Dupa atentatele de la Paris, Franta cere ajutor invocand in premiera un articol din tratatele UE

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 14:13
5197 citiri
Dupa atentatele de la Paris, Franta cere ajutor invocand in premiera un articol din tratatele UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a solicitat, marti, cooperarea militara a celorlalte state membre ale Uniunii Europene, dupa atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie.

Jean-Yves Le Drian a cerut "o participare militara sporita" in teatrele de operatiuni din strainatate si "ajutor" pentru Franta in lupta cu Statul Islamic in Irak si Siria, scrie ouest-france.fr.

In acest sens, Le Drian a invocat un articol nefolosit pana acum din tratatele europene, pentru cazurile de agresiune impotriva unui stat membru UE. Este pentru prima data cand un membru UE invoca articolul similar ca filosofie cu articolul 5 al tratatului NATO, care prevede solidaritatea in caz de agresiune impotriva unei tari membre.

"Franta nu poate sa fie singura in aceste teatre de operatiuni", le-a spus Le Drian ministrilor europeni ai Apararii, reuniti la Bruxelles.

"Franta doreste sa solicite partenerilor sau europeni sprijinul - cu titlu bilateral - in masura mijloacelor lor, in lupta impotriva Statului Islamic in Irak si Siria si o participare militara sporita din partea statelor membre in teatrele de operatiuni unde se afla detasata Franta", a explicat ministrul francez.

La randul sau, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a aratat ca "Franta cere ajutor intr-un moment dificil, cand UE este atacata. Cred ca raspunsul UE trebuie sa fie 'da'".

"Trebuie sa avem un mecanism clar de unitate si solidaritate, insa Franta trebuie sa specifice natura asistentei si ajutorului asteptat", a mai spus Mogherini.

Ulterior, sefa diplomatiei europene a aratat ca "UE, prin vocea tuturor statelor membre, si-a exprimat in unanimitate cea mai inalta sustinere si disponibilitatea de a pune la dispozitie ajutorul solicitat".

Solicitarea Frantei vine la o zi dupa ce presedintele Francois Hollande a spus, intr-un discurs in Parlamentul tarii, ca Franta este in razboi.

Hollande: Franta este in razboi

Hollande a aratat ca Franta este angajata "nu numai sa limiteze, ci sa distruga" gruparea extremista Statul Islamic.

"Franta este in razboi cu jihadistii. Actele comise vineri seara la Paris au fost acte de razboi, acest lucru reprezinta un atac la adresa tarii noastre si a modului nostru de viata. Aceste acte au fost lansate de Statul Islamic (...) Democratia noastra a depasit chiar si adversari mai dificili decat acesti lasi care au tras in niste oameni neinarmati. Tara nu poate fi doborata de astfel de oameni", a spus Hollande, increzator ca francezii vor depasi momentele teribile.

"Dusmanul nu este un dusman al Frantei, ci un dusman al Europei", a spus acesta, care este de parere ca "Europa trebuie sa primeasca demn pe cei care au dreptul la azil si sa ii retrimita in tarile de origine pe cei care nu il au".

Presedintele francez a anuntat ca prelungeste cu trei luni starea de urgenta din tara si a solicitat schimbari constitutionale adaptate la amenintarile la adresa tarii.

Atentate teroriste la Paris: Cele mai noi informatii LIVE

Un val de atacuri simultane comise in Franta, vineri noaptea, s-a soldat cu 132 de morti, printre care doi romani. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic.

In Franta a fost declarata stare de urgenta si au fost reintroduse controale la frontiere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Franta ajutor militar UE, #Franta articol solidaritate UE , #atentat Paris