Avion rusesc prabusit in Egipt: Revendicarea Statului Islamic e "propaganda"

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 10:39
1979 citiri
Avion rusesc prabusit in Egipt: Revendicarea Statului Islamic e "propaganda"
Foto: Hepta.ro

Presedintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi considera ca gruparea extremista Statul Islamic a revendicat prabusirea avionului rusesc in cadrul "propagandei" sale.

Sisi a declarat ca este prea curand pentru a sti cu certitudine ce anume a provocat prabusirea, scrie BBC.

Aparatul Airbus 321 s-ar fi rupt in zbor deasupra peninsulei Sinai, sambata. Toti cei 224 de oameni aflati la bord la momentul accidentului au murit.

Luni, compania aeriana Kogalimavia, proprietara a avionului, a dat vina pe "influente exterioare" pentru accident. Insa seful Agentiei Aviatice ruse, Aleksandr Neradko, declarase ca asemenea concluzii sunt premature si ca "nu se bazeaza pe fapte concrete".

Presedintele Sisi a avertizat si el impotriva unor concluzii premature si a invitat la ancheta pe "toti cei interesati de aceasta chestiune".

"Propaganda ca Statul Islamic a prabusit acest avion este o modalitate de a deteriora stabilitatea si securitatea si imaginea Egiptului. Credeti-ma, situatia din Sinai - in special in aceasta zona limitata - este deplin in controlul nostru", a spus Sisi.

Avion rusesc prabusit in Egipt: Ce spun serviciile americane despre varianta unui act terorist

Seful serviciilor americane de informatii, James Clapper, a declarat, luni, la Washington ca, deocamdata, nu sunt indicii ca ar fost un act terorist in cazul prabusirii avionului rus Airbus A321.

Clapper a spus ca este "improbabil" ca gruparea Statul Islamic sa fi avut mijloace pentru a dobori un avion comercial in zbor, adaugand insa ca nu poate "exclude" complet acest aspect.

Avion rusesc prabusit in Egipt: Aeronava s-a rupt in aer

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior ca nu poate fi exclus niciun scenariu in legatura cu prabusirea avionului companiei ruse Kogalimavia. "Acum nu mai poate fi exclusa nicio varianta", a afirmat Peskov, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la posibilitatea unui atac terorist.

Avionul implicat in tragedia din Sinai efectua o cursa charter turistica intre statiunea egipteana Sharm el-Sheikh si orasul rus Sankt Petersburg, avand la bord 217 pasageri (214 rusi si trei ucraineni) si sapte membri ai echipajului, toti rusi.

Avion rusesc prabusit in Egipt: Rusia si egiptenii dezmit ca Statul Islamic l-a doborat

Ramura egipteana a gruparii jihadiste Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru prabusirea avionului, sustinand ca a recurs la acest act pentru a raspunde interventiei militare ruse in Siria.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#avion prabusit Egipt, #avion rus Egipt revendicare , #avion prabusit Egipt