Marsul solidaritatii la Paris: De ce nu l-au vrut francezii prezent pe premierul Israelului

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 09:36
4766 citiri
Marsul solidaritatii la Paris: De ce nu l-au vrut francezii prezent pe premierul Israelului
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele francez Francois Hollande a incercat sa evite venirea la Paris a premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru Marsul solidaritatii cu victimele atentatelor teroriste din Franta.

Dupa ce Guvernul francez a inceput sa trimita invitatii liderilor lumii pentru participarea la marsul impotriva terorii, consilierul de securitate al lui Hollande, Jacques Audibert, si-a contactat omologul israelian, Yossi Cohen, caruia i-a transmis ca Hollande ar prefera ca Netanyahu sa nu participe, scrie Haaretz.

Audibert a explicat ca Hollande vrea ca evenimentul sa se concentreze pe demonstrarea solidaritatii cu Franta, evitand orice ar putea devia atentia la chestiuni controversate precum relatiile dintre evrei si musulmani si conflictul israeliano-palestinian. Audibert a mai spus ca Hollande ar dori ca Netanyahu sa inteleaga dificultatile si va anunta ca nu va participa la eveniment - ceea ce, initial, a si facut.

Atentat terorist la Paris Operatiuni in forta, teroristii au fost ucisi! (Video) - Update

Sursa publicatiei citate mentioneaza ca una dinre temerile francezilor, care nu a fost transmisa israelienilor, era ca Netanyahu va profita de eveniment si din motive electorale va tine discursuri despre evreii din Franta.

Dupa ce, initial, Netanyahu a anuntat ca nu va participa "din motive de securitate", sambata seara s-a razgandit, dupa ce ministrii sai de Externe si Economie si-au confirmat participarea.

Francezii ar fi transmis un mesaj similar presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care, la fel ca si Netanyahu, a anuntat initial ca nu va participa.

Dupa ce Cohen l-a informat pe Audibert ca Netanyahu ajunge totusi la Paris, acesta a transmis ca atitudinea premierului israelian va avea un efect advers asupra relatiilor dintre cele doua tari si ca, in aceste conditii, Mahmoud Abbas va fi invitat si el. La cateva ore distanta, Abbas a revenit asupra deciziei si si-a anuntat calatoria in Franta.

Mania lui Hollande a fost evidenta, spune sursa citata, la ceremonia de duminica de la Marea Sinagoga din Paris, cand presedintele francez a plecat exact cand Netanyahu a luat cuvantul.

Cei trei atacatori care au terorizat Parisul timp de trei zile au fost ucisi la mai bine de 54 de ore de la atacul asupra redactiei revistei Charlie Hebdo. Said si Cherif Kouachi au ucis 12 persoane in atacul terorist de miercuri, din Paris.

Un alt atacator, Amedy Coulibaly, a ucis o politista joi si patru cetateni evrei intr-un atentat intr-un magazin evreiesc, vineri. Amedy Coulibaly a fost ucis in operatiunea politiei franceze de eliberare a ostaticilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mars Paris Hollande invitatie Netanyahu, #Franta Hollande tensiuni Netanyahu , #atentat Paris