Atentat terorist in Bulgaria: Un autobuz a explodat la Burgas - 7 morti, 30 raniti (Galerie foto si Video)

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:24
11406 citiri
Atentat terorist in Bulgaria: Un autobuz a explodat la Burgas - 7 morti, 30 raniti (Galerie foto si Video)
Foto: Russia Today

Cel putin sapte persoane au fost ucise si numeroase altele au fost ranite intr-o explozie care a vizat un autocar cu turisti israelieni in parcarea aeroportului din statiunea bulgara Burgas.

Potrivit Haaretz, care citeaza televiziuni de stiri din Bulgaria, desi initial se stia ca sunt trei morti, se pare ca numarul acestora a ajuns la sapte.

Totodata, Haaretz mai anunta ca in jur de 30 de persoane au fost ranite in timpul atentatului cu bomba din Bulgaria. Dintre raniti, cinci sunt in stare foarte grava.

Potrivit agentiei de presa bulgare Focus, printre raniti se afla o fetita in varsta de 11 ani si o femeie insarcinata.

Primarul din Burgas, Dimitar Nikolov, a declarat pentru presa din Bulgaria ca 33 de turisti israelieni au fost dusi de urgenta la spital si internati si ca noua au fost dati disparuti.

Ministrul bulgar de Interne a spus ca atacul a fost unul deliberat. La randul lui, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a dat asigurari ca serviciile de informatii vor face tot ce le sta in putinta sa-i gaseasca pe cei responsabili de atac.

"Monitorizam activitatea grupurilor teroriste precum Hezbollah, Hamas si ale celor din Iran si Jihadul Islamic din Egipt. Purtam o lupta cu ei, ceea ce include multe succese, dar si zile grele. Astazi este una dintre acele zile dificile. Este important ca israelienii sa continue sa calatoreasca liber in jurul lumii, in Israel si sa-si traiasca viata intr-un mod normal in ciuda durerii", a declarat Ehud Barak.

Prim-ministrul Israelului acuza Iranul

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a acuzat Iranul pentru atentatele teroriste sangeroase de miercuri. Netanyahu a promis o reactie puternica dupa atac.

Atentat terorist in Bulgaria: Prim-ministrul Israelului acuza Iranul

Netanyahu a spus ca "toate semnele arata catre Iran". Acesta "este un atac terorist iranian, care se raspandeste in intreaga lume. Israelul va reactiona puternic terorii iraniene", a afirmat prim-ministrul Israelului.

Hezbollah ar putea revendica atentatul din Bulgaria

Miscarea siita libaneza Hezbollah sugereaza ca este implicata in atentatul din Bulgaria, ipoteza confirmata de premierul Israelului, care a acuzat Iranul, un sustinator al Hezbollah.

Atentat terorist in Bulgaria: Hezbollah sugereaza ca este implicata

Potrivit postului de televiziune Al-Manar, apartinand miscarii teroriste siite Hezbollah, turistii israelieni din Bulgaria au fost atacati cu grenade si mitraliere.

Site-uri de stiri din Bulgaria relateaza ca, de fapt, autoritatile din Bulgaria stiau ca ar putea exista un atentat terorist in contextul in care au fost avertizati de catre surse din Israel si Rusia. Se pare, insa, ca au ignorat aceste alerte.

Potrivit postului de radio BNR si postului de televiziune bTV, un autocar a explodat, iar alte doua au luat foc in acelasi incident.

Autoritatile bulgare au confirmat si ca explozia este rezultatul unui act terorist.

Conform presei bulgare, turistii israelieni venisera pe aeroportul din Burgas la ora 16.50 (16.50, ora Romaniei), cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv.

De la aeroport, turistii israelieni s-au imbarcat in autocare si se indreptau spre hoteluri din statiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Marii Negre.

La bordul autocarului in care s-a produs explozia erau aproximativ 40 de turisti israelieni.

MAE: Printre victimele atentatului nu se numara niciun roman

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri seara, ca, "in urma atentatului din localitatea Burgas, soldat cu victime omenesti, Ambasada Romaniei la Sofia a contactat autoritatile locale pentru a verifica daca printre victime se afla cetateni romani".

"Din verificari, a rezultat ca printre victimele atentatului nu sunt cetateni romani. Aeroportul din Burgas a fost inchis, toate zborurile fiind deviate pe aeroportul din Varna", se arata intr-un comunicat al MAE, remis Ziare.com.

Totodata, MAE roman condamna cu fermitate atentatul terorist produs la Burgas, caruia i-au cazut victime turisti israelieni aflati in Bulgaria si isi exprima sustinerea si compasiunea pentru familiile acestora.

MAE mai transmite un mesaj de solidaritate cu autoritatile si cetatenii din Israel si Bulgaria si reafirma angajamentul Romaniei in lupta impotriva terorismului la nivel international.

Astfel, MAE respinge cu toata fermitatea manifestarile de violenta si cruzime pentru care nu poate exista nicio justificare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atentat terorist Bulgaria, #autobuz explodat aeroport Burgas , #atentat Bulgaria