Povestea lui Salman Abedi: Cum s-a transformat tanarul amuzant care fuma "iarba" in criminalul de la Manchester

Joi, 25 Mai 2017, ora 12:39
10514 citiri
Povestea lui Salman Abedi: Cum s-a transformat tanarul amuzant care fuma "iarba" in criminalul de la Manchester
Foto: Arhiva Ziare.com

Salman Abedi, autorul atentatului de la Manchester Arena, soldat cu 22 de morti si zeci de raniti, era un tanar obisnuit, care a mers si la facultate si care obisnuia sa bea si sa consume droguri usoare.

Abedi, care avea 22 de ani cand s-a detonat, era un "tip amuzant", care bea, fuma cannabis si ar fi avut legaturi cu bandele locale, inainte de a deveni foarte religios si de a-si aprofunda radicalizarea scrie The Independent.

Tanarul era nascut in Marea Britanie, din parinti libieni care au fugit de regimul lui Moammar Gaddafi, si a aratat semne de extremism, inclusiv arborarea unui steag islamist la casa sa din Manchester. Cu toate acestea, serviciile de securitate britanice nu au fost alarmate de acest lucru, pentru a-l ancheta.

Un prieten de familie a divulgat ca atacatorul si fratele sau, Ismael, au ramas in Marea Britanie, atunci cand parintii au revenit in Libia, cu restul familiei, in urma cu patru ani, insa de atunci a calatorit de mai multe ori in tara nord-africana. Ultima oara a fost chiar cu cateva zile inainte de atentat.

Mama sa, Samia Tabbal, are 50 de ani, iar tatal, Ramadan Abedi, este ofiter. Initial, sotii plecati din Libia s-au mutat la Londra, ulterior alegand Manchester. Familia a locuit acolo timp de cel putin 10 ani.

Salman Abedi si fratii sai au crescut aproape de un liceu de fete, care in 2015 a ajuns pe prima pagina a ziarelor, dupa ce gemenele Zahra si Salma Halane, eleve de nota 10, care ambele voiau sa dea la Medicina, au plecat de acasa si s-au mutat in Siria pentru a se alatura Statului Islamic.

Abedi a studiat management si afaceri, la Universitatea din Salford, din apropiere de Manchester, insa a renuntat la scoala la inceputul celui de-al doilea an si s-a angajat la o brutarie. Anterior, a fost elev al Burnage Academy for Boys, intre anii 2009 si 2011, adica de la 14 la 16 ani.

Nu era bine cunoscut de vecini in comunitatea Fallowfield in care locuia, in sudul orasului, insa unii au observat ca in ultimele luni isi lasase barba si incepuse sa poarte haine adecvate codului religios.

Abedi, exemplul tipic de terorist islamic

O persoana care spune ca il stia pe Abedi din perioada scolii a povestit, pentru Manchester Evening News: "Era un tip amuzant, insa de cand a mers in Libia, in anul 2011, s-a intors diferit. Obisnuia sa bea, sa fumeze iarba, dupa care dintr-o data a devenit religios si nu l-am mai vazut din 2012".

Un vecin a confirmat, pentru BBC, ca pe acoperisul casei a fost arborat pentru putin timp un steag negru cu o inscriptie in limba araba, in urma cu cativa ani.

Acelasi tip de transformare s-a dovedit si in cazul multora dintre cei mai sangerosi teroristi ai Europei, inclusiv infractori marunti si traficanti de droguri din "super celula" Statului Islamic aflata in spatele atacurilor de la Paris si Bruxelles.

Un raport al Centrului International pentru Studiul Radicalizarii a aratat ca mai mult de jumatate dintre jihadistii europeni cunoscuti aveau cazier, ceea ce ii facea prada usoara pentru cei care ii recrutau pentru Statul Islamic si le ofereau "salvare" in numele jihadului.

Analistii sustin ca propaganda Statului Islamic, care portretizeaza o viata de actiune, aventura, fratie si un scop anume, este interesanta mai ales pentru cei care nu au mari perspective acasa.

Cercetarile Centrului pentru Combaterea Terorismului arata ca majoritatea celor recrutati de Statul Islamic nu au fost totdeauna musulmani convinsi, erau someri sau studenti si aveau un trecut de imigranti - caracteristici pe care le avea si Abedi.

Anchetatorii incearca acum sa dovedeasca posibilele sale legaturi cu militantii si recrutorii Statului Islamic, care a revendicat atacul, printr-un comunicat in care a laudat "un soldat al califatului".

O alta asemanare ar fi ca Abedi a folosit pentru atac un rucsac cu explozibili facuti in casa, cu schije de metal, adica aceeasi metoda folosita pentru exploziile Statului Islamic la aeroportul din Bruxelles si la statia de metrou Molenbeek, de anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poveste Salman Abedi, #Salman Abedi atentat Manchester, #Salman Abedi atac terorist Manchester, #poveste atacator Manchester , #atentat Marea Britanie