Lumea, dupa Paris: Teroristii nu au fost decat bratul care a executat - Interviu

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 23:49
11919 citiri
Lumea, dupa Paris: Teroristii nu au fost decat bratul care a executat - Interviu
Foto: Digi 24

Natiunea franceza a fost zguduita de atentatele de la Paris, iar acum intreaga lume incearca sa inteleaga ce s-a intamplat in Franta si ce prevestesc atacurile teroriste de pe 7-8-9 ianuarie.

La mai bine de o saptamana de la cel mai sangeros atentat de pe teritoriul francez din ultimii 40 de ani, viata parizienilor a reintrat in cotidian. Fortele de ordine au fost aplaudate la scena deschisa la marsul istoric din 11 ianuarie, insa exista si voci care le reproseaza serviciilor secrete ca nu au prevenit atacurile.

"Din pacate, nu exista risc zero si mai ales, nu exista posibilitatea de a tine sub supraveghere 24/24 de ore toti potentialii teroristi, in conditiile in care s-a apreciat ca exista 5.000 de persoane cu profilul fratilor Kouachi, adica gata sa basculeze in radicalism", a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com Marcela Feraru, jurnalista romanca stabilita in Franta.

Pe de alta parte, atentatele din Paris au condus la tentative de recuperare electorala din partea unor politicieni si de cresterea sustinerii pentru partidele extremiste. "A fost o greseala insa indepartarea Frontului National de la mitingul din 11 ianuarie. Este o formatiune cu foarte multi votanti care sunt si ei francezi", puncteaza Marcela Feraru, jurnalist, autor si realizator de documentare istorice pentru La Chaine Histoire din grupul TF1.

Dincolo de folosirea masacrului terorist ca arma politica de partidele extremiste, atacurile de la Paris readuc in dezbatere o problema acuta in Franta: convertirea tinerilor la islamismul radical.

Locuiti in Franta. Care e atmosfera acum la Paris? Au gestionat corect autoritatile franceze situatia, se simt oamenii in siguranta acum?

Sunt in Franta de aproape 13 ani si veneam, destul de des, si in anii 90. M-am aflat la Paris imediat dupa atentatele de la statia RER Saint-Michel din 1995 si atunci am facut cunostinta pentru prima data cu urmarile terorismului. Pentru trecatorul de rand, imaginea este aceeasi: multa politie, grupuri de soldati cu arma la vedere, controale la intrarea in magazine, obiective turistice sau institutii publice. A intrat, oarecum, in peisajul cotidian. Ceea ce imi atrage atentia acum e sunetul neintrerupt al sirenelor care nu se opresc nici in cursul noptii. Poate era la fel acum doua saptamani, doar ca nu le dadeam atentie. In rest, viata merge mai departe. Lumea continua sa mearga la slujba, sa faca targuieli, sa se plimbe...

I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris

In Romania s-a facut mult tapaj pe tema (in) eficientei interventiilor politiei si jandarmeriei. Este oarecum de asteptat ca intr-o tara in care terorismul nu exista ca analizele sa fie fanteziste; este insa si motivul pentru care ar trebui ca aceiasi analisti sa fie mai rezervati. Nici macar romanii nu le stiu pe toate!

Exista o mare experienta in Franta in lupta impotriva terorismului. Ea a inceput inca din anii 50 cu terorismul algerian si a continuat aproape fara intrerupere pana azi, chiar daca motivatiile si natura terorismului au evoluat. Aceasta experienta face ca pe de o parte fortele de ordine sa actioneze cu prudenta in anumite situatii cum ar fi luarea de ostatici. Asta face de asemenea ca populatia sa fie si ea mai inteleapta cand judeca actiunile fortelor de ordine.

Ceea ce pot sa va spun cu certitudine este ca imaginea fortelor de ordine acum este excelenta, ca politistii si jandarmii au fost primiti cu aplauze la marsul de duminica, 11 ianuarie, si ca actiunea lor in aceste zile a fost considerata impecabila. Nu exista multe situatii in care o luare de ostatici sa se incheie fara victime cauzate de interventia trupelor speciale.

Ce provocari externe il asteapta pe presedintele Iohannis Interviu cu Iulian Chifu

Prim-ministrul Manuel Valls a recunoscut insa ca a existat 'o falie', iar aceasta este imputata mai ales serviciilor de informatii, care ar fi trebuit sa previna atentatul. Din pacate, nu exista risc zero si mai ales, nu exista posibilitatea de a tine sub supraveghere 24/24 de ore toti potentialii teroristi, in conditiile in care s-a apreciat ca exista 5.000 de persoane cu profilul fratilor Kouachi, adica gata sa basculeze in radicalism.

Clasa politica franceza s-a aratat extrem de afectata de atentatele teroriste de saptamana trecuta. Credeti insa ca aceste evenimente nu vor conduce la tentative de recuperare electorala din partea unor politicieni si de cresterea sustinerii pentru partidele extremiste?

Bineinteles ca vor exista recuperari si bineinteles ca ele se vad deja, chiar daca se apreciaza ca Hollande si Valls au avut un parcurs impecabil in aceste zile. A fost o greseala insa indepartarea Frontului National de la mitingul de duminica. Este o formatiune cu foarte multi votanti care sunt si ei francezi.

Este de asemenea o formatiune care n-a guvernat niciodata spre deosebire de toate celelalte, si care poate acum sa acuze guvernele succesive din ultimii zeci de ani pentru proasta gestiune a problemei imigratiei si integrarii. Mi-e teama ca asta ii va aduce un nou spor de popularitate liderului formatiunii, Marine Le Pen, de care nu aveam nevoie. Se va vedea mai clar peste doua trei luni, la alegerile cantonale, in cazul in care FN va reusi sa prezinte candidati in toate circumscriptiile.

Cat de integrati sunt musulmanii in lumea occidentala, ce relatie exista intre francezi si comunitatea musulmana?

Primul val de imigratie a avut loc in anii 50, in perioada numita 'Les 30 glorieux' (cei 30 de ani gloriosi). A fost o perioada de mare dezvoltare economica, de industrializare, somajul era aproape inexistent si mana de lucru foarte cautata. Aceasta generatie a venit in Franta cautand o viata mai buna, in parte a gasit-o, si a incercat sa se integreze. In anii 60-70 era aproape imposibil de vazut pe strada femei acoperite cu voal.

Pentru a caza toata aceasta lume care ajungea in Franta au fost lansate mari proiecte imobiliare, s-a construit un soi de super-complexe de locuinte care la vremea aceea faceau mandria jurnalelor de stiri. Fata nebanuita si periculoasa a acestei solutii este ca populatiile au fost ghetoizate. Sunt cartiere intregi populate exclusiv cu maghrebieni sau africani care, incet-incet, s-au intors la cultura stramosilor.

Fenomenul a fost favorizat de crizele economice si cresterea somajului, in timp ce imigrantii au continuat sa soseasca pe teritoriul inca primitor al Frantei. Politica de intregire familiala si adoptarea Codului nationalitatii care inlocuieste 'dreptul de sange' prin 'dreptul de sol' nu au aranjat lucrurile. Razboiul civil din Algeria anilor 80 si explozia fundamentalismului si radicalismului islamic au exportat in Franta, in randul acestei populatii adesea bi-nationale, conflictele din tara de bastina.

Vor mai fi atentate in Europa. Au fost dejucate atentate in Romania Interviu cu George Maior

Daca guvernele de stanga au preferat sa inchida ochii in fata acestor probleme pentru a nu pierde voturile imigrantilor, dreapta si Jaques Chirac au lansat dezbaterea in arena publica inca din anii 90. Problema securitatii a ramas insa la fel de acuta si de... nerezolvata dupa 20 de ani.

Care credeti ca ar fi motivele care genereaza acte teroriste de tipul celor din 7 ianuarie? Cat conteaza inegalitatile economice/sociale?

Teroristii din 7-8-9 ianuarie nu au fost decat bratul care a executat. Actele teroriste de saptamana trecuta se inscriu intr-un context mult mai larg al unui conflict care opune occidentul radicalismului islamic. Pentru a cita un istoric al religiilor care s-a exprimat in aceste zile, 'nu toti musulmanii sunt jihadisti, dar toti jihadistii sunt musulmani'. Poate ca nu este 'politiquement correct', dar este adevarat...

Ceea ce este insa la fel de adevarat este ca recrutarea acestor brate armate se face in randul tinerilor din cartierele sensibile. Somajul, lipsa de repere, incapacitatea statului si a societatii de a gasi o solutie pentru integrare creeaza conditii in fiecare zi pentru aparitia unui nou Koulibaly. Solutia problemei este asadar pe termen lung: educatia in primul rand si reducerea somajului.

Ce impact credeti ca vor avea atacurile teroriste de la Paris asupra societatii occidentale? Ne putem astepta la un val de astfel de atacuri?

S-a vazut deja cu arestarile operate la Bruxelles si la Berlin ca problema nu este una franco-franceza. Razboiul impotriva occidentului a fost declarat si tentative de atentat vor exista. E greu de spus cat de infiltrate sunt societatile occidentale si cat de mare este pericolul, serviciile secrete dau informatii cu picatura. Insa atata vreme cat inegalitatile vor continua sa existe intre occidentul bogat si restul lumii, amenintarea va persista. Nu poti sa ridici un zid care sa te protejeze de toate pericolele, inchizand ochii la adevaratele radacini ale acestui conflict.

SUA isi avertizeaza cetatenii: Grupari teroriste continua sa planifice atentate

De ce credeti ca au murit jurnalistii de la Charlie Hebdo? Exista o adevarata dezbatere despre libertatea de exprimare. Pana la urma, care sunt limitele acestei libertati?

Limitele libertatii de expresie au fost reamintite, pe buna dreptate, de Manuel Valls: ele se afla in Codul Penal. Nu exista o incriminare pentru blasfemie in codul francez, intr-o Republica laica in care credinta face parte din sfera privata si nu din cea publica. Exista incriminare pentru minciuna, calomnie... Libertatea de exprimare este prima dintre libertatile democratice.

Atentat terorist la Paris: Cine sunt caricaturistii ucisi - "Mai bine mor in picioare decat sa traiesc in genunchi"

Jurnalistii de la Charlie Hebdo stiau foarte bine ce risca, au fost deja amenintati, a existat deja un atentat impotriva lor, si-au asumat acest risc. Va reamintesc crezul unuia dintre ei: 'Prefer sa mor in picioare decat sa traiesc in genunchi'. Realitatea i-a dat, din pacate, dreptate...Charb (Stephane Charbonnier, directorul publicatiei) a spus in repetate randuri ca are convingerea ca va muri asasinat. Si totusi, nu s-a 'predat'. Jurnalistii de la Charlie Hebdo sunt atei si revendica acest lucru si, asa cum au spus-o si in aceste zile, nu lupta impotriva religiilor, ci impotriva exceselor si clericalismului.

Ce spun jurnalistii din Franta? Am vazut institutii mari de presa care au cenzurat ultima coperta Charlie Hebdo. Credeti ca va urma o perioada in care vor fi mai prudenti inainte de a scrie/desena ceva? Unde e granita intre responsabilitate si cenzura?

Turcia blocheaza site-urile care difuzeaza editia curenta a revistei Charlie Hebdo

Cred ca cenzura despre care vorbiti s-a vazut mai degraba in afara granitelor Frantei decat in interior. Ultimul Charlie s-a tras in 7 milioane de exemplare, in timp ce inainte de atentate tirajul gafaia pe la 30.000, si asta nu pentru ca francezii gusta, dintr-o data, umorul celor de la Charlie Hebdo, ci pentru ca e modul lor de a spune: pentru noi libertatea de exprimare este inalienabila si nimeni nu ne poate impune sa o cenzuram.

In ceea ce priveste restul presei franceze, ea este chiar mai decenta decat multe publicatii romanesti, dar asta nu inseamna ca ceva s-a schimbat in mentalitatea ei, in orice caz, nu inca. Nu cred ca jurnalistii francezi, cei mai multi de stanga, ar accepta sa faca un pas inapoi in fata islamismului si fundamentalismului islamic. Doar ca cei mai multi folosesc un limbaj mult mai academic decat jurnalistii de la Charlie Hebdo.

Succes urias pentru noul numar Charlie Hebdo: Cum arata caricaturile (Galerie foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#jurnalista Franta Marcela Feraru, #atentate Franta Paris, #atentat terorist Charlie Hebdo , #atentat Paris