce om iubitor era, dar in acest moment abia respir", a mai spus femeia devenita vaduva.

Mike Cronk a vazut si el moartea cu ochii, ba chiar a simtit-o in brate, insa ultimul sau gand a fost sa fuga. Era impreuna cu prietenul sau, Rob, in sectiunea VIP, chiar langa scena. "Era chiar langa mine si am auzit tirurile de arma. Apoi s-au oprit. Cred ca toata lumea a crezut, la inceput, ca erau focuri de artificii. Apoi, prietenul meu a spus: 'Hei, am fost impuscat'", a povestit Cronk pentru ABC News.

"Era un haos total, dar prietenul meu a fost impuscat, asa ca sub nicio forma nu puteam sa-l parasesc", mai povesteste barbatul. "Stiu ca nici el nu m-ar fi lasat", mai spune el.

Apoi, Cronk si prietenul sau au incercat sa ajunga la spital cu alte victime, intr-un camion. Insa strazile erau inchise. Au gasit, in cele din urma, o ambulanta si au inceput sa-i transfere in aceasta pe raniti. Pentru unul dintre ei, insa, a fost prea tarziu. A murit in bratele lui Cronk.

Robert Hayes, aflat in public, la concert, si-a pus sotia si prietenii la adapost, dupa care s-a prezentat imediat echipei SWAT de la fata locului. A ajutat cum a putut. Impreuna cu un medic, a declarat moarte 20 de persoane. Pe altele le-a salvat. "E ceva ce trebuia sa fac. Nu incercam sa fiu erou", a povestit el apoi.

Todd Blyleven, fost jucator profesionist de baschet, a povestit pentru Washington Post ca indata ce s-a asigurat ca prietenii sai erau in siguranta, s-a intors sa ajute. S-a alaturat unui grup de voluntari format ad-hoc si impreuna au scos din locul in care erau expusi tirului de gloante 30 - 40 de oameni.

"Pur si simplu am simtit ca trebuie sa fac asta", a explicat Blyleven. "Sper ca, daca eu sau familia mea am fi fost in situatia lor, cineva ar fi venit dupa mine", a mai spus barbatul.

Lindsay Lee, un artist tatuator, a fost una dintre persoanele, deloc putine, care si-au folosit masina, o camioneta in acest caz, drept ambulanta. Intr-un video postat pe Instagram se poate vedea cum un barbat ii spune: "Avem nevoie de camioneta ta. Trebuie sa ducem oameni la spital".

Raspunsul lui Lindsay vine prompt: "Sigur, pune-i pe toti in spate".

Ulterior, femeia a scris pe reteaua sociala ca un ranit a murit pe drumul catre spital. Logodnicul ei a fost cel care l-a purtat pe brate in spital. "A fost un cosmar", rezuma ea inca ingrozita cele intamplate.

La cateva ore dupa tragedie, autoritatile au lansat un apel, cerand oamenilor sa doneze sange. S-au format cozi impresionante, atat de lungi incat, in unele cazuri, inconjurau centrul de donare.

De fapt, aceasta este fotografia emblematica a zilei de luni. O zi in care aproape 60 de persoane au murit si alte peste 500 au fost ranite, dar in care milioane de oameni au fost solidari, simtind si gandind la fel.

Vezi filmul tragediei din Las Vegas si cine e cel care a sadit atata moarte.

Citeste si despre romanul ranit in atac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#acte eroism Las Vegas, #eroi masacru Las Vegas, #marturii supravietuitori atac Las Vegas , #atac armat SUA