Cazul Skripal: Pana si Australia expulzeaza diplomati rusi din solidaritate cu UK

Marti, 27 Martie 2018, ora 09:24
3000 citiri
Cazul Skripal: Pana si Australia expulzeaza diplomati rusi din solidaritate cu UK
Foto: Arhiva Ziare.com

Australia se solidarizeaza cu comunitatea internationala in cazul otravirii fostului spion rus Sergei Skripal si a anuntat ca va expulza doi diplomati rusi.

Cei doi diplomati sunt suspectati ca ar fi "agenti secreti nedeclarati".

Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a motivat decizia facand referire la amestecul Rusiei in alegerile occidentale si amenintarile la adresa "suveranitatii partenerilor" Australiei, scrie BBC.

Liderii UE au cazut de acord saptamana trecuta ca, cel mai probabil, Rusia se afla in spatele atacului. Ministerul de Externe din Rusia a comunicat ca decizia arata o continuare a "unei cai agresive" luate de Occident.

"Este clar ca aceste actiuni ostile din partea acestui grup de tari nu vor trece neobservate si vom reactiona", se arata in comunicatul ministerului.

De cealalta parte, ministrul de Externe britanic Boris Johnson a salutat "raspunsul international extraordinar" al aliatilor Regatului Unit.

Tarile care au anuntat expulzarea unor diplomati rusi

Marea Britanie a anuntat ca va expulza 23 de diplomati rusi mai devreme luna aceasta.

Iata tarile care au facut anunturi similare luni:

SUA: 60 de diplomati;

UE: Franta (4), Germania (4), Polonia (4), Cehia (3), Lituania (3), Danemarca (2), Olanda (2), Italia (2), Spania (2), Estonia (1), Croatia (1), Finlanda (1), Ungaria (1), Letonia (1), Romania (1), Suedia (1);

Ucraina: 13;

Canada: 4, plus respingerea aplicatiilor de viza a altor trei;

Albania: 2;

Australia: 2;

Norvegia: 1;

Macedonia: 1.

Islanda a anuntat, de asemenea, ca isi suspenda dialogul cu autoritatile ruse si ca liderii islandezi nu vor merge la Campionatul Mondial de fotbal care va avea loc in Rusia vara aceasta.

Printre tarile membre UE care au declarat ca nu intentioneaza sa expulzeze diplomati rusi se numara Austria, Grecia si Portugalia, desi toate trei au precizat ca sustin Marea Britanie si condamna atacul.

Rusia neaga acuzatiile ca s-ar afla in spatele otravirii lui Sergei Skripal si fiicei sale Yulia in Salisbury. Cei doi, care au fost otraviti cu o neurotoxina, raman intr-o stare critica, dar stabila.

Citeste si Corespondenta de la Bruxelles: Inainte sa paraseasca Uniunea, Theresa May o salveaza, aparand-o de Rusia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Australia expulzeaza diplomati rusi, #expulzare diplomati rusi caz skripal , #Australia