Europa, dupa Paris: Accentuarea extremismului si mai putine sanse pentru Romania la Schengen - Interviu

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 23:05
9345 citiri
Europa, dupa Paris: Accentuarea extremismului si mai putine sanse pentru Romania la Schengen - Interviu
Foto: Romania Libera

In Franta, teama de Islam este de mult timp in centrul dezbaterilor politice, iar atentatele teroriste de la Paris ar putea intari partidele extremiste si vor incuraja partidele xenofobe si antiimigrationiste.

"Vom avea un recul in libertatea de miscare chiar in interiorul UE si efecte complexe si nefaste asupra spatiului Schengen, inclusiv a perspectivei noastre de a ne alatura spatiului Schengen", a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com Iulian Chifu, fost consilier prezidential pentru Afaceri Strategice si Securitate Internationala al lui Traian Basescu.

I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris

In opinia acestuia, gestionarea situatiei "a fost corecta atat profesional, din partea trupelor de securitate, cat si pe linia comunicarii si de imagine". Totusi, este nevoie acum de o regandire a securitatii si a masurilor impotriva "inamicului din cetate".

Intr-o ierarhie a amenintarilor cu care s-ar putea confrunta Romania, Iulian Chifu precizeaza ca "terorismul si impactul acestui flagel asupra vietilor cetatenilor romani" se afla pe primul loc, apoi urmeaza "agresiunea militara din estul Ucrainei si anexarea Crimeii, iar al treilea infractionalitatea informatica si razboiul cibernetic".

Societatea franceza a fost zguduita de evenimentele de saptamana trecuta. Ce impact credeti ca vor avea atacurile teroriste de la Paris asupra societatii occidentale?

O regandire a securitatii si a masurilor impotriva "inamicului din cetate", respectiv a radicalizarii in lacasuri de cult a musulmanilor din statele europene, dar si o urmarire mai atenta a convertitilor si autoradicalizatilor pe site-urile islamiste. Ar trebui sa urmeze un control solid al traficului de arme de foc, in special al celor de asalt.

Din pacate, va exista o recrudecenta a partidelor anti-sistem, xenofobe, anti-imigrationiste, islamofobe, xenofobe, nationaliste, radicale. Si vom inregistra presiuni majore pentru blocarea imigratiei de orice fel. Vom avea un recul in libertatea de miscare chiar in interiorul UE si efecte complexe si nefaste asupra spatiului Schengen, inclusiv a perspectivei noastre de a ne alatura spatiului Schengen.

Ce provocari externe il asteapta pe presedintele Iohannis Interviu cu Iulian Chifu

Erau pregatite autoritatile franceze pentru o astfel de situatie?

Ar fi trebuit sa fie pregatite, aveau protocoale si instrumente de contracarare, de preintampinare a unui asemenea eveniment. O ancheta va urma cu certitudine, cu asumarea responsabilitatilor politice si profesionale in raport cu evenimentul si vom vedea schimbari de persoane, de responsabili.

Se da vina pe resurse, si e corect, dar aici exista brese importante de securitate pentru ca accesul la arme de foc si, mai ales, arme militare de asalt trebuie controlat infinit mai bine, controlul unei persoane condamnate deja pentru terorism dupa eliberare nu poate fi lasat la voia intamplarii ca si toate celelalte filtre care ar fi trebuit sa previna un atac cu multi participanti, unii pregatiti in afara teritoriului Frantei.

Au gestionat corect francezii aceasta situatie, se simt oamenii in siguranta acum?

Gestiunea a fost corecta atat profesional, din parte trupelor de securitate, cat si pe linia comuncarii si de imagine. Fireste nu avem datele concrete, iar analizele interne in cadrul structurilor de securitate, pe baza protocoalelor, legilor, misiunilor si responsabilitatilor, sunt in derulare. Dar, la nivelul datelor publice, singurul lucru neincheiat, probabil pentru ca nu s-au terminat anchetele specifice, este lista de responsabilitati si schimbarile de procedura care sa arate internalizarea lectiilor invatate.

Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior

Ce relatie exista intre francezi si comunitatea musulmana?

Comunitatea musulmana in Franta este bine integrata. Problema nu este cea a unei etnii sau a unei religii. Problema rezida in persoane individuale care nu-si gasesc identitatea si nu au dezvoltat spiritul comunitar, poate nu au elemente de realizari personale care sa le intemeieze stima de sine, se izoleaza si recurg la solutii alternative pentru existenta: infractiuni marunte, criminalitate organizata, terorism.

Iar faptele penale nu au nici etnie, nici religie.

Cat de integrati sunt musulmanii in lumea occidentala?

Sunt comunitati puternice, iar gradul de integrare este inegal. Inegal din punctul de vedere al pregatirii, al cunoasterii, al instructiei. Comunitatile musulmane nu sunt uniforme, gradul de integrare e diferit. In cazul teroristilor, cu precadere al celor de la Paris, e de studiat daca aveau de-a face cu cultul islamic.

Cred ca, in cazul de fata, cei in cauza nu erau integrati nici macar in comunitatea musulmana insasi, si nu erau credinciosi reali, ci au descoperit eventual doctrina jihadista fara a cunoaste credinta din copilarie, din familie, fara a exista solid in interiorul propriilor constiinte.

SUA isi avertizeaza cetatenii: Grupari teroriste continua sa planifice atentate

Exista o adevarata dezbatere despre libertatea de exprimare. Pana la urma, care sunt limitele acestei libertati, care e linia intre responsabilitate si cenzura?

Sunt stabilite de Constitutie, de legi - de la discriminare la combaterea antisemitismului si a apologiei neonaziste - de reguli ale audiovizualului, de legi ale presei sau coduri de conduita in interiorul asociatiei ziaristilor sau de coduri de conduita in interiorul institutiilor media particulare.

Teoretic, libertatea e pana la lezarea libertatii, drepturilor fundamentale si a demnitatii celui de langa tine.

Vorbeati de o competitie a raului, intre al Qaida si Statul Islamic. Ce inseamna, de fapt, aceasta competitie?

Exista o "piata" a celor ce finanteaza actiunile teroriste si organizatiile teroriste. Accesul la resurse, accesul la recrutarea de luptatori, prestigiul in cadrul acestei lumi strambe a celor ce aduleaza rezultatele unor atacuri teroriste, toate sunt elemente ce introduc competitia intre organizatiile teroriste sau determina alinierea structurilor de aceasta factura la Al Qaida odata si la Statul Islamic astazi.

E o competitie de neinteles, pentru ca se duce pentru teroare si uciderea oamenilor, dar, pe fond, se duce pentru autoritate, teritoriu, bani, pozitie in structuri ierarhice ce decid soarta oamenilor din anumite regiuni ale statelor slabe.

Cu ce probleme de securitate s-ar putea confrunta acum Romania? Exista vreun risc pentru tara noastra?

Avem o intreaga lista de amenintari, riscuri si vulnerabilitati. Acum se lucreaza la viitoarea Strategie de Aparare Nationala, pe care presedintele nou ales trebuie sa o prezinte in primele 6 luni ale mandatului sau.

Aici intra probleme ce vin din toate domeniile, de la dificultati de natura politica, amenintari militare clasice, cele economice, sociale si de mediu, dar si securitatea societala, securitatea cibernetica sau noile amenintari identificate recent in Ucraina, razboiul hibrid si razboiul informational.

Atacurile din Franta, posibil preludiu la un val de atentate in Europa?

Daca vreti o ierarhie, terorismul si impactul acestui flagel asupra vietilor cetatenilor romani este cea mai importanta - chiar daca e vorba de reactii politice ale statelor UE la atacuri teroriste directe in aceste tari care ne vizeaza - apoi agresiunea militara din estul Ucrainei si anexarea Crimeii, iar al treilea: infractionalitatea informatica si razboiul cibernetic. Dar sunt subiectiv si oricine poate avea propria sa lista.

Numarul de amenintari creste, situatia internationala este instabila si cred ca decidentii politici ar trebui sa comunice populatiei ca bugetele alocate pentru acest domeniu nu permit acoperirea tuturor acestor amenintari si riscuri la nivelul la care s-a facut pana astazi si, deci, populatia trebuie sa-si asume un grad mai inalt de risc.

Trebuie dezvoltate instrumente mai eficiente de combatere la nivel tehnic si legislativ, pentru a ajuta institutiile responsabile si trebuie sa creasca cultura de securitate pentru ca cetatenii sa sprijine autoritatile pentru a le apara.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Iulian Chifu atentate Paris, #riscuri Romania atentate teroriste , #atentat Paris