Atentate la Paris: Femeia kamikaze de la Saint-Denis, de la cowgirl la valul islamic

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 14:13
7913 citiri
Atentate la Paris: Femeia kamikaze de la Saint-Denis, de la cowgirl la valul islamic
Foto: Hepta.ro

Hasna Ait Boulahcen, verisoara lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul "creier" al atentatelor de la Paris, este astazi considerata prima femeie kamikaze care s-a aruncat in aer in Franta. Dupa o copilarie grea si o adolescenta pe strazi, ea a dat palaria de cowboy pe valul islamic.

Miercuri dimineata in zori, politia franceza a lansat un asalt asupra unui apartament din Saint-Denis, o suburbie din nordul Parisului, unde se ascundea Abdelhamid Abaaoud. Un localnic a filmat: "Unde este prietenul tau? Unde este?", urla la ea un politist din trupele de elita RAID. "Nu este prietenul meu!", a zbierat la randul ei femeia. Apoi, un pic mai tarziu, s-a auzit o explozie. Aflati in fata televizorului, Hassane, Sofiane si alti vecini din cladire, unde locuieste mama tinerei si unde fusese vazuta acum zece zile, o recunosc imediat dupa fotografia difuzata de mai multe posturi de televiziune, si mai ales dupa voce, comenteaza AFP.

Focuri de arma si explozii la Paris: Teroristi "neutralizati", o femeie kamikaze s-a aruncat in aer

Transformarea brusca a tinerei de 26 de ani fusese remarcata inca de acum sase luni, cand si-a surprins vecinii din cartierul Aulnay-Sous-Bois, o suburbie saraca pariziana. Hasna Ait Boulahcen incepuse sa poarte jilbab (un vesmant care lasa numai chipul si palmele expuse). Peste o luna a trecut la nihab (valul integral, care acopera inclusiv chipul si lasa la vedere doar zona ochilor). S-a inchis in propria bula, "ea nu a incercat deloc sa studieze religia (la care trecuse), nu am vazut-o niciodata deschizand un Coran", a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru AFP un barbat care s-a prezentat drept fratele ei.

Femeile kamikaze, o arma folosita pe tot globul de zeci de ani

Pana atunci, rudele sale o cunosteau ca pe un "baietoi", nimic deosebit - "blugi, sapca, ochelari", un "fizic oarecare". "Uneori, era excentrica", recunoaste Sofiane, povestind ca ea purta deseori o palarie de paie, era volubila, amuzanta, dar si instabila: putea sa apara dintr-o data in fata ta si sa inceapa sa danseze rap.

Stupefactie si la Creutzwald, un oras muncitoresc in estul Frantei, unde tanara venea uneori sa-si viziteze tatal de 74 de ani. Aici despre ea isi amintesc ca despre o "fata usuratica", cu "mica sa palarie de palarie de cowboy si cizme la fel" care "fuma din cand in cand si consuma bauturi la petreceri".

Tatal fetei, un musulman practicant care parasise caminul familial pentru a lucra la uzinele Peugeot, se afla in prezent in Maroc.

O noua era a jihadului in Franta - femeile kamikaze: Cum sa intelegi dorinta de a muri?

Nascuta in august 1989, la periferia Parisului, Hasna Ait Boulahcen a avut o copilarie grea si a stat la orfelinat intre varsta de 8 si 15 ani. "La inceput a mers bine. Era o fata ca oricare alta, dar nu a aratat niciodata un gest de tandrete", marturiseste sub rezerva anonimatului mama sa adoptiva.

Cu timpul insa lucrurile au inceput sa degradeze, spune ea, amintindu-si ca la 11 septembrie 2001 fiica sa a aplaudat in fata televizorului. Cand a implinit 15 ani, a fugit de-acasa. Femeia spune ca atunci cand fiica sa adoptiva a plecat si-a spus in gand ca "ea este pierduta". A plans cand i-a vazut fotografia la televizor.

Dosar pentru droguri?

"Crescand, i-au lipsit reperele si a ales in cele din urma lipsa de griji, escapadele dese, anturajul unor persoane dubioase", adauga fratele sau. Potrivit unei surse apropiate dosarului, tanara a fost in atentia justitiei intr-un caz de stupefiante.

Dupa radicalizarea sa brutala, de parca "a fost spalata pe creier", tanara nu accepta niciun sfat, critica totul si avea relatii din ce in ce mai indoielnice, povesteste mama sa adoptiva, in varsta de 58 de ani.

"Avea in permanenta un smartphone, conectat la Facebook si Whatsapp.'Vezi-ti de viata ta, eu de a mea', spunea ea. Cu trei saptamani in urma, ea plecase sa stea cu prietenul ei la Drancy. Ne pare foarte rau pentru toate victimele", repeta fratele ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femeie kamikaze Franta, #Hasna Ait Boulahcen atentate Paris, #femeie atentate Paris , #atentat Paris