Atentat terorist la Paris: Marturii despre victimele masacrului si redactia Charlie Hebdo

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 07:50
4995 citiri
Atentat terorist la Paris: Marturii despre victimele masacrului si redactia Charlie Hebdo
Foto: SMh

Una dintre victimele ranite in atacul terorist de la saptamanalul de satira Charlie Hebdo, Simon Fieschi, este in stare grava la spital. Dupa ce a fost atins de un glont al teroristilor, Fieschi se afla in coma indusa.

Jurnalistii de la Smh prezinta filmul evenimentelor de miercuri si cum o zi normala s-a transformat intr-un cosmar pentru Fieschi.

Maisie Dubosarsky i-a trimis lui Simon, iubitului sau, un mesaj cu doar zece minute inainte ca el sa fie impuscat in redactia Charlie Hebdo, unde lucra. Mesajul era unul de rutina si nu prevestea cu nimic tragedia care urma.

Atentat terorist la Paris - LIVE

De la Sydney, de unde se afla in vizita la familie, tanara a vazut la televizor ce s-a intamplat la Paris. Se gandea la ce e mai rau: in redactie erau, de obicei, cam 20 de persoane. Cum 12 fusesera ucise, sansele nu erau de partea iubitului sau.

Un mail primit de la mama lui Fieschi i-a dat speranta: prietenul sau fusese impuscat o singura data, in umar, insa a supravietuit si se afla la spital, unde este operat.

"Cand s-a trezit, am stiut. Ieri eram fericita ca nu a murit. Acum, realizand ca el ar putea sa nu mai fie... mi-as dori sa nu fie real", a povestit tanara.

Glontul pare sa fi ricosat din vertebre si i-ar fi perforat un plaman. Acum se afla in coma indusa si nu se stie cum va evolua starea lui Simon Fieschi.

Joi dimineata, iubita sa a ajuns la Paris, unde toata lumea vorbeste de cel mai sangeros atac terorist de pe teritoriul Frantei.

Atentat terorist la Paris: Atacatorii au fost identificati - cine sunt criminalii care au ucis 12 oameni

Charlie Hebdo, un ziar satiric saptamanal, a atras mult timp furia extremistilor islamisti pentru caricaturile unor figuri religioase, inclusiv ale profetului Mohammed.

Simon a mai fost victima extremistilor

Dubosarsky l-a intalnit pe Simon Fieschi prin intermediul unui prieten comun, in urma cu 18 luni. El a inceput sa lucreze la Charlie Hebdo la scurt timp dupa ce birourile sale au fost distruse de o bomba in noiembrie 2011, ca raspuns la o satira a islamului. Fieschi se ocupa de conturile de pe retelele de socializare ale publicatiei si deseori primea mesaje de la oameni care se declarau ofensati de caricaturile Charlie Hebdo.

"Au fost amenintati tot timpul, dar nici unul dintre ei nu a crezut ca vietile lor erau in pericol. Erau in public tot timpul", povesteste tanara.

Totusi, birourile ziarului au fost sub protectia politiei, iar redactorul-sef Stephane Charbonnier, care a murit in atac, era pazit in permanenta de un politist - care a murit, de asemenea, in atac.

Eroul Charb

Charb, asa cum era cunoscut Stephane Charbonnier, a fost un "erou", desi era "aproape timid", spune Maisie Dubosarsky, care i-a cunoscut pe multi dintre colegii iubitului ei de la Charlie Hebdo. Ea povesteste ca angajatii revistei erau modesti si "iti dadeau un fel de liniste", dar erau totodata pasionati de libertatea de exprimare si rolul satirei in dezbateri politice.

In ciuda unui tiraj mic, de circa 45.000 de exemplare pe saptamana, publicatia este faimoasa in Franta si recunoascuta mai ales pentru ca publica orice, indiferent de cat de exagerate erau caricaturile sau pe cine satirizau. In 2006, a republicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed, care au fost publicate pentru prima data in Danemarca, provocand indignare in lumea islamica.

Charb declarase de altfel ziarului francez Le Monde ca ar prefera sa moara in picioare, decat sa traiasca in genunchi. Insa el nu si-a imaginat in nicio clipa o astfel de atrocitate, spune Dubosarsky, cu atat mai mult nu se gandea ca angajatii sai vor fi expusi unui pericol asa mare.

Centrul Parisului a fost zguduit, miercuri inainte de pranz, de un atac armat soldat cu 12 morti si opt raniti. Atacul a avut loc la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo si a fost comis de trei persoane mascate si inarmate, care au anuntat ca il "razbuna pe profetul" Mohammed.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#victima atac coma, #raniti atac terorist Paris, #poveste victima atac Paris , #atentat Paris