Povestile crunte ale supravietuitorilor carnajului lui Breivik din Norvegia (Galerie foto)

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:39
5951 citiri
Povestile crunte ale supravietuitorilor carnajului lui Breivik din Norvegia (Galerie foto)

Este greu sa ne amintim tragedia petrecuta in ziua de 22 iulie 2011 la Olso si pe insula norvegiana Utoya. Au fost impuscate atunci opt persoane la Oslo si 69 pe insula Utoya, cea mai tanara dintre acestea avand 14 ani.

Este si mai greu sa-si aminteasca despre tragedie supravietuitorii, care nici astazi nu realizeaza cum si-au pierdut dintr-o data colegii, prietenii si uneori chiar fratii.

Unii din ei au ramas mutilati, altii au scapat dupa lungi spitalizari, dar toti resimt sechelele psihice de care un asemenea moment nu te poate feri.

Cateva dintre gandurile acestor supravietuitori sunt redate de portalul Big Picture, impreuna cu imaginile care ii reprezinta, dar care nu pot reda framantarea sufleteasca a fiecaruia.

Ilva Schwncke, de 15 ani, din Tromso, este obsedata in fiecare dimineata, cand se trezeste, ca aceasta ar putea fi ultima zi a ei. Niciodata nu poti fi sigur ca apuci si ziua de maine. Psihologii au invatat-o sa gandeasca pozitiv, sa considere ca tot ce a fost a trecut. Dar asta n-o poate face ca dimineata, la trezire, sa nu se intrebe daca nu cumva s-a trezit in ultima ei zi.

Ida Caroline Broholm, de 21 ani, din localiatea Sly, nu poate fi optimista. Cand inchide ochii, simte ca se pierde in amintiri. Ii vine in minte cortul in care se afla, impreuna cu trei baieti, in acea zi tragica de 22 iulie. Cantau cu totii. Unul dintre ei nu mai canta si nu va mai canta niciodata. Asta o obsedeaza.

Alexander Sundberg, 16 ani, din Levanger. De la 22 iulie 2011 si pana acum, in fiecare zi face eforturi sa se gandeasca la altceva decat la cele petrecute. A fost invatat de psihologi sa inteleaga faptul ca atacul n-a fost indreptat impotriva lui si asta l-a facut sa-i dispara frica, cea care l-a stapanit in primele zile.

Eirin Kristin Q'ero, de 20 ani, din Laksvatn. A fost ranita grav, dar chirurgii i-au vindecat ranile in cateva luni. Trauma psihica insa nu i-o poate vindeca nimeni. Isi viseaza in fiecare noapte prietenii si colegii care au murit pe insula. Cand se trezeste, simte o bucurie ca mai traieste si isi palpeaza cicatricile.

Herlovsen Ceciclia, 17 ani, din Sarpsborg. N-a fost constienta ce i se intampla. Cand s-a trezit, era in spital. Parintii erau langa ea, iar medicul i-a spus ca trebuie sa-i amputeze un brat. Acum, a invatat sa traiasca folosind o singura mana.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Anders Breivik condamnat, #Anders Breivik Utoya, #masacru Utoya, #victime Utoya , #atentat Norvegia