O romanca din Franta, despre ce inseamna sa traiesti in stare de urgenta - Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 13:17
4935 citiri
O romanca din Franta, despre ce inseamna sa traiesti in stare de urgenta - Interviu
Foto: Hepta.ro

Mihaela Antoche, o romanca stabilita in Franta, jurnalista, este de parere ca tara nu va ceda in fata terorii si isi va reveni.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihaela Antoche explica de ce Franta este tinta predilecta a teroristilor si ce implica starea de urgenta impusa dupa atentatele sangeroase de la 13 noiembrie.

Presedintele Hollande a declarat ca Franta este in stare de razboi. Care este atmosfera din tara, la doua saptamani dupa atentate si in conditiile in care au inca loc evenimente violente legate de acestea?

"Stare de urgenta", "stare de razboi" - expresii pe care francezii nu credeau ca le vor auzi rostite de presedintele Francois Hollande si de premierul Manuel Valls. Cand aceste cuvinte vin dupa ce Parisul a fost lovit in inima sa, greutatea lor pare de nesuportat. Nimic nu mai e la fel si nu mai poate fi la fel dupa atentatele din 13 noiembrie, care au lovit atat de nemilos "inima democratiei". Bilantul este de cosmar si e inca provizoriu: 130 de morti si peste 350 de raniti si asta fara a socoti familiile aflate inca in stare de soc.

Crezi ca se va schimba ceva fundamental in societatea franceza dupa aceste atentate sau francezii isi vor relua, la un moment dat, vietile, ca si pana acum?

Franta vrea sa ramana puternica si sa nu plece capul. Asta inseamna si ca privirile sunt parca mai atente, ca neincrederea se cuibareste parca mai usor si ca teama apare din senin. Vor fi francezii mai neincrezatori de acum inainte? Probabil ca da. Dar cert este ca vor sa depaseasca cu fruntea sus acest cosmar, asa cum au facut si in ianuarie, dupa Charlie Hebdo.

Povestea tinerilor romani ucisi de teroristi la Paris

Ce inseamna starea de urgenta pentru omul de rand?

Starea de urgenta inseamna, inainte de efectele juridice pe care le produce, mai mult control, mai multa paza, locurile publice atent supravegheate si forte de ordine sporite. In salile de concerte, in teatre, cinematografe si in salile de spectacole, precum si in preajma marilor obiective turistice, activitatea revine usor, usor la normal. Peste tot sunt afise cu rugamintea de a prezenta bagajele deschise la control si de a evita lasarea obiectelor personale nesupravegheate. Mai mult, supravegherea prin mijloace video a fost intensificata.

Unii propun sistarea acceptarii de refugiati si imigranti. Este asta o solutie pentru problemele Frantei?

Dincolo de masurile de securitate sporite, fortele politice au fost in consens imediat dupa atentate. Campania electorala pentru alegerile regionale a fost suspendata cateva zile, iar mesajul a fost acelasi: "Nu terorismului!". Acum, cand lucrurile revin usor, usor la normal, diferentele de abordare politica incep sa apara. Fiecare partid politic, fiecare alianta incearca sa-si transmita mesajul direct spre electorat.

Nu e o perioada simpla pentru Partidul Socialist, republicanii lui Nicolas Sarkozy incearca sa-si prezinte punctele de vedere si critica apasat politica actualului guvern. Un avertisment cu tonuri dure vine de la Frontul National condus de Marine le Pen, o formatiune politica ce creste in sondaje. Cel putin ultimele date asta arata, desi peste 73% dintre francezi spun ca Francois Hollande a actionat corect dupa atentate.

Antrenor roman, socat de lucrurile traite la Paris: N-am mai vazut asa ceva din 1979

Ramane in dezbatere situatia refugiatilor si a migrantilor. Cat va influenta prezenta acestora pe teritoriul francez ramane o tema de dezbatere in continuare. Si asta in conditiile in care in cateva comunitati locale s-a pus chiar problema de a nu primi refugiati. Mai ramane si problema gasirii de fonduri pentru gazduirea lor si pentru a-i ajuta sa se adapateze, in conditiile in care si bugetul pentru sporirea numarului de jandarmi si de politisti va creste.

Unele voci spun ca atentatele reprezinta un esec al serviciilor de informatii franceze. Esti de aceeasi parere?

Franta este tara unde "Liberte, egalite, fraternite" nu sunt cuvinte goale de continut, ci aduna istorie, civilizatie si cultura de secole. Francezii sunt increzatori in sistemul lor de securitate si au incredere in institutiile statului. Au demonstrat asta iesind in strada, pentru a se reculege imediat ce a fost instaurata "starea de urgenta", si asta in ciuda recomandarilor de a ramane acasa.

De ce este Franta vizata in mod special de teroristi?

Franta este prezenta in aceste momente cu efective militare in mai multe zone fierbinti de pe glob. De anul trecut, de la interventia in Mali, gradele de alerta terorista au cunoscut diferite intensitati. Acum, Franta este in "stare de urgenta" pentru cateva luni de acum incolo, iar riposta pe care fortele armate franceze o dau pozitiilor Statului Islamic este intensificata.

Romanca din Paris, trezita din somn de impuscaturi: Se trage in prostie, Politia a spus sa nu iesim din case (Video)

Inmultirea perchezitiilor in Belgia si declararea starii de alerta maxima in Bruxelles au determinat demantelarea unor grupari care pregateau atentate. E evident ca traim o perioada de redesenare a securitatii globale.

In opinia ta, care ar trebui sa fie atitudinea populatiei in aceste momente? Ma gandesc in special la cei care spun ca a te teme inseamna sa cedezi in fata terorii, dar si la cei care sustin ca ar accepta o intruziune mai mare a statului in viata privata a cetatenilor, daca asta inseamna un plus de securitate.

In tot acest timp, ancheta legata de atentatele de la 13 noiembrie merge mai departe, medicii legisti si-au definitivat rapoartele, iar familiile au inceput sa-si ingroape apropiatii. Tot acum, psihologii si psihiatrii, toti cei care pot ajuta, ofera suport pentru cei afectati de socul post-traumatic, o afectiune cu consecinte greu de anticipat in timp.

Chiar daca incasarile din turism au scazut in aceasta perioada cu pana la 30%, chiar daca numarul anularilor e mare intr-o perioada in care se deschid pietele de Craciun, chiar daca hotelurile nu sunt ocupate ca in vremurile normale, iar companiile aeriene inregistreaza pierderi, Franta isi revine si priveste mai departe.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#atentate Paris marturie romanca, #romani atentate Paris , #atentat Paris