Retrospectiva 2015 - Franta, sub spectrul terorismului intern

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 19:23
2121 citiri
Retrospectiva 2015 - Franta, sub spectrul terorismului intern
Foto: Hepta.ro

Franta a inceput si a incheiat anul 2015 sub spectrul terorismului. Dupa o serie de atentate ale caror reverberatii se vor simti ani de-a randul, tara se vede nevoita sa admita ca terorismul islamic caruia i-a cazut victima este un fenomen intern, produs al unor politici ce isi au originea in epoca imperiului colonial francez.

Nici nu incepuse bine 2015, ca mai multi atacatori inarmati au patruns in redactia revistei satirice Charlie Hebdo din Paris. Au aliniat redactia stransa pentru sedinta saptamanala si au deschis focul. In cateva minute, intreaga redactie Charlie Hebdo a fost decimata. 12 persoane, printre care patru caricaturisti, au cazut secerate. Fratii Cherif si Said Kouachi, cetateni francezi radicalizati, s-au facut nevazuti.

La scurt timp, in Capitala care inca nu-si revenea dupa socul atacului, o politista a fost ucisa de un al treilea atacator. Barbatul a impuscat-o pe politista in spate si s-a facut si el nevazut.

Atentat terorist la Paris: Doua zile de teroare. Asasinii sunt de negasit

In data de 9 noiembrie, la doua zile dupa atacul de la Charlie Hebdo, fratii Kouachi au furat o masina si, inarmati pana in dinti, au luat ostatici intr-o tipografie de langa Paris. In urma unei ample operatiuni a fortelor de ordine, cei doi au fost ucisi si ostaticii eliberati.

Criza nu a fost insa rezolvata, intrucat, intre timp, la Paris, ucigasul politistei a patruns intr-un magazin evreiesc si a luat mai multi ostatici. Amedy Coulibaly, tot cetatean francez radicalizat, avand legaturi cu fratii Kouachi, a reusit sa faca patru victime inainte de a fi neutralizat de fortele de interventie. Complicea sa, Hayat Boumedienne, a scapat ca prin urechile acului si se crede ca s-a alaturat islamistilor de la Statul Islamic din Siria. De altfel, gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat atentatul de la inceputul lui ianuarie din Franta.

Focuri de arma si luare de ostatici in nordul Parisului: Politia negociaza cu teroristii

Atacurile din ianuarie 2015 din Franta au declansat un val imens de simpatie fata de jurnalistii de la Charlie Hebdo, o ampla dezbatere cu privire la limitele libertatii de expresie precum si sloganul de solidarizare "Je suis Charlie", circulat intens pe retelele de socializare.

Cateva luni mai tarziu, cand Franta parea ca si-a invatat lectia si a intarit supravegherea indivizilor suspectati de legaturi cu terorismul, a aparut alta serie de atentate, si acestea revendicate de gruparea Statul Islamic.

Guvernul de la Paris vrea ca toti francezii care se intorc din Siria sa fie arestati la domiciliu

Pe 13 noiembrie, intr-o serie de atacuri concentrate in Paris, au murit 130 de persoane, printre care doi romani, si au fost ranite peste 300.

Mai intai s-au auzit explozii langa Stade de France, unde avea loc meciul amical dintre Franta si Germania, la care participau si presedintele francez Francois Hollande si oficiali germani. Cativa kamikaze se detonasera in apropierea stadionului. Oficialitatile au fost evacuate in siguranta.

In paralel au avut loc mai multe incidente armate in zonele Fontaine au Roi, Charonne si Bataclan - aici, in special, a avut loc un carnagiu. In sala de concerte Bataclan, unde a fost si o luare de ostatici, teroristii au omorat 80 de persoane care asistau la un concert rock. In total, opt teroristi au comis masacrul din capitala franceza.

"Creierul" atentatelor din Paris are un CV incredibil: Ce alte atacuri ar mai fi pus la cale

Cativa dintre acestia au reusit sa scape si au facut obiectul uneia dintre cele mai mari vanatori de teroristi de pe teritoriul Europei. La cateva zile dupa atacuri, politia franceza a lansat un asalt asupra unui apartament din Saint-Denis, o suburbie din nordul Parisului, unde se ascundea Abdelhamid Abaaoud, "creierul" atacurilor, ce a fost ucis in operatiune alaturi de inca doua persoane.

Unul dintre teroristi, Salah Abdeslam, a scapat ca prin minune de politisti in Belgia si este in continuare cautat pe intreg continentul.

In Franta a fost declarata stare de urgenta si au fost reintroduse controale la frontiere. Dincolo de actiunile interne de securitate, Franta a lansat lovituri aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic in Siria si a solicitat ajutor de la UE pentru contracararea terorismului islamic.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Franta 2015 atentate teroriste, #Franta atentate teroriste Stat Islamic , #atentat Paris
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Franta ar trebui sa-si trimita politistii