Masura luata la nivelul UE dupa atentatul din Berlin: Acord pentru controale mai stricte privind armele

Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 11:13
3893 citiri
Masura luata la nivelul UE dupa atentatul din Berlin: Acord pentru controale mai stricte privind armele
Foto: Pexels.com

Statele UE au ajuns marti la un acord pentru controale mai stricte privind armele, dupa valul de atacuri teroriste din ultimii doi ani din Europa. Masura vizeaza sa limiteze accesul extremistilor la arme si vine a doua zi dupa atentatul de la Targul de Craciun din Berlin.

Comisia Europeana a anuntat intr-un comunicat ca cei 28 de membri ai blocului comunitar au ajuns la un acord politic de principiu cu Parlamentul European pentru inasprirea regimului armelor, in vigoare din 1991.

Dezbaterea in acest dosar s-a intensificat din 2015, cand atacurile din noiembrie, de la Paris, s-au soldat cu 130 de morti.

"Dupa un an de discutii, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord politic privind Directiva pentru Armele de Foc", a anuntat Executivul UE intr-un comunicat.

Printre principalele schimbari prevazute de noua directiva se numara interzicerea armelor de foc semiautomate.

"Acestea includ arme de foc automate transformate in arme de foc semiautomate, arme de foc semiautomate lungi, cu o lungime sub 60 de centimetri, arme de foc semiautomate cu incarcatoare si camere pentru mai mult de 10 cartuse si armele de foc semiautomate scurte, cu incarcatoare si camere pentru mai mult de 20 de cartuse", a explicat CE.

Comisia si-a exprimat "regretul" ca pustile AK47 si AR15 si cele de asalt detinute de colectionari nu au fost acoperite de acord.

Noile reglementari prevad limite si pentru "armele acustice", care folosesc munitie oarba, dar si pentru armele scoase din uz, de colectie.

Sustinatorii directivei au explicat ca acestea pot fi transformate cu usurinta in arme cu munitie de razboi.

Pentru a limita pericolul reprezentat de astfel de arme, statele vor trebui sa le inregistreze, iar proprietarii lor, inclusiv muzeele si colectionarii, vor trebui sa primeasca autorizatie pentru a le detine.

In plus, intre statele membre va exista un "sistem de schimb de informatii".

"Acest acord ofera controale mai stricte care vor ajuta la impiedicarea obtinerii de arme de foc de catre teroristi si organizatii infractionale", a spus ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE.

Acordul urmeaza sa fie confirmat de Comisia PE pentru piata interna in luna ianuarie. Apoi va fi supus la vot in plenul Parlamentului European, inainte de fi aprobat oficial de Consiliul UE.

"Am luptat din greu pentru un acord ambitios ce reduce riscul incidentelor armate in scoli, tabere sau al atacurilor teroriste cu arme de foc detinute legate. Bineinteles ca am vrea sa mergem mai departe, dar sunt increzator ca actualul acord reprezinta o piatra de temelie pentru controlul armelor in UE", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#UE control arme, #tari UE reguli arme , #atentat Germania