Norvegia incearca reconcilierea cu musulmanii, la un ceai

Marti, 30 August 2011, ora 20:49
2010 citiri
Norvegia incearca reconcilierea cu musulmanii, la un ceai

"Hai la ceai!" este o originala invitatie lansata de centrul norvegian de lupta contra rasismului si adresata atat musulmanilor imigranti din Norvegia, cat si norvegienilor get-beget.

Mesajul este unul de chemare la toleranta, un apel la bunavointa si - daca nu se poate chiar prietenie - macar la buna vecinatate.

Este mai bun ceaiul, decat boxul

Fireste, "Hai la ceai" este facut ca sa atraga atentia lumii intregi despre neamestecul musulman in sangerosul episod din luna iulie, cand, in mod atat de regretabil, teroristul norvegienilor fusese tot unul de-al lor.

Gestul, poate cam naiv de altfel, vrea sa transmita mesajul clar ca exista musulmani buni, nu numai rai, dar si europeni rai, nu numai buni, iar restul indiferenti.

Marturisesc ca eu insumi sunt mai mult indiferent decat bun sau rau si poate ca Norvegia e plina de altii ca mine, destui. Totusi, as fi gata sa beau un ceai cu oricine, daca stiu ca altfel, adica evitand ceaiul, te poti pomeni netam-nesam pe ringul de box.

Tratand problema mai "de la catedra", cercetatorul in stiinte politice Andre Grjebine, din Paris, a elaborat recent o lucrare prin care decripteaza foarte corect problemele imigratiei norvegiene, in lumina evenimentului din 22 iulie - noteaza rue 89.

Andre Grjebine face distinctie clara intre fenomenul terorist, cel rasist, extremist sau chiar teribilist, care pot sa duca toate la aceleasi consecinte nimicitoare, dar fiecare isi are propria sa obarsie.

Imigrantii, vazuti ca niste arici, gata sa te intepe

Pe de alta parte, directoarea centrului norvegian de lupta contra rasismului, Karl Helene Partapouli, initiatoarea actiunii "Hai la ceai!", a declarat:

"Ultimii trei ani au fost marcati prin dezbateri dure, privind imigrantii musulmani. Cunoscandu-i numai prin imaginea indusa de media, norvegienii ii percep ca pe ceva periculos, care le-ar putea crea probleme".

Tot Partapouli aminteste despre o statistica efectuata in 2009, care evidentia faptul ca, in presa norvegiana, pericolul musulman era prezentat mai frecvent chiar decat imaginea premierului tarii.

Un sondaj din acelasi an atragea atentia cat de inspaimantata era populatia Norvegiei la auzul amenintarii musulmane, mai mult decat la auzul stirii ca ne paste supraincalzirea climatica sau ca ne asteapta criza financiara.

Fara niciun fel de rea intentie, presa a facut din imigranti niste arici, care, daca te apropii, te inteapa.

Acum, doamna Karl Helene Partapouli relateaza cu bucurie ca la invitatia "Hai la ceai!" - privita initial cu multa rezerva - participa chiar si un numar important de jurnalisti. In medie, la apelul lansat, raspund zilnic prin e-mail circa 40 de persoane.

Extremistii si-au schimbat tonul

Efectul colateral al conciliantei invitatii la ceai a facut ecou, pe neasteptate, prin zona politicului. In lumina alegerilor viitoare din Norvegia, iata ca discutiile si mesajele politicienilor din ultima luna si-au schimbat brusc tonul. Insusi Partidul Progresului, din care facea parte si Breivik, a cerut tuturor membrilor si simpatizantilor mai multa moderatie in limbaj.

La randul sau, presedintele partidului socialist de stanga, Kristin Halvorsen, a promis pe Facebook sa denunte orice manifestare de xenofobie, daca mai indrazneste cineva.

Fireste, persoanele extremiste n-au disparut. Cea mai agresiva dintre ele pare sa fie activista antiislamica si prorasita Elisabeth Sjelie, care a si organizat o actiune "anti-ceai" lasand sa se cam inteleaga ca nu pot sta la aceeasi masa soarecele si pisica.

I s-a aliniat numaidecat o grupare restransa, cunoscuta printre norvegieni cu ciudatul nume de "nihilismul vesel".

Nihilistii nu vor sa combata terorismul nici band ceai, nici altfel, intrucat ei sustin libertatea absoluta, condamnarea oricaror constrangeri si aruncarea in derizoriu a virtutilor. Societatea norvegiana nu-i prea ia in seama, pentru ca sunt putini, dar nici nu-i poate neglija, pentru ca exista.

Un "five o'clock" nu strica niciodata

Una peste alta, campania "Hai la ceai" nu intampina piedici majore, se bucura de subventii, merge inainte, iar initiatorii cred ca succesul se poate extinde departe, in Europa.

Cat de departe, nu stiu. Eventual, n-ar strica o partida de ceai si la noi, ca sa-l invite Boc pe Ponta, Antonescu pe Basescu, sa bea cu totii un pahar cu ceai de tei, cel mai calmant dintre toate.

Sau un ceai de valeriana, ideal pentru detensionarea nervoasa - noi cu asta ne luptam, nu cu terorismul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#toleranta Norvegia, #xenofobie Norvegia, #pericolul musulman, #imigranti musulmani , #atentat Norvegia