Atentate teroriste la Paris Dan Dungaciu: ISIL devine inamicul asumat de toti, e plauzibila o interventie militara terestra

Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 11:04
4623 citiri
Atentate teroriste la Paris Dan Dungaciu: ISIL devine inamicul asumat de toti, e plauzibila o interventie militara terestra
Foto: Fundatia Universitara a Marii Negre

Atentatele de la Paris vor face ca ISIL sa devina inamicul asumat de toata lumea, pe care niciunul dintre marii actori globali nu-l mai poate ignora, spune analistul de politica externa Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane.

Dupa cele intamplate vineri noaptea, Franta va incepe o actiune diplomatica pentru o interventie care va merge pana la trimiterea de soldati si trupe terestre in Siria.

Atentate teroriste la Paris: Masacru cu 129 de morti si 352 de raniti. Vezi firul evenimentelor, operatiunile ce-au urmat si marturiile supravietuitorilor

"De data aceasta, amenintarea e atat de presanta, incat nu se mai poate evita problema ISIL. Amenintarea de la Charlie Hebdo era una metaforica. Au fost pedepsiti niste oameni cu care nu toti francezii se puteau identifica, nu toti francezii erau caricaturisti.

Ce s-a intamplat noaptea trecuta arata ca fiecare francez poate fi o victima. Nu mai este niciun loc sigur, suspiciunea a coborat in strada si nu mai poate fi ignorata.

Se pune presiune pe toti politicienii sa apese pe aceasta pedala si este un fel de spirala a violentei care va fi cu greu evitata.

Franta va trebui sa faca ceva credibil, in termeni efectivi. Si-a trimis portavionul Charles de Gaulle in Golful Persic.

Faptul ca presedintele Hollande a rostit cuvantul 'razboi', identificand inamicul ca fiind barbarii, cred ca face foarte plauzibila o interventie militara a Frantei", spune Dan Dungaciu intr-un interviu pentru Curs de Guvernare.

Atentate teroriste la Paris: Varsta teroristilor ar oscila intre 15 si 18 ani (presa)

Analistul a fost intrebate si in ce ar consta o astfel de interventie, dincolo de implicarea de pana acum a Frantei alaturi de SUA."Problema este ce fel de interventie militara va avea, cu cine o va face? Si America este presata sa faca ceva, Federatia Rusa deja face, si isi va oferi foarte rapid serviciile, devenind, fatal as spune, un partener.

Trebuie reglate conditiile de parteneriat, pentru ca multe dintre vinile si gesturile reprobabile ale Federatiei Ruse vor fi puse intre paranteze.

Rusia va deveni un partener de care Franta va trebui sa se foloseasca si este foarte plauzibil ca Franta sa inceapa o actiune diplomatica, alaturi de SUA si partenerii europeni, pentru o interventie care ar putea sa mearga inclusiv pana la trimiterea de soldati si trupe terestre", a continuat Dan Dungaciu.

Acesta a explicat si cum anume ar putea modifica aceste evenimente ecuatia fortelor din Orientul Mijlociu si din Siria.

"Este greu sa fac o prognoza pe termen lung. ISIS-ul devine inamicul asumat de toata lumea, fara nuante. Nu te mai poti face ca nu vezi ce s-a intamplat acolo, din diverse ratiuni.

Este clar ca atentatul de la Paris a facut ca ISIS sa fie de neignorat. Va deveni tinta asumata pentru toata lumea.

Atentate teroriste la Paris: De ce s-a dublat numarul ranitilor si cati atacatori au fost

Dupa ce s-a intamplat la Paris, nimeni nu mai poate sa faca nuante, apropo de ISIS. Nu mai exista nicio scuza, nu te mai poti intoarce cu spatele, nu mai poti ocoli problema. Este prea dura problema, si cu efecte prea mari:

La nivelul politicii franceze, la nivelul politicii de migratie din Europa, la nivelul atitudinii europene fata de aceasta problema", a adaugat Dungaciu.

Citeste mai multe despre Dan Dungaciu: Dupa Paris, ISIS devine inamicul asumat de toti, e plauzibila o interventie militara terestra pe cursdeguvernare.ro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Dungaciu atentat Paris, #Franta interventie terestra Stat Islamic, #Stat islamic atentat Paris , #atentat Paris