Luare de ostatici in Franta, la granita cu Belgia

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 23:34
38728 citiri
Luare de ostatici in Franta, la granita cu Belgia
Foto: Twitter/Roeland Roovers

Mai multe persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatice marti seara, intr-o cladire din nordul Frantei, la frontiera cu Belgia.

Focuri de arma automata s-au auzit in oraselul francez Roubaix, relateaza iTV.

Luarea de ostatici nu a avut legatura cu atacurile teroriste. Potrivit Le Monde, ar fi fost vorba de doi infractori care au incercat sa dea o spargere, dar au fost prinsi de politie in timpul jafului si au luat mai multi ostatici. Unul dintre hoti a fost ucis in schimbul de focuri cu politistii, iar al doilea talhar a fost arestat.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor din nordul Frantei:

23:30 - Incidentul din Roubaix s-a incheiat. Unul dintre cei doi hoti a fost ucis in schimbul de focuri, niciun ostatic nu a fost ranit.

22:59 - Potrivit reporterilor francezi, persoana vizata de agresori este directorul bancii Credit Municipal de Roubaix.

22:51 - Potrivit presei franceze, reprezentantii fortelor de ordine au anuntat ca doua persoane s-au refugiat intr-o locuinta apartinand unui cuplu, pe care se pregateau sa o jefuiasca.

La sosirea brigazii de lupta impotriva criminalitatii, au avut loc schimburi de focuri, politia fiind alertata in legatura cu aceasta spargere. Indivizii inarmati au luat ostatici oamenii care se aflau in casa.

22:46 - Marc Vasseur, adjunctul primarului din Roubaix, prezent la fata locului, a declarat pentru AFP ca unul dintre atacatori a fost retinut de politie.

22:42 - Doi ostatici au reusit sa scape. Cel putin doua persoane mai sunt tinute prizoniere in continuare.

22:30 - Deocamdata, nicio informatie noua de la Roubaix. La fel ca duminica seara (cand autoritatile le-au cerut belgienilor sa nu divulge pe retelele sociale informatii despre operatiunile antiteroriste ale politiei, iar belgienii s-au conformat si au umplut Internetul cu imagini cu pisici), pe Twitter sunt distribuite masiv pisici, sub hastagul #Roubaix.

22:03 - O unitate RAID (unitate antiterorista) este la fata locului, relateaza presa franceza, citand surse din serviciile de securitate.

21:55 - Potrivit France2, care citeaza o declaratie a adjunctului securitatii din cadrul primariei Roubaix, o unitate a fortelor speciale franceze se deplaseaza urgent la fata locului. Aceeasi sursa noteaza ca luarea de ostatici ar putea fi rezultatul unei tentative de jaf esuate.

21:53 - BFM TV relateaza, pe surse, ca ar fi vorba de doi hoti prinsi in flagrant de politie.

21:42 - Politia din Roubaix confirma ca e vorba de "o operatiune de amploare". Nu e clar daca e vorba de un jaf (printre ostatici se afla si directorul unei banci) sau despre un atac care ar avea legatura cu valul de atentate teroriste.

21:37 - Primaria din Roubaix anunta ca mai multi barbati inarmati au luat mai multi prizonieri, fara a da, insa, detalii suplimentare.

21:36 - Nu se stie deocamdata daca luarea de ostatici are vreo legatura cu valul sangeros de atentate din 13 noiembrie.

21:33 Printre ostatici se afla copii si directorul unei filiale bancare.

21:20 - In orasul francez Roubaix, aflat in apropiere de granita cu Belgia, se desfasoara o luare de ostatici, informeaza Reuters. Nu se stie exact de cati prizonieri ar fi vorba. Cartierul a fost complet inchis, la fata locului se afla politia si mai multe ambulante. Medicii spun ca mai multe persoane au fost ranite de gloante.

Stare de urgenta in Franta, Belgia sub alerta terorista

Politia franceza a efectuat 1.233 de perchezitii, care au dus la arestarea a 165 de persoane si la confiscarea a 230 de arme, dupa instaurarea starii de urgenta in urma atentatelor de la Paris comise pe 13 noiembrie si soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti.

Intrata in vigoare in noaptea de 13 spre 14 noiembrie, starea de urgenta din Franta a fost ulterior prelungita pana la finalul lunii februarie 2016.

La randul sau, Belgia se afla sub alerta terorista. Bruxelles-ul este un oras paralizat: dupa o sedinta de mai multe ore, Consiliul National de Securitate al Belgiei a decis sa mentina si marti nivelul patru de alerta terorista, care inseamna ca amenintarea unui atac este "grava si iminenta".

Metroul, muzeele, scolile, marile magazine si cinematografele din Bruxelles au fost inchise si marti, iar numerosi functionari, inclusiv ai institutiilor europene, au fost notificati ca vor lucra de acasa, a anuntat premierul belgian, Charles Michel.

Autoritatile il cauta pe Salah Abdeslam, pe care il cred capabil sa se arunce in aer, in multime. In presa, circula ipoteza potrivit careia suspectul ar fi fost vazut intr-o masina, in Liege. Un alt zvon il plaseaza deja in Germania, insa politia a anuntat ca nu exista niciun indiciu ca teroristul s-ar afla in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#luare ostatici Franta, #Roubaix luare ostatici Franta , #atentat Paris