Luare de ostatici la Sydney: Atacatorul, inspirat de propaganda jihadista

Autor: Ana Ilie
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 18:10
2518 citiri
Luare de ostatici la Sydney: Atacatorul, inspirat de propaganda jihadista
Foto: Fox News

Atacul din Sydney, Australia, in care 15 persoane au fost luate ostatice de catre un simpatizant al gruparilor islamiste extremiste, pare a fi inspirat de ideologia si propaganda islamista.

Desi motivul atacului ramane deocamdata necunoscut, imaginile transmise de televiziuni de la fata locului ii infatiseaza pe ostatici arborand un steag negru, cu inscrisuri albe, in araba. Steagul pare a fi "Shahada", un insemn folosit de unii simpatizanti ai Statului Islamic, cu toate ca nu este steagul oficial al gruparii jihadiste, scrie Bloomberg.

Aceasta, in conditiile in care gruparea jihadista Statul Islamic a indemnat musulmanii din intreaga lume sa se razbune pentru atacurile aliantei internationale asupra pozitiilor sale in Irak si Siria.

Actiunile asa-zisilor "lupi singuratici", starniti de propaganda jihadista, sunt greu de anticipat si dejucat, avertizeaza expertii in securitate. "Operatiunile teroriste au fost dejucate deoarece teroristii vorbesc unul cu altul si comunicatiile lor sunt interceptate. Daca ai un individ care actioneaza singur, aceasta optiune nu mai exista", a explicat Nick O'Brien, fost ofiter britanic de anti-terorism si sef al Facultatii de Securitate de la Universitatea Charles Sturt din Canberra.

Australia ia parte la coalitia internationala condusa de SUA ce efectueaza lovituri aeriene impotriva pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic in Irak si Siria. Guvernul australian a ridicat nivelul de alerta la maximum in septembrie, ca urmare a faptului ca o grupare extremista a solicitat musulmanilor din intreaga lume sa ii ucida pe necredinciosi cu arme de foc si cutite.

Luare de ostatici in Sydney: De ce vrea atacatorul un steag al Statului Islamic?

Jihadistii din tarile occidentale au fost inspirati de discursul purtatorului de cuvant al Statului islamic, Abu Muhammad al-Adnani, crede Rohan Gunaratna, seful Centrului International pentru Violenta Politica si Cercetarea Terorismului de la Universitatea Nanyang din Singapore.

Luare de ostatici in Sydney: Atacatorul spune ca are bombe, cere sa vina premierul

Televiziunile au transmis imagini cutremuratoare de la locul incidentului, care a debutat in urma cu peste jumatate de zi. Camerele de filmat au surprins o femeie aflata in local, care aparent incerca sa comunice cu politistii, mimand cu degetul o decapitare.

Luare de ostatici si steag islamic arborat in Sydney

Steag islamic arborat in Sydney: Cativa ostatici au scapat, teroarea continua

Martorii povestesc ca un barbat cu o geanta si o arma a intrat in cafenea, iar la putin timp dupa erau transmise imagini cu doi oameni, posibil angajati ai localului, care erau panicati si tineau lipit de geam un mesaj in araba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sydney luare ostatici, #atacator ostatici Sydney , #Australia