Atentat terorist la Paris: Stefan Popa Popa's: Oricine se apuca de caricatura face caricaturi cu sex sau cu religie

Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 09:01
6880 citiri
Atentat terorist la Paris: Stefan Popa Popa's: Oricine se apuca de caricatura face caricaturi cu sex sau cu religie
Foto: Timis Online

Caricaturistul roman Stefan Popa Popa's a fost socat dupa aflarea vestii despre atentatul de la Paris in urma caruia au murit 12 persoane.

"Mi-au omorat patru prieteni. Aveau sedinta de redactie si criminalii au stiut ca e sedinta. Este o crima cu premeditare a unor criminali.

Suntem oameni care au mers in lumea araba, stim caricatura din lumea araba, caricatura din Occident si stim cam cum se petrec lucrurile. Multi dintre ei au fost amenintati de mai multe ori, inclusiv redactorul-sef. Era pazita redactia, dar i-au impuscat pe cei doi politisti si au intrat in redactie", a declarat Stefan Popa Popa's, pentru Adevarul.

Atentat terorist la Paris: Lista victimelor ucise in masacrul din redactia Charlie Hebdo

Caricaturistul roman considera ca masacrul de la Paris scoate in evidenta doua aspecte: faptul ca in privinta unei caricaturi poti merge pana intr-un punct in care sa nu deranjezi oamenii de alta religie, dar si ca asta nu inseamna ca cel vizat, care se simte jignit, trebuie sa ucida.

In aceste conditii, Popa Popa's sustine ca niciunul dintre cei patru caricaturisti nu a depasit limita niciodata.

"Garantez ca Wolinski si Cabu nu au depasit niciodata limitele. Cine facea caricaturi care sa depaseasca limitele, incitandu-i pe islamisti? Au fost un suedez, unul din Danemarca si mai erau cativa din Franta. Erau dizidenti", a continuat Popa's.

Atentat terorist la Paris: Atacatorii au fost identificati - cine sunt criminalii care au ucis 12 oameni

Totusi, el a punctat faptul ca in caricatura nu poti sa depasesti limita bunului simt.

"Oricine se apuca de caricatura face caricaturi cu sex sau cu religie. Astea sunt caricaturile primitive, cum le numesc eu, dar mergi pana la o anumita limita.

Am venit acum trei saptamani de la Palatul Parlamentului belgian. Unii oameni s-au intrebat de ce l-au primit pe Popa's acolo pentru caricaturi, iar oficialii au spus ca de caricaturile lui Popa's rad, dar nu se enerveaza", a mai povestit Stefan Popa Popa's.

Romanul era foarte bun prieten mai ales cu Georges Wolinski, care a realizat un astfel de desen satiric in care Popa's este prezentat ca regele caricaturii.

Trei persoane au atacat, miercuri, cladirea in care se afla redactia revistei satirice Charlie Hebdo.

In urma atacului au murit 12 persoane: Jean Cabut- caricaturist; Georges Wolinski- caricaturist; Stephane Charbonnier, caricaturist; Bernard Verlhac (Tignous) - caricaturist; Philippe Honore- caricaturist; Bernard Maris - economist si cronicar;

Mustapha Ourrad- corector; Elsa Cayat- psihanalist; Michel Renaud - fostul director de cabinet al primarului din Clermont; Ahmed Meradet- agent de politie; Franck Brinsolaro - brigadier in serviciul de protectie si Frederic Boisseau - om de serviciu.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#caricaturist Stefan Popa Popas atac, #caricaturist roman atentat Paris, #atentat redactie revista Paris , #atentat Paris