Atentatele de la 11 septembrie, varianta in limba franceza

Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 23:11
4754 citiri
Atentatele de la 11 septembrie, varianta in limba franceza
Foto: Time

Pentru un minut am rasuflat usurati. Teroristii au fost lichidati si - mai ales - ostaticii au fost eliberati. Dar, in minutul urmator, am aflat ca nu toti ostaticii au scapat cu viata si nu toti teroristii au fost rapusi. Unul a sters-o tiptil. Poate o femeie ascunsa intr-o camera frigorifica sau poate un barbat. Intervine foarte des cuvantul poate.

Si numarul mortilor e mult mai mare. Poate douazeci, cu ostatici, cu teroristi si cu politisti la un loc. Informatiile inca mai sunt contradictorii.

Nu este un film de groaza. Este groaza insasi, pe care parizienii o infrunta cu o seninatate neasteptata, exprimandu-si dezgustul pentru atacatori si empatia pentru victime cu formula "Je suis Charlie" afisata ostentativ.

Este aceeasi groaza cu care in septembrie 2001, ziarul Le Monde electriza lumea, cand lansa sloganul "Nous sommes tous Americains", exprimand acelasi dezgust pentru atacatori si aceeasi compasiune pentru victime.

Atacul simbolurilor

La prima vedere, s-ar parea ca asemanarea este deplasata, ca evenimentele din America anului 2001 nu suporta compartie cu ceea ce se petrece in Europa acum.

Dar, la o analiza mai adanca asemenea comparatii nu par nici exagerate si nici artificiale - comenteaza Project Sydicate. Sigur, nu putem trece usor peste faptul ca atunci au murit peste 3.000 de persoane, urmare unor avioane deturnate, iar acum au decedat incomparabil mai putine, rapuse cu arme Kalasnikov.

In plus, atunci atacau cetatenii unei alte tari, pe cand acum, in Franta, cetatenii francezi s-au vazut atacati chiar de catre concetatenii lor, daca putem sa le spunem asa.

Poate unora li se pare ca este mai potrivita o comparatie cu atacul din metroul londonez din 2005, cand niciun terorist nu era cetatean strain, sau cu actul terorist din Mumbai in 2008, cand s-au folosit arme de calibru mic, cu tinte individuale.

Si totusi, intre atacul vizand Parisul si cel vizand New York-ul exista un numitor comun de cea mai mare importanta: fiecare din aceste metropole reprezinta un simbol al luminii si al libertatii. Ele apartin unei anumite lumi, nu unei anumite tari. Tocmai aceasta lume o tintesc teroristii.

Mai mult decat atat, in amble cazuri, obiectivele alese de teroristi reprezinta embleme precise. Turnurile gemene erau o mandrie a performantei tehnice. Revista Charlie Hebdo este o mandrie a libertatii de exprimare, in scris sau in desen.

Francezii au inteles foarte bine simbolul care ii reprezinta, dupa cum americanii isi intelegeau pefect valoarea simbolurilor din septembrie 2001. Ca urmare, in prezent un sentiment de unitate nationala predomina in Franta, poate asemanator celui care stapanea opinia publica americana, imediat dupa 11 septembrie 2001.

Apararea valorilor

Teroristii reusesc sa darame constructii, sa ucida oamnei, dar spiritul de solidaritate dintre ei nu pot decat sa-l intareasca. La fel ca America anului 2001, Franta se dovedeste totusi astazi mai solidara ca oricand.

Din pacate, trebuie sa recunoastem o realitate istorica, aceea ca, in Franta, cicatricele colonialismlui sunt mai proaspete decat oriunde in alta parte a Europei.

Franta adaposteste cea mai mare comunitate musulmana a constinentnului, iar slabiciunea moderatilor face ca extrema dreapta sa creasca vertiginos in sondajele de opinie.

Ce-i de facut? Nu exista alta cale, decat aceea de a face fata atacului terorist respectand principiile aplicate de americani dupa 11 septembre 2001: actiune ferma si clara, dar in acelasi timp responabila.

Responsabilitatea inseamna ca trebuie sa evite ceea ce n-a evitat presedintele George W. Bush in 2003, cand a extins razboiul imporiva terorii in Irak.

Dar fermitatea si claritatea sunt de neclintit. Franta are de aparat valori pe care si le-a construit in timp, pe care le recunoaste intreaga lume evoluata, pe care le accepta si le apreciaza prietenii ei. Apararea lor este singura tinta a fiintei sale. Singura, pentru ca alta nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#terorism atacuri, #atacuri teroriste, #libertate simbol, #Je Suis Charlie , #atentat Paris