Atentate in Norvegia - vezi cine este cel care a ucis 91 de oameni

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 08:29
9968 citiri
Atentate in Norvegia - vezi cine este cel care a ucis 91 de oameni

Numarul persoanelor ucise in atentatele produse, vineri, in Norvegia a crescut la 91, potrivit anuntului oficial al autoritatilor de la Oslo.

Cele mai multe persoane, cel putin 84, potrivit ultimului bilant oficial, au fost ucise in atentatul din insula Utoya, unde avea loc o intrunire a aripii de tineret a partidului de guvernamant, condus de Jens Stoltenberg.

Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, membru al unei grupari extremiste de dreapta anti-musulmane,este cel care a deschis focul asupra tinerilor, reusind sa ucida cel putin 80 de persoane si sa raneasca alte cateva zeci.

Oficiali ai Politiei din Oslo au precizat ca numarul victimelor ar putea creste, in prezent efectuandu-se cautari in apele din jurul insulei Utoya.

De numele lui Breivik se leaga si primul atentat de vineri, la Oslo, unde s-a produs o explozie puternica langa sediul Guvernului. In urma exploziei si-au pierdut viata 7 persoane, alte zeci fiind ranite.

Anders Behring Breivik a fost arestat la scurt timp dupa producerea atentatelor, fiind audiat, sambata de dimineata, la Oslo.

Politia a evacuat, vineri noapte, un bloc intreg de persoane dupa o perchezitie efectuata intr-un apartament care ar fi apartinut lui Breivik, informeaza vg.no

Potrivit AP, Anders Behring Breivik nu era cunoscut cu atencedente penale de politistii norvegieni. Acesta a fost legitimat intr-un club de TIR si avea pe numele sau inregistrate doua arme de foc, un pistol Glock si o pusca de vanatoare.

Tanarul, originar din Skoyen, un orasel situat la 4 km de Oslo, era proprietarul unei microferme de produse Bio. Anchetatorii il suspecteaza pe Anders Behring Breivik ca a folosit produse chimice din ingrasaminte, procurate pentru microferma, pentru explozibilii folositi in atentatul de langa sediul guvernului si pentru cei gasiti in autoturismul acestuia.

Autoritatile din Oslo au mobilizat armata pe strazile din Oslo

Sambata dimineata, in centrul orasului Oslo, si-au facut aparitia mai multi militari din corpul de garda regal. Acestia au misiunea sa pazeasca piata centrala Youngstorget, unde in continuare exista restrictii de circulatie.

Militarii cantonati pe strazile capitalei norvegiene sunt inarmati

Premierul Norvegiei: De la razboi incoace, tara nu a mai cunoscut o asemenea tragedie

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a adresat condoleante rudelor celor ucisi in atentatele de vineri dupa-amiaza din Oslo si insula Utoya, soldate cu cel putin 91 de morti si sute de raniti.

"Nu pot sa exprim in cuvinte cat de mult sufar pentru toti cei afectati. Astazi ar fi trebuit sa stau de vorba cateva ore cu tinerii aflati la Utoya (...) Ce s-a intamplat in tabara de vara pentru tineret de la Utoya este o tragedie nationala. De la razboi (n.a. al Doilea Razboi Mondial) incoace tara nu a mai cunoscut o crima atat de mare"

Grupul terorist Ansar al-Jihad al-Alami a revendicat atentatele din Norvegia, potrivit lui Will McCants, un analist de la CNA, un institut care cerceteaza terorismul.

Atentate in Norvegia: Vezi cine sunt teroristii care au revendicat atacurile

"In urma discutiilor telefonice purtate cu diplomatii romani de la Ambasada Romaniei la Oslo si cu reprezentantii comunitatii romanesti din Norvegia, a rezultat ca pana la aceasta ora nu exista date care sa confirme ca printre victime se afla si cetateni romani" a precizat William Brinza, intr-o scrisoare remisa vineri seara Ziare.com.

Atentate in Norvegia: Nu exista niciun roman printre victime - MAE

Norvegia, tara membra a NATO, a fost amenintata in trecut de reteaua terorista Al-Qaeda, din cauza implicarii sale in razboiul din Afghanistan. Avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent ca agentii sai vor ataca tinte din statele care fac parte din coalitia internationala.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#atentat norvegia, #atentat Oslo, #atacator atentat Norvegia, #victime atentat Norvegia , #atentat Norvegia