Atentat la Manchester, soldat cu 22 de morti si 59 de raniti. Teroristul a fost identificat. Are 22 de ani, familia sa e din Libia (Foto & Video)

Marti, 23 Mai 2017, ora 22:04
78445 citiri
Atentat la Manchester, soldat cu 22 de morti si 59 de raniti. Teroristul a fost identificat. Are 22 de ani, familia sa e din Libia (Foto & Video)
Foto: Hepta.ro

O explozie puternica a avut loc, luni seara, pe Manchester Arena, la finalul unui concert sustinut de Ariana Grande. Politia a anuntat ca 22 de oameni au murit si 59 sunt raniti. Printre victime se numara multi copii si adolescenti care venisera sa-si vada artista preferata. 12 raniti au pana in 16 ani iar cea mai tanara victima decedata e o fetita de doar 8 ani.

Autoritatile au anuntat ca a fost vorba de un atac kamikaze si atentatorul s-a detonat. La mai bine de 14 ore de la atac, Statul Islamic a revendicat atentatul, sustinand ca a fost dus la capat de "un soldat al Califatului". Jihadistii vorbesc insa de mai multe dispozitive explozive si prezinta si un bilant mult mai mare al victimelor: 30 de morti si 70 de raniti.

Politia britanica a confirmat ca atacatorul sinucigas de pe Manchester Arena este Salman Abedi, in varsta de 22 de ani. Ian Hopkins, seful Politiei, a declarat ca se fac cercetari pentru a se vedea daca acesta a actionat singur.

Marti la pranz politia a facut numeroase raiduri si doua persoane au fost arestate, insa nu sunt date despre legatura lor cu atentatul.

Acesta este cel mai grav atac din Marea Britanie de la atentatele din 7 iulie 2005, cand bombe plasate la metrou au ucis 52 de oameni.

Autoritatile britanice au pus la dispozitie si un numar de telefon de urgenta - 0161 856 9400. Totodata, numarul de urgenta al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie este 0044.77.3871.6335.

MAE de la Bucuresti si Ambasada noastra la Londra sustin ca niciun roman nu se numara printre victimele atentatului, insa deocamdata identitatea si cetatenia acestora nu au fost comunicate oficial.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai noi detalii despre atentatul de la Manchester Arena. Ramaneti alaturi de noi pentru a afla si alte informatii despre atacator si cum decurge ancheta autoritatilor britanice

21:39 - Alerta de securitate la Birmingham. Un barbat inarmat a fost arestat langa Piata Victoriei unde oamenii s-au strans pentru a aduce un omagiu victimelor atacului de luni seara din Manchester.

21:12 - Autoritatile britanice au anuntat ca momentan nu au gasit dovezi care sa arate ca atacatorul sinucigas ar avea legatura cu o grupare terorista.

20:53 - Studentii si profesorii de la Universitatea Salford su fost evacuati dupa gasirea unui pachet suspect. Ulterior, Politia a anuntat ca a fost vorba despre o alarma falsa.

20:38 - Consiliul municipal al orasului Manchester si Crucea Rosie Britanica au lansat un apel pentru a strange donatii pentru familiile victimelor atentatului de luni seara. Crucea Rosie Britanica a donat deja 50 000 de lire sterline.

20:10 - Parintii a doua eleve in varsta de 14 si 15 ani, din Insulele Hebride, au venit in Manchester pentru a ajuta Politia sa isi gaseasca fetele. Tatal uneie dintre ele a postat pe Twitter un mesaj care a fost distribuit de peste 15.000 de internauti.

19:44 - Politia britanica a confirmat ca atacatorul sinucigas de pe Manchester Arena este Salman Abedi, in varsta de 22 de ani. Ian Hopkins, seful Politiei, a declarat ca in prezent se fac cercetari pentru a se vedea daca acesta a actionat singur. Citeste mai multe despre terorist - unde s-a nascut si ce se stie despre familia sa.

19:28 - Regina Elisabeta si printul Philip au tinut un moment de reculegere la Palatul Buckingham in memoria celor care au murit in atacul de luni seara.

19:15 - Politia anunta ca operatiunea de la Manchester Arena este in continuare in plina desfasurare si sfatuieste populatia sa evite zona.

18:58 - Premierul Marii Britanii, Theresa May, a semnat in cartea de condoleante le la Primaria Manchester.

18:41 - Printul William a transmis un mesaj de solidaritate pentru familiile victimelor atentatului, afirmand ca atat el cat si sotia si fratele sau sunt socati de aceasta tragedie.

18:25 - Cantareata Ariana Grande si-ar fi suspendat intregul turneu european dupa atacul terorist comis la finalul concertului pe care l-a sustinut luni seara pe Manchester Arena, au declarat surse pentru CNN.

18:14 - Potrivit CBS News, barbatul care s-a aruncat noaptea trecuta in aer pe Manchester Arena este Salman Abedi, in varsta de 23 de ani. Se pare ca el se afla in atentia autoritatilor britanice.

17:47 - A fost facut public numele unei alte victime. Este a treia persoana identificata de autoritatile britanice din cei 22 de morti. Este vorba de John Atkinson, un britanic de 26 de ani din Radcliffe, Bury.

17:42 - Premierul Theresa May s-a dus la spitalele unde sunt internati cei raniti.

17:37 - O alta marturie cutremuratoare e publicata de BBC. Jurnalistii britanici il citeaza pe Darren, un barbat care se afla la concert cu fiul sau de 20 de ani care sufera de un handicap. Dupa ce si-a scos fiul teafar din sala, el s-a intors sa ajute ranitii.

"Era un carnagiu. Nici nu m-am gandit, doar m-am dus sa ajut. Oamenii strigau dupa ajutor. Am luat tricouri personalizate cu Ariana Grande de pe pereti si le-am folosit pe post de bandaje", povesteste Darren.

17:34 - Dan Coats, directorul serviciilor americane de informatii (ODNI), care tocmai a efectuat o vizita la Londra, spune ca SUA nu au verificat daca exista o legatura intre teroristul de la Manchester si Statul Islamic. Amintim ca gruparea a revendicat atacul.

17:29 - Un punct de ajutor si suport emotional pentru familiile victimelor a fost instalat inca de dimineata la Stadionul Etihad. Un reprezentant al Crucii Rosii a spus ca voluntari au venit in permanenta pentru a-si oferi ajutorul si oamenii au adus mancare si apa pe parcursul intregii zile. Politisti inarmati pazesc zona.

17:24 - Manchester Evening News a infiintat o campanie de strangere de fonduri pentru victimele atentatului si in doar cateva ore oamenii au donat aproape 300.000 de lire sterline.

17:21 - Trei concerte live vor avea loc marti seara in trei locatii diferite din Manchester.

17:14 - Un priveghi va fi tinut in Piata Albert din Manchester, intre 18:00 si 19:00 (20:00 - 21:00 ora Romaniei, n.red.).

17:10 - Intr-o declaratie pentru BBC, Theresa May i-a asigurat pe cei care vor merge la concerte in aceasta vara ca politia isi va face datoria si va asigura siguranta tuturor.

17:06 - Printul Charles a dat o declaratie in care se declara socat de cele intamplate la Manchester.

"Sotia mea si cu mine am fost profund socati de evenimentele ingrozitoare de la Manchester. Faptul ca un numar atat de mare de oameni, inclusiv atat de multi tineri, si-au pierdut viata sau au fost raniti in urma acestei atrocitati ne umple de tristete.

Cuvintele nu pot descrie ce simt atat de multe familii in aceste momente dificile si inimile noastre sunt alaturi de cei care au suferit in urma tragediei", e declaratia printului Charles.

17:03 - Doi cetateni polonezi sunt dati disparuti - Angelika si Marcin Klis.

16:52 - Interpolul isi anunta participarea la ancheta britanicilor.

16:49 - Musulmanii condamna dur atacul din Manchester. Pe Twitter sunt peste 50.000 de postari care contin echivalentul in araba al hashtagului #Manchester. Oamenii isi exprima revolta fata de atac si solidaritatea cu victimele.

16:40 - BBC prezinta sfaturile unui psiholog pediatru specializat pe trauma. Stacey Hart le da cateva sugestii parintilor despre cum sa le vorbeasca copiilor despre ce s-a intamplat.

- folositi limbaj pe intelesul lor, in fraze usor de urmarit, dar nu ocoliti adevarul.

- Fiti sinceri cu ei, pentru ca vor afla oricum de la radio, tv sau prieteni de la scoala despre cele intamplate.

- Incurajati-i sa puna intrebari

- Asigurati-i ca sunt in siguranta si ca asa ceva nu se intampla in fiecare zi

- Spuneti-le ca sunt multi oameni buni in lume si ca majoritatea oamenilor vor sa-si ajute semenilor, nu sa le faca rau.

- Explicati-le cum pot sa exprime bunatate si empatie celor din jur

16:34 - Prisul anunta ca Turnul Effel nu va fi luminat marti seara, in semn de solidaritate cu victimele atentatului din Manchester.

"Lovind Manchesterul, teroristii au atacat valorile noastre comune, democratia, libertatea, comunitatea", a spus primarul Parisului Anne Hidalgo.

16:28 - La Bruxelles, in semn de solidaritate cu Marea Britanie, 28 de steaguri UE au fost coborate in berna.

16:23 - Flori si lumanari sunt depuse in fata ambasadelor Marii Britanii in intreaga lume.

16:20 - Papa Francisc a condamnat "atacul barbar" si s-a declarat "profund indurerat".

"Papa se roaga la Dumnezeu pentru pacea, vindecarea si intarirea intregii natiuni britanice dupa uciderea si ranirea copiilor si tinerilor", se arata intr-o declaratie a Vaticanului.

16:16 - Premierul Theresa May a ajuns la sediul Politiei din Manchester.

16:00 - O explozie controlata a avut loc la o locuinta din Fallowfield, unde politia din Manchester a efectuat perchezitii. Perchezitii au fost facute si la o alta locatie din Whalley Range.

15:48 - O fetita de 8 ani, Saffie Rose Roussos, din Leyland, a fost ucisa in atac, au anuntat autoritatile din Lancashire.

"Intreaga comunitate e socata. Sincere condoleante familiei si prietenilor. Gandul ca cineva se duce la un concert si risca sa nu se mai intoarca acasa e sfasietor. Saffie era o fetita frumoasa in toate sensurile cuvantului. Era iubita de toata lumea si caldura si bunatatea ei raman mostenirea ei", a transmis directorul scolii primare unde invata copila.

15:37 - 12 copii sub 16 ani sunt printre cei 59 de raniti, a anuntat seful serviciului de ambulanta David Ratcliffe.

15:32 - Trupa Take That, care trebuia sa sustina un concert la Manchester Arena miercuri, anunta ca amana spectacolul.

15:23 - Statul Islamic a remis mesajul de revendicare a atacului de la Manchester si in limba engleza. In mesaj jihadistii vorbesc insa de mai multe dispozitive explozive si prezinta si un bilant mult mai mare al victimelor: 30 de morti si 70 de raniti, fata de cifrele oficiale - 22 de morti si 59 de raniti.

15:11 - BBC anunta ca cea mai tanara victima e un copil de scoala primara.

15:07 - Atacatorul e fie britanic, fie locuia oricum in Marea Britanie, anunta BBC, insa informatia nu a fost confirmata oficial.

14:58 - Reuters anunta ca Statul Islamic a revendicat atentatul.

In mesajul lor, jihadistii sustin ca "un soldat al Califatului" a dus la bun sfarsit atentatul din Manchester.

14:55 - Secretarul de Stat american Rex Tillerson a anuntat ca autoritatile din SUA colaboreaza cu cele britanice in ancheta.

14:51 - Doi adolescenti din Scotia sunt dati disparuti dupa ce au participat la concertul Arianei Grande, a anuntat premierul Nicola Sturgeon. Totodata, alti patru scotieni au ajuns la spital in urma ranilor suferite, insa doi au fost deja externati.

14:50 - O reactie vine si de la liderul palestinian Mahmoud Abbas, care a condamnat atacul, in timpul intalnirii pe care a avut-o cu presedintele american Donald Trump.

14:48 - Bomba folosita in atentat a fost una artizanala, a anuntat politia. Martorii au povestit pentru BBC ca in momentul exploziei au zburat cuie in sala de spectacol.

14:42 - MI5 anunta ca agentii britanici sunt implicati in mai multe operatiuni si ca fac orice le sta in putinta sa combata terorismul.

14:36 - Politia a somat cetatenii sa stea departe de centrul Manchesterului.

14:31 - Presa spaniola scrie ca la concertul de luni seara al Arianei Grande au participat si sotia si cele doua fiice ale lui Pep Guardiola. Cele 3 sunt insa in siguranta.

14:22 - Prima reactie a reginei Marii Britanii.

"Intreaga natiune este socata de numarul mare de adulti si copii ce au fost ucisi sau raniti luni seara. Ei doar se bucurau de un concert. Cele mai calde ganduri merg spre familiile si prietenii celor care au murit sau au fost raniti. Vreau sa multumesc tuturor membrilor serviciilor de urgenta care au intervenit cu profesionalism. Si vreau sa imi exprim admiratia si fata de modul in care au reactionat cetatenii Manchesterului, cu compasiune, fata de acest act barbar", se arata in declaratia remisa de regina Elisabeta.

14:15 - Autoritatile au facut public un prim nume in cazul celor decedati. Este vorba de o adolescenta britanica de 18 ani pe nume Georgina Callander.

Colegiul Runshaw unde invata tanara a dat o declaratie: "Cu o profunda durere anuntam ca una dintre persoanele ucise in atentatul de luni este din randurile elevilor nostri. Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta spre familia si prietenii Georginei".

Georgina era si angajata la un supermarket din Hesketh Bank. Angajatorul a remis de asemenea o declaratie: "In urma incidentelor tragice din Manchester anuntam cu tristete pierderea unei dragi colege. Sustinem familia, prietenii si colegii ei in aceste momente dificile".

14:11 - Ministerul roman de Externe anunta ca pana la aceasta ora un singur roman a sunat la numarul de urgenta, pentru ca nu reusea sa contacteze un membru al familiei care se afla la Manchester.

"In urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatica romana a rezultat faptul ca cetateanul roman este in afara oricarui pericol", anunta MAE.

14:05 - Arndale Centre a fost redeschis. Amintim ca mall-ul fusese evacuat si ca initial s-a crezut ca este vorba de o noua explozie, insa politistii au recurs la aceasta masura pentru a aresta o persoana ce se afla in centrul comercial. Nu se stie inca daca arestarea are legatura cu atentatul de luni seara.

14:00 - Doi barbati au fost arestati la Manchester. Unul de 23 de ani in legatura cu atentatul de la Manchester Arena. Un al doilea a fost arestat la Arndale Centre, mall-ul evacuat marti la pranz dupa ce o bubuitura puternica s-a auzit inauntru.

13:55 - O prima arestare dupa atentatul de la Manchester Arena. Politia a anuntat ca un tanar de 23 de ani se afla in custodie. Nu exista insa detalii despre presupusa sa legatura cu incidentele de luni seara.

13:44 - Mobilizare extraordinara a britanicilor din Manchester. Centrele de transfuzii au fost nevoite sa refuze donatorii veniti in numar mare sa ajute victimele exploziei.

13:30 - Un centru comercial din Manchester a fost evacuat, in urma unei alerte cu bomba. Potrivit Reuters, a avut loc o bubuitura.

Iata imagini surprinse cu oamenii evacuati de politisti.

13:14 - Scolile pot cere sa amane examenele, daca cred ca acest lucru este necesar.

13:12 - "Spiritul Marii Britanii nu a fost niciodata distrus si nici nu va ceda vreodata", a subliniat Theresa May.

13:10 - "Nivelul de alerta terorista ramane la nivelul sever", a declarat liderul de la Londra, reamintind ca in acest moment este suspendata campania electorala. In plus, a mentionat ca va mai conduce o sedinta a Cobra, astazi, la Manchester.

"Teroristii nu vor castiga, stim ca am mai trecut prin asta", a adaugat Theresa May.

13:06 - Theresa May sutine o declaratie de presa, in care a condamnat atacul, precizand ca este vorba despre un singur atacator, sinucigas. In ce priveste victimele, premierul britanic a confirmat ca sunt 22 de morti si 59 de raniti, printre care multi copii si tineri.

"Inceram sa intelegem ce fel de minte a putut duce la indeplinire acest atac. (...) Politia crede ca este vorba despre un singur atacator, dar ramane sa vedem daca a actionat singur sau a avut complici. Politia crede ca are identitatea atacatorului, dar in acest timp nu putem sa o confirmam", a spus May.

12:48 - Premierul Theresa May a participat la sedinta Comisiei de situatii de urgenta Cobra si urmeaza sa faca declaratii de presa.

12:41 - Politia metropolitana din Manchester a transmis locuitorilor sa evite centrul orasului, pentru ca serviciile de urgenta continua sa lucreze la locul producerii atentatului.

12:38 - Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, a spus ca "frica nu va triumfa", iar tinerii europeni "vor continua sa se bucure de dragostea lor pentru viata si libertate, impreuna".

12:36 - Consiliul Musulman a transmis ca autorii atacului ar trebui sa fie adusi in fata justitiei "in aceasta viata si in urmatoarea".

12:32 - Presedintele chinez Xi Jinping i-a transmis condoleante reginei Elisabeta a II-a.

12:18 - Custodele Coroanei romane, principesa Margareta, a transmis un mesaj de condoleante, se arata pe site-ul familiei regale:

"Am aflat cu profunda tristete si cu oroare despre atacul criminal comis noaptea trecuta in orasul Manchester. Intreaga Familie Regala a Romaniei este alaturi cu sufletul de toate familiile care au pierdut pe cei dragi, ca si de cei care sufera in urma acestei atrocitati. Cu totii avem nevoie sa ramanem solidari in apararea ferma a valorilor si libertatilor noastre comune".

12:07 - Si Patriarhia Romana a transmis un mesaj de solidaritate si compasiune, potrivit unui comunicat remis Ziare.com:

"Deplangem continuarea valului de violente provocat de terorismul care asalteaza Europa si ne exprimam speranta ca autoritatile statale si organismele internationale vor gasi solutiile cele mai adecvate pentru a opri acest cumplit flagel.

Ne rugam lui Dumnezeu sa odihneasca in pacea si iubirea Sa sufletele celor decedati, sa consoleze familiile indoliate si sa daruiasca sanatate celor raniti.

Totodata, in numele Patriarhiei Romane, ne exprimam compasiunea si solidaritatea cu poporul britanic, din nou greu incercat".

12:00 - Presedintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj de condoleante reginei Elisabeta a II-a, potrivit Administratiei Prezidentiale: "In aceste momente de grea incercare, doresc sa exprim solidaritatea deplina a Romaniei si poporului roman cu Regatul Unit si intregul sau popor. Va asigur de sprijinul deplin al Romaniei pentru continuarea luptei impotriva terorismului".

11:55 - Agentia Reuters a publicat o cronologie a atacurilor teroriste in Europa Occidentala, in ultimii doi ani:

11:33 - Si steagurile Uniunii Europene au fost coborate in berna, la sediul Comisiei Europene.

11:31 - Donald Trump a vorbit, marti, intr-o conferinta de presa de la Betleem, despre atacul de la Manchester: "Suntem solidari cu cetatenii britanici ucisi de acesti ratati meschini in viata". In plus, liderul de la Casa Alba a spus ca trebuie "distrusa" ideologia celor aflati in spatele atacului de la Manchester.

"Atat de multi oameni tineri, frumosi, inocenti, traind si bucurandu-se de vietile lor (...). Nu ii voi numi (pe cei din spatele atacului - n.red.) monstri, pentru ca le-ar placea acest termen. Vor crede ca este un termen grozav. Ii voi numi de acum inainte ratati. Pentru ca asta sunt. Sunt ratati.

(...) Societatea noastra nu poate tolera continuarea varsarii de sange. Teroristii si extremistii si cei care ii ajuta trebuie scosi pentru totdeauna din societatea noastra. (...) Vietile celor inocenti trebuie protejata", a precizat Trump.

11:24 - Premierul italian Paolo Gentiloni, premierul grec Alexis Tsipras, premierul spaniol Mariano Rajoy si premierul indian Narendra Modi au transmis la randul lor mesaje de condoleante si solidaritate:

11:22 - Si Prima Doamna a Americii, Melania Trump, a transmis un mesaj de solidaritate:

11:20 - UEFA a confirmat ca finala Europa League, de miercuri seara, dintre Ajax Amsterdam si Manchester United, care va avea loc la Stockholm, se va desfasura conform programului.

11:18 - Fostul premier britanic David Cameron si-a exprimat solidaritatea cu victimele atacului terorist si a multumit serviciilor de urgenta din Manchester.

11:15 - Politia antitero din Marea Britanie a facut un apel catre cetatenii care au fotografii sau inregistrari video ale momentelor in care a avut loc atentatul sa ajute ancheta.

De asemenea, politistii au transmis ca atacul a fost unul sinucigas, iar acum prioritatea este sa inteleaga daca atentatorul a actionat singur sau a avut ajutor.

11:05 - Vin reactii si din lumea fotbalului din Manchester, atat din partea celor doua echipe faimoase ale orasului, United si City, cat si din partea unuia dintre cei mai mari jucatori din istoria lui Manchester, David Beckham:

10:55 - Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat socata si intristata, marti, de atacul de la Manchester.

"Acest atac suspectat de terorism nu va face decat sa ne intareasca hotararea de a continua sa lucram impreuna cu prietenii britanici impotriva celor care planuiesc si duc la indeplinire asemenea fapte inumane. Asigur poporul britanic: Germania este langa tine", a transmis Merkel, citat de Reuters.

10:50 - Presedintele rus Vladimir Putin a condamnat la randul sau "aceasta crima cinica, inumana".

"Condamnam cu fermitate aceasta crima cinica, inumana. Speram ca autorii sai sa nu scape de pedeapsa pe care o merita", a spus Putin.

10:44 - Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reactionat si el dupa atac: "Imi frange inima sa ma gandesc ca, inca o data, terorismul a cautat sa picure frica unde ar trebui sa fie bucurie, sa semene divizare unde oamenii tineri si familiile tinere ar trebui sa fie impreuna in sarbatoare".

De asemenea, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat solidaritatea:

10:41 - Presedintele francez, Emmanuel Macron, si-a manifestat si el solidaritatea pentru victime: "Gandurile mele se indreapta catre poporul britanic, catre victime si catre apropiatii lor. Ducem impreuna lupta contra terorismului".

10:40 - Si Verzii au cofirmat ca vor suspenda toate activitatile legate de campania electorala.

10:38 - Primarul Londrei, Sadiq Khan, a confirmat ca a fost sporita securitatea in capitala britanica si a condamnat atacul de la Manchester.

10:35 - Sistemul public de sanatate din Marea Britanie a anuntat ca are in stoc sangele necesar pentru victimele atentatului.

10:24 - Steagurile au fost coborate in berna, pe Downing Street, unde se afla resedinta oficiala a premierului britanic.

10:20 - Cele doua fiice ale primarului din Liverpool, Steve Rotheram, se aflau la concert, dar au fost duse acasa de un taxi. Edilul i-a multulmit, printr-un mesaj pe Twitter:

10:17 - Un martor sustine ca explozia "a mirosit a sulf".

10:14 - Ambasadorul roman in Marea Britanie, Dan Mihalache, a anuntat ca nu sunt romani printre victime, pana la aceasta ora.

"Nu exista o comunicare oficiala cu privire la identitatea si cetatenia victimelor. Nu avem deocamdata semnale din partea unei familii cu privire la disparitia unor persoane care se aflau in zona atacului terorist. Exista un numar de telefon pe site-ul ambasadei si, daca familiile constata ca nu pot sa gaseasca o persoana, le sfatuiesc sa recurga la acest telefon. Cel putin pana la aceasta ora, nu a raportat nimeni sa fi pierdut pe cineva", a spus ambasadorul roman la Londra, pentru Antena 3.

10:08 - Purtatorul de cuvant al MAE Paul Ciocoiu a declarat, la Realitatea TV, ca "pana in acest moment nu exista informatii ca ar exista cetateni romani printre victime, insa verificarile continua".

10:00 - Primarul din Manchester, Andy Burnham, a condamnat atacul terorist si si-a exprimat solidaritatea cu victimele, familiile si prietenii acestora.

"Vom face tot ce putem sa-i sustinem. Plangem astazi, dar suntem puternici", a spus primarul, precizand ca spiritul orasului nu va fi frant.

09:56 - Miercuri seara sunt programate un concert Take That pe Manchester Arena si inca unul al Arianei Grande, pe O2 Arena, din Londra, insa ramane de vazut daca acestea vor mai avea loc.

09:55 - Statia de metrou si de tren Victoria, cea mai mare din Londra, este evacuata, dupa ce a fost gasit un pachet suspect, scrie The Independent.

09:50 - Sustinatorii Statului Islamic au salutat atacul terorist de la Manchester, de luni seara. Folosind aplicatia criptata de mesagerie Telegram, partizanii Statului Islamic isi manifesta bucuria.

09:42 - Episcopul din Manchester a spus ca "teroarea nu ne va invinge".

09:31 - Presedintele american Donald Trump, care se afla in Israel, este tinut la curent cu desfasurarea evenimentelor de la Manchester, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.

09:28 - Jucatorii lui Manchester United vor purta banderole negre pe brat in timpul finalei Europa League cu Ajax Amsterdam, in memoria victimelor exploziei de la Manchester Arena. Meciul va avea loc maine, in Suedia.

09:23 - Politia a anuntat ca atentatorul a murit in explozie, deci se confirma varianta atacului sinucigas. Se pare ca acesta era un barbat.

"Barbatul avea asupra lui un dispozitiv exploziv improvizat, pe care l-a detonat", a spus seful Politiei, Ian Hopkins. Acesta a confirmat ca printre cei 22 de morti sunt copii.

09:18 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a condamnat la randul sau atacul terorist.

"Condamn cu fermitate atentatul de pe Manchester Arena! Sunt alaturi de victimele si familiile lor si sper din tot sufletul ca printre cei raniti sa nu fie si romani! #prayformanchester", a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

09:13 - Bilantul atentatului a crescut la 22 de morti si 59 de raniti, anunta Politia.

09:11 - Apar noi marturii de la supravietuitori. Se poate remarca faptul ca foarte multi dintre cei prezenti la concert erau tineri in jurul varstei de 20 de ani.

"O bubuitura ingrozitoare s-a auzit si toata lumea s-a panicat si toti ne-am indreptat spre iesire. Cei din partea in care s-a auzit bubuitura au inceput sa alerge inspre iesirile din partea opusa", povesteste Majid Khan, un tanar de 22 de ani, pentru The Guardian.

Oliver Jones, un adolescent de 17 ani, spune si el ca "bubuitura a rasunat in intreaga sala si oamenii au inceput sa alerge panicati". Adolescentul se afla la concert impreuna cu sora sa de 19 ani.

"A fost o bubuitura puternica la finalul concertului. Luminile erau deja aprinse, asa ca ne-am dat imediat seama ca nu e parte din spectacol. Ne-am gandit ca e o bomba, era mult fum, oamenii au inceput sa alerge. Cand am reusit sa iesim din sala, erau zeci de politisti afara si deja incepusera sa ajunga si ambulantele la fata locului", a povestit si Erin McDougle, de 20 de ani, din Newcastle.

Niste tineri care venisera din Sheffield la concert au vazut cel putin 5 persoane pline de sange si alti raniti erau ajutati sa iasa din sala.

09:06 - Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat "revolta" dupa atacul terorist de la Manchester, de luni seara, soldat cu cel putin 22 de morti si aproape 60 de raniti.

Mesajul presedintelui a fost postat in limba engleza, marti dimineata.

08:37 - Pe retelele de socializare apar mesaje disperate ale celor care nu reusesc sa ia legatura cu cei dragi.

Una dintre persoanele date disparute e Olivia Campbell, o adolescenta care a participat la concertul Arianei Grade impreuna cu prietenul ei Adam, care isi serba acolo ziua de nastere. Si el este dat disparut.

08:26 - Si laburistii anunta ca suspenda campania electorala.

"Sunt ingrozit de evenimentele de la Manchester. Gandurile mele sunt alaturi de familiile si prietenii celor raniti sau ucisi. Astazi toata tara este in doliu. Am vorbit cu Andy Burnham, primarul din Manchester, care m-a informat despre operatiunile care sunt in desfasurare. Am discutat si cu premierul si am decis ca toata campania electorala sa fie suspendata", a declarat liderul laburistilor Jeremy Corbyn.

08:24 - Premierul Sorin Grindeanu a exprimat la randul sau un mesaj pe Facebook si a postat numarul de urgenta al misiunii diplomatice.

"Toate gandurile noastre se indreapta catre familiile celor care si-au pierdut viata si catre cei raniti in urma exploziei din Manchester. Ambasada Romaniei la Londra e in permanenta legatura cu autoritatile britanice, pentru a afla daca sunt romani printre victime. Numarul de urgenta al misiunii diplomatice este 0044 7738716335.", a scris pe Facebook Sorin Grindeanu.

08:10 - Iata si un colaj video cu momentul exploziei si momentele de haos ce au urmat dupa:

08:07 - Explozia a fost atat de puternica incat s-a auzit de la departare. Iata un video postat de un tanar aflat in fata Manchester Arena. Desi se afla la distanta, in masina si cu muzica data tare, se poate insa auzi pe fundal bubuitura.

07:55 - Un punct de asistenta a fost instalat in apropiere de Manchester Arena pentru cei ce au nevoie de ajutor, anunta Politia.

07:53 - Si Scotia suspenda campania electorala pentru alegerile anticipate, a declarat premierul scotian Nicola Stugeron.

"Gandurile si rugaciunile mele sunt alaturi de victime, familiile lor si toti cei afectati de atacul barbar din Manchester", a spus Stugeron.

07:50 - Premierul britanic Theresa May a convocat o reuniune a comitetului de urgenta al Guvernului COBRA marti, la ora locala 09:00 (11:00, ora Romaniei, n.red.).

Totodata, campania in vederea alegerilor anticipate de la 8 iunie a fost suspendata in Marea Britanie.

07:49 - Presedintele chinez Xi Jinping a trimis un mesaj reginei Angliei in care isi exprima condoleantele si solidaritatea cu victimele si familiile lor.

"Poporul chinez isi exprima ferm sprijinul pentru poporul britanic in aceste momente dificile", i-a mai spus Xi reginei, potrivit agentiilor de presa chineze.

07:48 - Mai multi medici care se aflau la Manchester pentru o conferinta au mers la spitalele unde sunt tratate victimele pentru a da o mana de ajutor, scrie The Guardian.

07:33 - Liderii lumii trimit mesaje de solidaritate Angliei si poporului britanic.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a scris pe Twitter ca este socat de vestile ingrozitoare venite din Marea Britanie.

Si premierul australian, Malcolm Turnbull, a transmis un mesaj.

"Acest incident, acest atac este cu atat mai ingrozitor pentru ca a fost impotriva unor adolescenti. E un atac asupra copiilor. Nu e nicio crima mai ingrozitoare decat uciderea copiilor. E un atac direct si brutal asupra tinerilor din toata lumnea, asupra libertatii", a transmis premierul australian.

In Parlamentul Australiei a fost tinut si un moment de reculegere pentru victimele atacului din Manchester.

07:07 - Britanicii se mobilizeaza sa doneze sange pentru victimele atentatului.

06:24 - Politia este in continuare in fata statiei de metrou Victoria, care ramane inchisa si niciun tren nu va opri aici in aceasta dimineata.

06:16 - La nivelul Ambasadei Romane la Londra a fost instituita o celula de criza si diplomatii romani sunt in legatura permanenta cu autoritatile britanice, anunta MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

Romanii afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei: 0044.20.7602.9833; 0044.20.7602.7328; 0044.20.7603.6694; 0044.20.7602.5193; 0044.20.7603.0572; 0044.20.7602.2065, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

Totodata, numarul de urgenta al misiunii diplomatice este 0044.77.3871.6335.

Purtatorul de cuvant al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat, la Digi 24, ca avand in vedere ca cel putin 500.000 de romani sunt in Marea Britanie, se asteapta ca multi sa sune, chiar daca nu au fost implicati direct, dar ca sa afle informatii despre rudele din zona Manchesterului.

06:12 - 60 de ambulante au fost trimise la Manchester Arena dupa explozie. 59 de persoane au fost duse la spital si persoane ranite mai usor au fost tratate la fata locului. Amintim ca Politia a anuntat ca 19 persoane au fost ucise si in jur de 50 ranite.

06:00 - Ariana Grande a scris pe Twitter ca este devastata de ceea ce s-a intamplat la finalul concertului sau.

05:56 - Continua sa apara declaratii cutremuratoare ale martorilor. "Se stingeau luminile si lumea se pregatea sa mearga spre iesire. S-a auzit un sunet puternic, care semana cu o explozie. Toti s-au oprit si s-au intors inapoi, iar multimea a inceput sa ii impinga pe ceilalti spre scari. Erau multi copii fara parinti, nu era nimeni care sa-i calmeze. Toata lumea striga, plangea si impingea", a declarat Karen Ford pentru BBC.

05:48 - Multe persoane isi cauta in continuare membri ai familiei sau prieteni care au fost la concert. A fost pus la dispozitie si un numar de telefon de urgenta - 0161 856 9400 - la care pot suna cei care vor sa afle informatii despre cei dragi.

05:40 - "Atacul terorist a fost indreptat catre copii. Va fi un soc foarte mare pentru Marea Britanie", a declarat Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP.

05:32 - Serviciul de Ambulanta din Manchester a anuntat ca au fost 59 de victime. Majoritatea au fost duse la spitalele din oras si cateva au fost tratate la locul incidentului.

05:25 - Sebastian Gorka, consilier britanic al presedintelui Donald Trump, sugereaza o posibila legatura intre explozia de pe Manchester Arena si atacul din urma cu patru ani din Londra, in urma caruia a fost ucis soldatul britanic Lee Rigby. Militarul a murit pe 22 mai 2013, dupa ce a fost atacat pe strazile din Londra de doi barbati inarmati cu macete, cutite si un pistol.

05:11 - "In prezent, tratam acest incident ca pe un atac terorist, pana cand vom avea mai multe informatii. Este un moment greu pentru toata lumea, facem tot ce putem", a spus seful Politiei, Ian Hopkins.

05:10 - Politia din Manchester a oferit noi informatii despre incident. La aceasta ora numarul victimelor ramane acelasi: 19 morti si 50 de raniti. A fost actualizata insa ora producerii exploziei. Daca initial s-a spus ca a avut loc la ora locala 22:35, Politia anunta acum ca s-a produs la 22:33.

05:05 - Mai multe vedete, printre care Katy Perry, Cher si Nicki Minaj, au postat pe Twitter mesaje de condoleante pentru victimele posibilului atentat de pe Manchester Arena.

04:59 - Spitalul central din Manchester a fost blocat. Doar personalul are voie sa intre, iar familiile ranitilor asteapta afara informatii despre starea de sanatate a celor dragi.

04:50 - Campania electorala a premierului britanic, Theresa May, a fost suspendata.

04:41 - The Guardian noteaza ca majoritatea celor prezenti la concert erau copii si adolescenti.

04:37 - Politia face in continuare apel la populatie sa evite zona de langa Manchester Arena.

04:28 - Un oficial a declarat pentru CNN ca este posibil ca atacatorul sinucigas sa fi fost identificat.

04:21 - "Lucram pentru a stabilii cu exactitate ceea ce s-a intamplat. Politia trateaza incidentul ca pe un atac terorist ingrozitor. Toate gandurile noastre se indreapta catre familiile victimelor", a declarat premierul Marii Britanii, Theresa May.

04:15 - Companiile de taxi ofera curse gratuite celor care nu au cu ce sa se deplaseze spre casa.

04:07 - Facebook a activat functia "safety check", pentru ca cei care au participat la concert sa isi asigure rudele si prietenii ca se afla in siguranta.

04:01 - Potrivit BBC, Manchester Arena are o capacitate de 18.000 de locuri. Nu se stie, insa, oficial cate persoane se aflau la concert.

03:55 - S-a auzit o noua explozie. Politia a anuntat insa ca de data aceasta a fost vorba despre o explozie controlata a unui pachet suspect gasit in apropiere de Manchester Arena.

03:52 - Emma Johnson a povestit pentru BBC ca a venit impreuna cu sotul ei la Manchester Arena sa isi ia cei doi copii de la concert, in varsta de 15 si 17 ani. Femeia spune ca explozia a fost cauzata de o bomba.

"Bineinteles ca a fost o bomba. Intreaga cladire s-a cutremurat. A fost explozia si apoi s-a vazut ceva ce semana cu un fulger. Am alergat sa ne cautam copiii si din fericire am scapat teferi toti", a povestit ea.

03:40 - Autoritatile citate de NBC News afirma ca este posibil sa fie vorba despre un atentat sinucigas cu bomba.

03:34 - Sute de oameni din Manchester isi exprima solidaritatea fata de familiile victimelor care nu sunt din oras si au nevoie de cazare. Folosind hashtagul #RoomForManchester, ei ofera gratuit camere pentru acestea.

03:28 - Un barbat a declarat pentru BBC 5 ca a fost printre primii oameni care au parasit stadionul, dupa ce a auzit explozia la finalul concertului. Potrivit acestuia, aproximativ 20.000 de persoane asistau la spectacolul de pe Manchester Arena.

03:20 - Potrivit Politiei, explozia a avut loc la ora locala 22:35.

03:17 - Au aparut si primele informatii oficiale in ceea ce priveste numarul victimelor. Politia a anuntat ca sunt 19 morti si 50 de raniti. Un reprezentant al cantaretei Ariana Grande a declarat ca aceasta nu a fost ranita.

03:10 - NBC News vorbeste, citand surse din Politie, despre 20 de morti si sute de raniti.

03:02 - Iata si imagini cu zecile de ambulante care s-au deplasat in forta catre Manchester Arena.

02:58 - Un martor a declarat pentru BBC ca a vazut circa 30 de oameni la pamant pe Manchester Arena. "Unii pareau morti", a spus el.

02:53 - Autoritatile trateaza incidentul ca pe un posibil atac terorist, afirma Daniel Sandford, corespondent BBC.

02:50 - Purtatorul de cuvant al Politiei a declarat ca nu poate spune daca vor mai urma si alte incidente in zona respectiva. El a precizat ca toate gandurile sale se indreapta catre familiile celor ucisi si raniti.

02:44 - Numerosi politisti inarmati au impanzit zona din jurul Manchester Arena.

02:37 - "Toata lumea tipa si alerga, pe jos erau haine si telefoane. Unii oameni au spus ca au vazut mult sange. Au venit foarte multe ambulante", a povestit si Robert Tempkin, in varsta de 22 de ani pentru BBC.

02:30 - Statia de metrou Victoria, aflata in apropiere, a fost evacuata. ABC a postat de Twitter imagini cu oamenii care fug panicati.

02:24 - La randul sau, Jade Baynes, in varsta de 18 ani, a povestit ca a fost sfatuita de politie sa fuga dupa ce a auzit zgomote puternice.

02:20 - Majid Khan, in varsta de 22 de ani, a declarat pentru Fox News ca a auzit o "bubuitura puternica si toata lumea s-a panicat. Am incercat cu totii sa fugim".

02:14 - Politistii au confirmat ca exista mai multi morti si raniti, dar nu au dat detalii despre numarul lor. Mai multe ambulante au fost trimise la fata locului, iar oamenii au fost sfatuiti sa evite zona. Momentan nu se cunoaste cauza producerii exploziei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#explozie Manchester Arena, #explozie concert Ariana Grande, #atentat terorist Manchester, #morti atentat Manchester, #atac terorist Manchester , #atentat Marea Britanie
Comentarii