Atacul de la Targul de Craciun din Berlin, ziua care va schimba Germania

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 17:53
6992 citiri
Atacul de la Targul de Craciun din Berlin, ziua care va schimba Germania
Foto: Hepta.ro

De multa vreme existau temeri in legatura cu o lovitura de proportii in Germania. Acum s-a produs si nu se limiteaza numai la victimele din Berlin.

Teroarea va schimba Germania, este de parere Alexander Kudascheff redactor-sef al Deutsche Welle.

Ce stim pana acum despre atacul de la Targul de Craciun din Berlin

Filmul atentatului de la Targul de Craciun

Atentatul de la Berlin a zguduit Germania. Si a ingrozit-o. Cel putin 12 morti si aproape 50 de raniti, partial cu rani grave. Lovitura a fost comisa asupra intregii tari, teroarea e peste tot in societatea libera in care traiesc germanii.

Si a mai fost indreptata si asupra unui simbol pasnic: targul de Craciun vizitat de catre milioane de oameni in perioada premergatoare Craciunului; nu numai germani, ci oameni din intreaga lume. Oameni care vor sa uite de stres, sa scape de griji si sa petreaca linistiti pret de cateva ceasuri.

Teroarea indreptata impotriva tuturor

De aceea, atentatul, teroarea, se indreapta impotriva noastra, a tuturor celor care vor sa traiasca pasnic si fara griji. Este un act barbar la adresa dorintei noastre de libertate.

De aceea teroarea de la Berlin schimba Germania. Nu mai suntem, cum s-a spus multa vreme, in vizorul teroristilor. Acum suntem victime. La fel ca englezii, francezii, spaniolii, israelienii, americanii sau altii.

Ca atare, nu mai conteaza daca fapta a fost comisa de un bolnav psihic, de un lup singuratic cu intentii criminale sau de o grupare cu vederi fundamentaliste. Atentatul a lovit in nucleul societatii libere, intr-o societate deschisa. A lovit un simbol crestin - targul de Craciun - o expresie a traditiilor si identitatii germane si europene.

Cancelarul german Angela Merkel are dreptate. Este o zi grea pentru germani. Si se simte (in ultimii ani au existat multe atacuri in Germania, unele impiedicate slava-Domnului!) ca acest atentat este un semn prevestitor.

Merkel, prima reactie dupa atacul din Berlin: Nu vrem sa cadem prada fricii. Nu vrem sa renuntam la targurile de Craciun!

Mentalitatea societatii germane se va schimba. Nu vom mai fi atat de lipsiti de griji. Mult pomenita libertate pe care nu vrem sa ne-o lasam furata prin teroare va suferi sub greutatea unui profund sentiment de nesiguranta. Germania se va simti nesigura. Si va fi nesigura.

Urmeaza un cutremur politic?

Apoi ar mai fi si posibilul seism politic ce s-ar putea produce in urma unui asemenea atac, in conditiile in care faptasul este un refugiat. Un om care a cautat protectie in Germania. Un om care a cerut azil si l-a primit. Un om pe care aceasta tara nu l-a respins.

Daca, intr-adevar, atentatorul este unul dintre refugiatii pe care Germania i-a primit cu bratele deschise anul trecut, politica in domeniul migratiei a lui Merkel va traversa furtuni violente. Iar deschiderea populatiei fata de oamenii aflati in situatii grele va avea de suferit.

Sfarsitul erei Angela Merkel: Cum au daramat refugiatii un lider atat de puternic

Dupa aceea, dreapta si viziunile nationaliste vor triumfa si-n Germania. Societatea se va inchide si climatul politic se va deteriora. Iar libertatea va fi amenintata din interior.

Desigur, intr-o asemenea zi, ar trebui sa fim calmi si impaciuitori. Dar ne va fi din ce in ce mai greu s-o facem. Seara de 19 decembrie este seara care va schimba Germania. Cat de mult o va face? Ramane de vazut.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#atac terorist Berlin, #atac targ Craciun Berlin , #atentat Germania