Opt intrebari privind masacrul din Norvegia

Luni, 25 Iulie 2011, ora 10:57
6461 citiri
Opt intrebari privind masacrul din Norvegia

La cateva zile dupa atentatul de la Oslo, dupa masacrul de pe insula Utoya si chiar dupa prinderea autorului, toate intrebarile capabile sa lamureasca ce s-a petrecut - si, mai ales, de ce s-a petrecut - stau cam fara raspuns.

Sintetizand totusi cele aparute in presa norvegiana, dar si impresiile propriului colaborator, Skygge, rezident in Norvegia, publicatia franceza Rue 89 prezinta, sub semnatura lui Laurent Mauriac, opt intrebari, la care autorul cauta raspunsuri plauzibile.

Ce stim despre motivatia suspectului?

Anders Behring Breivik si-a pregatit atacul timp de cativa ani. El l-a explicat intr-un manifest de 1.500 pagini, precum si intr-un filmulet de 12 minute, postat pe Internet cu putin inainte de primul atac.

In manifestul sau, intitulat 'A European Declaration of Independence - 2083', suspectul precizeaza ca a ales calea terorismului, ca fiind "un mijloc pentru trezirea maselor".

Filmuletul contine cateva diatribe impotriva islamului, a marxismului si a multiculturismului, apreciind islamul ca fiind "cea mai genocida ideologie".

Cum a pregatit atacurile?

Avocatul lui Breivik confirma ca atacurile au fost indelung pregatite. In manifestul sau, suspectul explica modelul care a stat la baza intregii pregatiri: jocul "World of Warcraft" (WoW).

Este unul din jocurile de tip "razboi total", practicat pe Internet, unde 12 milioane de abonati platesc o taxa cuprinsa intre 11 si 13 euro ca sa aiba acces.

Cum a putut comanda o cantitate asa mare de exploziv?

In pagina sa de Facebook (blocata dupa atentat) Breivik se prezinta drept director la ferma biologica "Breivik Geofarm", situata la nord de Oslo.

Un distribuitor de produse pentru agricultura a confirmat ca i-a livrat, la inceputul lunii mai, sase tone de ingrasaminte chimice, susceptibile sa fie folosite si pentru producerea de exploziv.

Dupa cum informeaza Skygge, colaboratorul portalului "rue89", pentru a obtine aceasta cantitate, el a falsificat actele privind terenurile detiute.

Cum a putut realiza doua atacuri intr-un timp atat de scurt?

Intre atentatul de la Oslo si cel de pe insula Utoyla, s-a scurs o ora si jumatate. Distanta fiind de 30 km, avea tot timpul s-o parcurga, dar nu este exclus sa fi detonat exploziibilul de la distanta sau sa fi avut un complice in Oslo. Aceste detalii le va stabili numai ancheta.

Cum de a putut ucide peste 80 de persoane, pana sa fie arestat?

Ceea ce numim "modus operandi" era foarte bine pus la punct. A inceput sa traga calm, deghizat in politist, iar copiii au acceptat usor explicatia lui, ca-i apara de cineva care tocmai vine sa-i atace.

Cand si-au dat seama ca trage in ei, copii au inceput sa se fereasca, catarandu-se in copaci, ascunzandu-se dupa stanci sau sarind in apa. A tras dupa ei, in apa.

Nici soarta celor neatinsi n-a fost prea buna: distanta pana la malul opus era 600 m. Ca sa inoti in apa rece o asemenea distanta si sa nu mori inecat, trebuie antrenament. Multora le-a lispit.

De ce politia a intervenit asa tarziu?

Skygge, colaboratorul portalului "rue89", a reconstituit cronologia faptelor, asa cum sunt relatate de presa norvegiana:

* Alerta nu s-a dat imediat. Trece timp pana sa-ti dai seama ca ai de-a face cu un fals politist.

* Fortele politiei erau deplasate la Oslo, pentru a ancheta acolo explozia. Un nou ordin a creat usor confuzii.

* A trebuit timp pana sa se gaseasca o barca, pentru traversat lacul. Suspectul a avut grija sa nu fie niciuna in apropiere.

Acelasi Skygge, ziarist cu experienta, isi exprima opinia ca obiectivul lui Breivik era masacrul de pe insula, iar explozia din Oslo n-a fost decat o diversiune, menita sa tina politia departe de insula, ceea ce a reusit perfect.

Faptul ca suspectul s-a predat fara clintire la sosirea politiei confirma ca totul a decurs riguros, conform calculelor.

Suspectul a actinat sigur?

Breivik sustine ca a actionat absolut singur. Cu toate acestea, martori oculari pretind ca s-ar fi tras din mai multe directii. Fara sa aiba alte indicii in acest sens, ancheta nu exclude existenta unui complice.

Suspectul este un "fundamentalist crestin"?

Inainte de publicarea manifestului si a filmuletului, era deja disponibila pagina de Facebook a lui Anders Behring Breivik, unde el insusi se da drept "conservator" si "crestin".

Pe site-ul "Document.no", apartinand extremei drepte, Breivik a facut mai multe mesaje, in care se putea citi:

"Lumea trebuie sa stie cat rau au facut Europei doctrinele multiculturale: distrugerea sistematica a crestinismului european, traditiilor si culturii".

Ramane de vazut ce vor stabili investigatiile organelor de ancheta, dar si cercetarile psihiatrilor, psihologilor, neurologilor si altora de acest fel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#atentat norvegia, #criminal Norvegia , #atentat Norvegia