Le Monde, despre atentatele de la Paris: Este revolta unei generatii, distrugerea Daesh nu va schimba nimic

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 09:29
8185 citiri
Le Monde, despre atentatele de la Paris: Este revolta unei generatii, distrugerea Daesh nu va schimba nimic
Foto: Hepta.ro

Teroristii jihadisti care au comis si comit atentate in Franta nu sunt expresia radicalizarii populatiei musulmane, ci a revoltei unei generatii. Ei ucid cu sange rece, nefiind interesati de teologie, doar de puterea pe care le-o da placerea de a ucide.

Acestea sunt concluziile unui articol publicat de Le Monde sub semnatura lui Olivier Roy, reputat politolog specialist in Islam si autor al mai multor carti pe aceasta tema, profesor la Institutul universitar european din Florenta, (Italia).

"Franta este in razboi. Probabil. Dar impotriva cui sau a ce? Daesh nu trimite sirieni sa comita atentate in Franta pentru a stopa bombardamentele guvernului francez. Daesh alege dintre tinerii francezi deja radicalizati, care, indiferent de ce s-ar putea intampla in Orientul Mijlociu, sunt deja intrati intr-un soi de dizidenta si cauta o cauza, o eticheta, o istorie pe care sa-si puna propria semnatura sangeranda, a revoltei lor personale. Distrugerea Daesh nu va schimba cu nimic aceasta revolta", atentioneaza Olivier Roy in articolul citat.

In opinia autorului, aderarea acestor tineri la Daesh tine de oportunism. "Ieri erau cu Al-Qaida, alaltaieri (1995) alaturi de Grupul Armat Islamic (GIA) algerian sau practicau propriul mic jihad personal din Bosnia pana in Afganistan, trecand prin Cecenia", reaminteste acesta.

Avangarda unui viitor razboi

Olivier Roy mai spune ca inca din 1996 Franta se confrunta cu fenomenul radicalizarii a doua categorii de tineri francezi - ceea ce el denumeste "a doua generatie de musulmani" si convertitii autohtoni.

"Problema esentiala pentru Franta nu este, deci, califatul din desertul sirian, care la un moment dat se va evapora precum un vechi miraj devenit cosmar, problema este aceasta revolta a tinerilor. Adevarata intrebare este ce reprezinta ei, daca sunt avangarda unui viitor razboi sau doar un esec al istoriei", subliniaza Roy.

In cautarea Islamului cumsecade...

In articol se mai mentioneaza cele doua principale puncte de vedere care domina scena publica si dezbaterile din mass-media dupa atentatul de la Paris. Primul evidentiaza un razboi al civilizatiilor - revolta tinerilor musulmani dovedeste ca Islamul nu poate fi integrat, macar pana la momentul la care o reforma teologica nu va sterge din Coran apelul la jihad.

Al doilea punct de vedere porneste de la suferintele postcoloniale, dorinta tinerilor de a se identifica cu cauza palestiniana, excluderea lor dintr-o societate franceza rasista si islamofoba.

"Ambele pozitii se blocheaza in aceeasi problema: daca aceste cauze ale radicalizarii sunt structurale, atunci de ce nu sunt afectati decat atat de putini musulmani din Franta? Cateva mii, din cateva milioane", remarca Olivier Roy.

Referindu-se la cele doua categorii mentionate anterior, autorul spune ca ele au in comun o "revolta a generatiei lor", concluzia sa fiind ca nu asistam la o radicalizare a Islamului, ci la o islamizare a radicalismului.

"Ei se rup de parinti sau mai exact de ceea ce parintii lor reprezinta in termeni culturali sau religiosi. Cei din 'a doua generatie' nu adera la Islamul parintilor lor, nu reprezinta traditionala revolta impotriva occidentalizarii. Ei sunt occidentalizati, vorbesc mai bine franceza decat parintii lor. Stiu ce inseamna sa fii tanar, sa bei alcool, sa fumezi hasis, sa agati fete la miezul noptii. Unii chiar au trecut pe la inchisoare. Dupa care, intr-o buna dimineata, s-au convertit la Islamul Salafist, un Islam care respinge conceptul de cultura, care le permite sa se reinventeze. Pentru ca ei nu vor nici cultura parintilor lor, nici cultura occidentala", mai spune Roy.

Politologul explica si de ce sunt mai putini turci printre acesti tineri radicalizati care ajung teroristi.

"Fara indoiala pentru ca statul turc a asigurat tranzitia intre generatii, trimitand profesori si imami in Franta si impiedicand astfel adeziunile la Salafism si violenta", argumenteaza el.

Produsul rupturii de familie

Autorul articolului mai arata, printre altele, ca departe de a fi simbolul radicalizarii populatiei musulmane, teroristii jihadisti sunt in realitate produsul rupturii de propria familie, dovada ca aproape dupa fiecare atentat, relatarile din mijlocul anturajului sunt marcate de efectul "surpriza". "Nu inteleg, era un baiat dragut" "Nu era practicant, obisnuia sa bea, mergea la fete..".

Atentate teroriste la Paris: Noi dezvaluiri despre Abdelhamid Abaaoud, "creierul" atacurilor

Atentate teroriste la Paris Dezvaluirile verisoarei teroristului supranumit "Vocea atentatelor"

Ce se poate remarca este insa ca acesti tineri nu isi ascund convingerile pe Facebook, unde isi exhiba noul EU atotputernic, dorinta de revansa, puterea pe care le-o da placerea de a ucide si fascinatia pentru propria moarte.

"Violenta la care adera este una moderna, marcata de calm si sange rece. Ucid la fel cum o fac si ucigasii in masa din SUA sau cum a facut Breivik in Norvegia. Nihilismul si orgoliul sunt in acest caz legate profund", mai spune Olivier Roy.

Iar acest individualism se regaseste si in izolarea lor fata de comunitatea musulmana. Putini dintre ei frecventeaza o moschee. Nici unul nu a militat in miscarile politice, niciunul nu respecta Ramadanul, nu se roaga in moschei. Niciunul nu are studii religioase. Niciunul nu este interesat de teologie, nici de natura jihadului sau de cea a Statului Islamic, mai sustine autorul articolului citat.

D. Dungaciu, despre reevaluarea agresiunii Rusiei dupa atentatele de la Paris - Interviu

Impermeabile la infiltrari

Olivier Roy mai remarca faptul ca acesti tineri se radicalizeaza in jurul unui mic grup de "colegi", constituit intr-un loc anume (cartier, inchisoare, club de sport). Isi creeaza propria "familie", o fraternitate. Uneori ea e si biologica. Se cunosc mai multe cazuri de frati teroristi care au trecut la actiune impreuna (fratii Kouachi sau Tarnaev). Este un mod de a sublinia dimensiunea generationala a revoltei si ruptura de parinti, spune Roy.

"Noile celule jihadiste creeaza legaturi afective intre membrii lor, se casatoresc intre ei, cu surorile fratilor de arme. Celulele jihadiste nu seamana cu miscarile radicale de inspiratie marxista sau nationalista (ISA sau ETA) si, fiind fondate pe legaturi personale, sunt mult mai impermeabile la infiltrari.

Prin urmare, teroristii nu sunt expresia radicalizarii populatiei musulmane, ci a revoltei unei generatii, care marcheaza o categorie bine definita de tineri.

De ce aleg acestia islamul? Pentru cei din categoria 'a doua generatie' este evident: ei isi iau soarta in propriile maini si devin 'mai musulmani decat musulmanii' si, in particular, decat parintii lor. In schimb, pentru cei din a doua categorie, a convertitilor, acestia aleg Islamul pentru ca doar asta e pe piata revoltei radicale la ora actuala. Aderarea la Daesh iti da certitudinea ca vei putea teroriza", conchide Olivier Roy.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jihadisti Franta, #atentat Paris , #atentat Paris