Motivele din spatele atentatului din Manchester: Bombardamentul ordonat de Trump in Siria a fost ultima picatura

Vineri, 26 Mai 2017, ora 20:33
11469 citiri
Motivele din spatele atentatului din Manchester: Bombardamentul ordonat de Trump in Siria a fost ultima picatura
Foto: Facebook/Salman Abedi

Salman Abedi si-a detonat incarcatura de explozibil, luni noapte, "din dragoste pentru islam" si ca sa se razbune pe SUA pentru raidurile aeriene din Siria, sustine sora autorului atentatului de la Manchester Arena.

Jamona Abedi nu isi condamna fratele pentru actiunile sale, care au dus la moartea a 22 de oameni si ranirea a peste 100, ci incearca sa ofere o explicatie pentru acestea, arata The Telegraph.

Jamona, care locuieste in capitala libiana Tripoli, afirma ca fratele sau a devenit din ce in ce mai violent in ultimul an, convins fiind ca musulmanii erau victime atat in Marea Britanie, cat si peste hotare.

Tanara, care a postat o rugaciune pe pagina sa de Facebook, deplangand moartea lui Abedi, sustine ca bombardamentul ordonat de Donald Trump in aprilie in Siria fusese picatura care a umplut paharul, aceasta ducand la grozaviile ce aveau sa aiba loc in 22 mai.

"A facut ce a facut din razbunare si din dragoste fata de islam", sustine tanara. "Cred ca a vazut copii, copii musulmani, murind peste tot si a vrut razbunare. A vazut bombele pe care America le arunca peste copii in Siria si a vrut razbunare", a declarat ea pentru Wall Street Journal.

"Insa niciodata nu mi-am imaginat ca fratele meu va face asta intr-o zi. Uitandu-ma in urma la cum era cu noi, nu ne-am asteptat sa faca ce a facut", a mai spus ea.

Jamona a povestit ca fratele ei a devenit foarte abatut dupa moartea lui Abdul Wahab Hafidah, in varsta de 18 ani, unul dintre prietenii sai. Acesta a fost ucis in luna mai a anului trecut. Si acesta venise impreuna cu familia din Liban in Manchester.

Si tatal lui Abedi, el insusi arestat in Liban, a confirmat faptul ca fiul sau era extrem de suparat de moartea prietenului sau, insa crede ca acest motiv nu ar fi putut fi indeajuns pentru ca fiul sau sa se radicalizeze.

Conform The Telegraph, tanarul Abedi, un "adolescent tipic", fan Manchester United, caruia ii placeau petrecerile, sa bea si sa fumeze marijuana, s-a schimbat in momentul in care, la 16 ani, s-a intors in Libia alaturi de tatal sau.

Deja anul urmator comportamentul sau era altul. Doi prieteni erau atat de ingrijorati de comportamentul sau, incat au sunat la o linie verde anti-terorism pentru a-l raporta. Autoritatile nu au luat insa masuri.

In Libia, se presupune ca a fost influentat de un predicator radical, Abdul-Basit Ghwela, afirma un oficial american. Abdul-Basit Ghwela a fost in trecut acuzat de incitare la violenta si recrutarea tinerilor in slujba jihadului. Propriul sau fiu, Auwais, de 20 de ani, a murit in Benghazi anul trecut.

In 2014, Abedi s-a reintors in Marea Britanie, insa au mai existat drumuri ocazionale la Tripoli.

A terminat liceul si a intrat la Universitate din Salford. Insa in 2015 s-a lasat de facultate si a inceput sa se apropie din ce in ce mai mult de religie. A inceput sa imbrace haine islamice, iar vecinii spun ca il vedeau recitand din Coran pe strada.

Tot in 2015 a mers in Frankfurt, unde s-ar fi intalnit cu mai multi jihadisti. In octombrie, mama sa a plecat de asemenea in Libia, pentru a i se alatura sotului ei. Abedi a ramas in Marea Britanie o vreme. Se crede ca aceasta a fost perioada in care ar fi mers si in Siria, unde ar fi fost antrenat de Statul Islamic.

La inceputul acestei luni, a mers si el la Tripoli pentru trei saptamani. Se presupune ca a mers sa-si ia "adio" de la familie.

Parintii lui au observat ca fiul lor se schimbase si i-au luat pasaportul, pentru a nu mai putea pleca. Insa Abedi i-a convins ca urma sa mearga intr-un pelerinaj la Mecca, asa ca, in cele din urma, i-au dat pasaportul.

Jomana Abedi povesteste ca l-a vazut pe fratele sau in urma cu o saptamana, el plecand in 17 mai.

In urma cu cateva zile, pe drum spre Manchester, Abedi si-a sunat mama, careia i-ar fi "cerut iertare", sustin oficiali libieni citati de AP.

Ajuns in Manchester, a inchiriat un apartament. Luni, in jurul orei 19:00, a iesit din casa. Trei ore mai tarziu avea sa-si detoneze incarcatura exploziva la Manchester Arena.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#detalii terorist Manchester, #viata salman Abedi, #motiv atac Manchester, #informatii autor atac Manchester , #atentat Marea Britanie